13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIstanbul, oraşul situat pe două continente

Istanbul, oraşul situat pe două continente

Alături de Atena şi Roma, Istanbulul sau Constantinopol, după vechiul nume, a fost unul dintre cele mai importante oraşe antice. Istanbulul este în acest an Capitala Culturală Europeană, ceea ce va atrage şi mai mulţi turişti.

Istanbulul este, cu siguranţă, un oraş pe care nu ai cum să nu-l îndrăgeşti odată ce ai ajuns să te plimbi pe străduţele înguste şi pline de magazine, alături de oameni îmbrăcaţi după ultimele tendinţe în modă, dar şi alături de musulmanii tradiţionalişti.
Cu o populaţie de aproximativ 12 milioane de locuitori pe o arie de 5.000 km pătraţi, Istanbulul este singurul oraş din lume ce se întinde pe două continente, Europa şi Asia. Poate că şi această caracteristică face ca metropola să aibă o atmosferă aparte, pe care în nici o altă capitală nu o vei întâlni.  
Istanbulul este un oraş plin de turişti pe tot parcursul anului, Turcia fiind una dintre ţările care ştie foarte bine să trăiască din turism. Localnicii sunt întotdeauna serviabili, zâmbitori şi sunt conştienţi că, pe lângă istoria şi cultura ţării, atitudinea lor faţă de turişti este foarte importantă.

Strâmtoarea Bosfor, graniţa între Europa şi Asia

Centrul istoric al oraşului se află pe partea europeană şi, cu siguranţă, veţi avea multe obiective turistice de vizitat. Vom enumera doar câteva dintre ele. Este de ajuns să faceţi o plimbare pe străzile centrului vechi şi veţi descoperi singuri frumuseţile culturale pe care le oferă.
Moscheea Albastră reprezintă unul dintre cele mai importante obiective. Este considerată ultima clădire ce aparţine stilului arhitectural clasic otoman, fiind construită între 1609-1616. Cea mai mare moschee din Istanbul şi moscheea naţională a Turciei are o capacitate de 10.000 de locuri şi este ornamentată cu 260 de ferestre. Mausoleul lui Soliman Magnificul şi al soţiei sale, precum şi mormântul lui Sinan se găsesc în grădinile acestei moschei.
O construcţie foarte bine păstrată este Turnul Galatei, cel mai vechi turn funcţional din lume. Acesta avea în trecut rolul de a apăra cetatea.  
Altă moschee pe care nu trebuie să o ocoliţi este Kariye, apreciată în mod deosebit pentru mozaicurile şi picturile din perioada 1321-1325. În secolul XVI, multe biserici creştine au fost transformate în moschei. La fel şi aceasta, dar ceea ce o face să fie cu adevărat deosebită este faptul că frescele şi mozaicurile au fost păstrate.  
Cunoscută şi ca Hagia Sofia, Biserica „Sfânta Sofia“ are o istorie interesantă, deoarece înaintea sa, pe acelaşi loc, s-au ridicat mai multe biserici din lemn, distruse de dezastrele naturale. Ceea ce astăzi se numeşte Biserica „Sf. Sofia“ este structura ridicată pe locul unui vechi templu grec, devenind pe rând locaş creştin, moschee şi muzeu.  
De asemenea, nu trebuie omise Palatele Dolmabahce şi Topkapi. Dolmabahce este considerat o copie a Palatului de la Versailles şi se întinde pe 600 de metri de-a lungul Bosforului, devenind o nouă reşedinţă a sultanilor după Palatul Topkapi.
Acesta din urmă a fost considerat centrul puterii otomane între secolele XV-XIX, clădirea sa fiind mereu modificată după bunul plac al sultanilor.

Cumpărăturile în Marele Bazar, o adevărată aventură

Nici o călătorie nu este completă, pentru mulţi dintre noi, dacă nu avem parte şi de o sesiune de cumpărături. Fie că dorim să cumpărăm suveniruri pentru cei de acasă, fie că vrem să ne înnoim garderoba sau, pur şi simplu, vrem să simţim atmosfera unei zile de cumpărături în Istanbul, trebuie neapărat să ajungem în cel mai popular loc: Marele Bazar.
Cu o suprafaţa de 30 de hectare şi peste 3.000 de magazine, Marele Bazar sau Kapali Carsi este unul dintre cele mai mari din lume şi locul căutat atât de negustorii veniţi din toate colţurile lumii, cât şi de localnicii care îşi fac aici cumpărăturile de zi cu zi.
Plimbându-vă printre magazinele de toate genurile, de la cele de bijuterii până la cele pentru covoare, ţesături sau condimente, veţi fi de-a dreptul fascinaţi de modul în care turcii îşi comercializează produsele. Cu siguranţă, dacă aţi ajuns aici şi pentru cumpărături, trebuie să fiţi înzestraţi cu multă răbdare. Magazinele sunt aglomerate, localnicii foarte gălăgioşi, iar preţurile nu sunt fixe, ceea ce înseamnă că va trebui să negociaţi fiecare produs. Negocierea preţurilor este obligatorie în astfel de bazaruri, ca de altfel în toată lumea orientală. Localnicii sunt de părere că o sesiune de cumpărături nu are farmec fără a negocia preţul fiecărui produs cumpărat. Pentru occidentali poate fi obositor tot acest proces, pe care mulţi îl consideră mai degrabă o strategie de marketing, dar pentru turci negocierea face parte din stilul lor de viaţă şi este considerată o adevărată artă.

Gusturi alese

Localurile din zona bazarului sunt foarte apreciate pentru produsele locale, aşa că ar fi păcat să nu vă delectaţi cu câteva dintre acestea. Adevăratul chebap este departe de ceea ce întâlnim în fast-food-urile româneşti: fâşii de carne de vită sau oaie fragede, asezonate cu foarte multe verdeţuri şi condimente proaspete, învelite într-o lipie subţire abia coaptă pe plită. Alături de acest delicios chebap, turcii servesc obligatoriu băutura tradiţională cu iaurt, ayran. Dacă gustul sărat al acesteia nu vă este pe plac, puteţi alege din multitudinea de sucuri naturale ce se găsesc pe toate străzile Marelui Bazar. Pentru a degusta preparatele dulci orientale, faceţi o vizită în Bazarul de mirodenii şi dulciuri. Baclava, halva, rahat, fistic sunt câteva dintre specialităţile turceşti cu care veţi fi întâmpinaţi de negustori încă de la intrarea în bazar.

Marele Premiu de Formula 1

În perioada 28-30 mai 2010, la Istanbul se va desfăşura Marele Premiu de Formula 1 al Turciei.
Cursa finală va avea loc pe 30 mai 2010. Circuitul este al treilea organizat în Europa, după Barcelona şi Monte Carlo. Pista are 5.378 km şi 14 curbe (opt la stânga şi şase la dreapta). Maşinile pot atinge o viteză maximă de 320 de kilometri pe oră.
Fiind un circuit nou, are o capacitate de 145.000 de locuri, cu 25.000 de locuri pe scaune. Ofertele agenţiilor de turism pentru această perioadă pornesc de la 430 de euro de persoană, preţ ce include cazarea la un hotel de patru stele timp de patru zile.
Un motiv în plus pentru a vizita anul acesta Istanbulul este că metropola a fost declarată Capitala Culturală Europeană alături de alte două oraşe: Pecs, din Ungaria, şi Essen, din Germania. Din acest motiv, multe evenimente culturale de anvergură vor avea loc în oraşul în care cultura occidentală o întâlneşte pe cea orientală.
Deputatul Richard, membru în Comisia parlamentară mixtă UE – Turcia, este de părere că: „Istanbulul este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei şi un punct de întâlnire al culturilor. Istanbulul îşi va dezvălui bogăţia culturală nu doar Europei, ci şi întregii lumi“, conform site-ului oficial al Parlamentului European.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII