11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimentaţia, esenţială pentru o sarcină fără probleme

Alimentaţia, esenţială pentru o sarcină fără probleme

Alcoolul, ţigările, carnea crudă şi brânzeturile „cu mucegai“ sunt doar câteva dintre „tentaţiile“ pe care doamnele şi domnişoarele trebuie să le evite neapărat în timpul sarcinii.

În ultima perioadă, există tot mai multe informaţii privind influenţele negative asupra fătului şi, în consecinţă, numărul de reguli pe care doamnele trebuie să le respecte în timpul sarcinii pentru a fi sigure că vor aduce pe lume un copil sănătos este tot mai mare. Aceste reguli nu sunt întotdeauna uşor de urmat. Pentru multe femei, renunţarea la acool şi tutun este un sacrificiu imens, iar dacă la toate astea adăugăm şi alte lucruri care trebuie evitate, plus neplăcerile care pot apărea, este uşor de înţeles că pentru unele femei perioada sarcinii pare o misiune imposibilă. „Creşterea“ unui copil timp de nouă luni, chiar şi în pântece, presupune multe sacrificii şi se poate spune, pe drept cuvânt, că un copil începe să ne schimbe stilul de viaţă încă înainte de a veni pe lume. În general, tendinţa naturală a gravidelor este de a se supraalimenta, convinse fiind că acum trebuie să mănânce pentru doi. În realitate, necesarul caloric este nemodificat în primul trimestru de sarcină, crescând abia din trimestrul al doilea, însă doar cu 300 de kcal faţă de necesarul energetic anterior sarcinii. Pentru a-i asigura o creştere şi dezvoltare corespunzătoare fătului, viitoarea mămică trebuie să se asigure că acele calorii suplimentare sunt aduse de către alimente bogate în nutrienţi şi mai puţin din dulciuri rafinate şi grăsimi. Este bine ştiut că fiecare nutrient este important în timpul sarcinii pentru buna creştere şi dezvoltare a fătului. De aceea, cheia unei alimentaţii corecte pe parcursul sarcinii este echilibrul şi varietatea. Alimentaţia trebuie să cuprindă alimente sănătoase, din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale, carne, lactate. Atenţie însă la modul de pregătire.

Mâncare sănătoasă pentru un copil sănătos

Proteinele sunt un element indispensabil în alimentaţia viitoarei mămici. Nevoia de proteine în timpul sarcinii este uşor crescută, fiind necesar un supliment de 25-30 g proteine/zi faţă de cantitatea recomandată înainte de sarcină. Specialiştii ne sfătuiesc ca peste jumătate din proteinele necesare să provină din lapte, brânză, iaurt, carne (pasăre, vită sau peşte) şi ou. Glucidele sunt şi ele o parte esenţială a dietei şi se recomandă ca, în această perioadă, gravidele să consume 350-400 g glucide/zi, provenite din cereale integrale, orez, fructe, legume şi mai puţin din dulciuri. Fierul este un ingredient necesar în timpul sarcinii, datorită creşterii volumului sangvin în această perioadă. Surse alimentare de fier sunt: carnea roşie, în special ficatul, rinichii şi carnea de vită, gălbenuşul de ou, nucile, fasolea, spanacul, germenii de grâu, fructele uscate. În ceea ce priveşte necesarul de calciu şi fos-for pentru o dezvoltare normală a fătului, specialiştii recomandă lactate (lapte integral, iaurt), brânzeturi, fructe şi ouă.

Atenţie la pisici!

Pentru ca sarcina să se desfăşoare fără probleme, toate alimentele mai sus menţionate trebuie pregătite cu grijă, viitoarele mămici trebuind să ia o serie de măsuri pentru a preveni eventualele complicaţii. Deşi, la prima vedere, carnea crudă, excrementele de pisică şi legumele nespălate nu au nimic în comun, lucrurile nu stau tocmai aşa. Carnea crudă de la animalele infectate şi excrementele de pisică pot transmite aceeaşi boală: toxoplasmoza. Această maladie este provocată de un parazit pe care felinele îl excretă prin fecale, oochisturi care după cinci zile devin infecţioase, păstrându-şi capacitatea infectantă mai multe luni, în solul umed sau în apă. De asemenea, omul se poate infecta prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată, în special cea de porc, oaie şi vânat, sau de alimente insuficient preparate, care au venit în contact cu carnea crudă. Infectarea se poate realiza şi prin intermediul reziduurilor de pământ care conţin acest parazit: legume sau fructe nespălate, prin grădinărit. În general, la o persoană sănătoasă, infecţia cu toxoplasmă nu produce o patologie serioasă. De altfel, specialiştii estimează că un procent destul de mare din populaţie prezintă toxoplasmoză. Problemele apar când acest parazit infectează o persoană cu un sistem imun deficitar sau o gravidă care poate transmite infecţia fătului, provocându-i grave malformaţii la nivelul sistemului nervos şi al altor organe. Asta nu înseamnă că doamnele care au pisici trebuie să scape de ele atunci când rămân însărcinate, ci este doar necesar să ia anumite măsuri de precauţie.

Listerioza, o boală periculoasă

După cum am menţionat, carnea crudă este interzisă pe timpul sarcinii. Însă ce se poate spune despre peştele crud sau alte alimente crude? În cazul în care acestea nu sunt proaspete cum ar trebui, ele pot provoca listerioza, o afecţiune rară, infecţioasă, produsă de o bacterie numită Listeria monocytogenes. Această bacterie se transmite de obicei prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză, dar şi carne gătită insuficient. Listerioza poate reprezenta un pericol demn de luat în seamă pentru femeile însărcinate şi pentru făt.

Laptele nepasteurizat, un duşman pentru gravide

Listeria este, după cum am spus, o bacterie căreia îi place să „se adăpostească“ în lapte, fiind prezentă şi în plante, în sol, în apă, dar şi la animalele domestice şi la păsări. În mod special, alimentele crude sunt un teren „prielnic“ pentru bacterii, din acest motiv ele reprezentând un potenţial pericol de infecţie. În consecinţă, pe perioada sarcinii, femeile ar trebui să evite laptele nepasteurizat. Acelaşi lucru este valabil pentru brânzeturile realizate din lapte nepasteurizat (crud), iaurtul sau brânzeturile cu mucegai, de la camembert şi până la gorgonzola. De menţionat că, dacă laptele este pasteurizat înainte de prelucrare, riscul de infecţie este mai scăzut, el nedispărând însă în totalitate. Listeria se găseşte însă şi în alte produse crude, precum legume, carne (chiar şi în hamburgeri sau hot dog care nu au fost bine preparaţi şi în pateu), peşte, raci şi languste. Nu este recomandat nici peştele afumat, expus la aer prea mult timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS