9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinHarta păcătoşilor

Harta păcătoşilor

Revista britanică Focus a realizat un inedit clasament al păcatelor pornind de la statisticile la nivel mondial privind consumul, criminalitatea sau sănătatea.

Când vine vorba de păcate, australienii sunt campioni mondiali. Cel puţin dacă este să ne luăm după un inedit şi controversat clasament realizat de revista britanică Focus, pe baza unei analize a celor şapte păcate capitale comise în 35 de ţări. Austrialienii şi-au adjudecat un dezonorant loc unu. Harta globală a viciilor, publicată în ediţia din februarie a revistei ştiinţifice a BBC, a fost obţinută analizând o serie de statistici oficiale privind comportamentul cetăţenilor. Astfel, pentru a determina mânia, specialiştii au analizat statisticile privind criminalitatea, adunând date privind agresiunile, violurile şi crimele comise la mia de locuitori. Pentru trufie sau vanitate s-a ţinut cont de nivelul de intervenţii de chirurgie plastică pe cap de locuitor, plus părerea pe care o au cetăţenii despre propria lor patrie. În ceea ce priveşte lăcomia, specialiştii au analizat cheltuielile anuale pe cap de locuitor pentru mâncărurile cu un ridicat conţinut caloric. Desfrânarea a fost stabilită în funcţie de suma cheltuită de fiecare om pentru materialele pornografice, în timp ce drept indicator pentru trândăvie s-a luat în considerare numărul de zile de concediu la care are dreptul fiecare angajat din toate cele 35 de ţări analizate. Şi, în fine,  pentru invidie au fost combinate datele privind furtul de maşini şi jafurile, având în vedere că acest păcat presupune dorinţa de a avea bunurile altcuiva, iar avariţia a fost calculată pe baza numărului de persoane care trăiesc cu un venit mai mic cu 50% decât valoarea medie. Pentru fiecare păcat s-au acordat câte zece puncte pentru ţările cu cel mai mare punctaj, iar apoi, în ordine descrescătoare, în funcţie de poziţia lor în clasament.

Păcate pe naţiuni

Plecând de la aceste calcule, care au fost deja criticate de către lideri politici şi oameni de ştiinţă de la Antipozi, probabil enervaţi de rezultatele studiului, s-a stabilit un fel de top al păcătoşilor. Per ansamblu, după australieni, care au acumulat 46 de puncte, pe locul doi s-au clasat americanii, urmaţi de canadieni, finlandezi, spanioli, britanici, japonezi, sud-coreeni, în timp ce sud-africanii şi mexicanii au acelaşi punctaj: 12. Însă dacă luăm la „purecat“ fiecare păcat, vom avea parte de oarecare surprize, dar şi de confirmări, cel puţin dacă ne gândim la unele percepţii populare. De exemplu, cei mai desfrânaţi din lume sunt sud-coreeni, în timp ce cei mai avari se pare că sunt mexicanii, iar cetăţenii din Africa de Sud sunt campioni la capitolul mânie. Iar dacă americanii sunt de departe cei mai lacomi, islandezii au reuşit să îşi adjudece primatul la trândăvie şi vanitate.
Ultima ţară în clasament este Taiwanul, ai cărui locuitori par a fi lipsiţi de păcate. Singura prezenţă în vreun clasament e un loc opt la desfrânare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU