12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCinci tipuri de prietene de evitat

Cinci tipuri de prietene de evitat

Unii prieteni ajung să facă parte din familie, în timp ce alţii devin un fel de „paraziţi“, un statut mai rău decât acela de duşman. Este perfect normal ca o relaţie de prietenie să se schimbe de-a lungul vremii, însă alta este situaţia când prietenia loială se transformă într-una toxică.

Psihologii definesc „prietenia toxică“ drept o relaţie de amiciţie lipsită de susţinere reciprocă, una care seacă de putere persoanele implicate, care nu aduce prea multe satisfacţii şi recompense şi care de cele mai multe ori este inegală sau dezechilibrată. Cum recunoaşteţi prietenii toxici? Ei sunt aceia care vă stresează, vă folosesc, nu sunt de încredere, au prea multe pretenţii de la dumneavoastră şi nu vă oferă nimic în schimbul prieteniei. Relaţiile de acest fel devin cu atât mai complicate în cazul prieteniei între femei –
acestea fiind prin natura lor o „categorie“ aparte. Nu ştiţi dacă sunteţi victima unei astfel de prietenii? Iată care sunt categoriile de prieteni şi, mai ales, prietene, pe care ar trebui să le evitaţi, pentru a scăpa de această stare de „toxicitate“.

Prietena competitivă

În orice relaţie de prietenie, competiţia nu este un lucru rău, atât timp cât nu este dusă la extrem. În momentul în care amiciţia devine mai degrabă o competiţie, poate ar fi mai bine să îi puneţi capăt. Prietena competitivă transformă orice aspect al vieţii într-un motiv de competiţie, fie că este vorba de încercările de a atrage atenţia unui bărbat, de a căpăta aprobarea grupului de amici sau de a primi mai multe laude la locul de muncă. Prietena competitivă este aceea care nu poate nici în ruptul capului să vă felicite pentru succesele, realizările sau veştile bune de care vă bucuraţi. Totul devine un concurs. De exemplu, în loc să vă împărtăşească bucuria pe care i-o declaraţi după ce v-aţi schimbat serviciul cu unul mai bun, „competitiva“ nu va face altceva decât să se laude cu promovarea de care a avut ea parte. Psihologii spun că respectul de sine al prietenei competitive depinde în totalitate de rivalitate, ceea ce nu este tocmai normal, întrucât o prietenie adevărată nu ţine scor la victorii şi înfrângeri.

Plângăcioasa

Un prieten adevărat este acela care îi consolează şi ajută pe cei dragi. Numai că, pentru a fi „sănătoasă“, o prietenie are nevoie de un anume echilibru, ceea ce înseamnă că exclude ideea ca uneia dintre persoanele implicate să i se îndeplinească toate mofturile şi capriciile, în timp ce cealaltă rămâne mereu pe dinafară. În cazul prieteniei cu o „plângăcioasă“, s-ar putea să descoperiţi că relaţia s-a transformat pe nesimţite într-o sesiune nesfârşită de consiliere psihologică, toată atenţia fiind îndreptată spre cea care are mereu probleme. De fiecare dată când dumneavoastră încercaţi să îi împărtăşiţi veşti bune, ea vă prezintă partea goală a paharului şi vă treziţi că, indiferent de situaţie, tot dumneavoastră sunteţi cea care trebuie să îi înlăture temerile. Gândiţi-vă bine: una este să apelezi la un prieten pentru a te linişti în cazuri extreme, alta este să foloseşti un prieten pentru a-ţi „gâdila“ amorul propriu.

Prietena care nu îşi ţine promisiunile

Vă sună şi vă roagă în mod obişnuit să treceţi să o luaţi şi pe ea de la lucru, iar dumneavoastră vă conformaţi întotdeauna. După un timp, se întâmplă să fiţi în locul ei şi să aveţi nevoie să vă întoarcă serviciul, aşa că puneţi mâna pe telefon şi o sunaţi. Când răspunde, după lungi insistenţe, vă promite că ajunge în cinci minute. Numai că acele cinci minute se transformă în zece, douăzeci, treizeci… şi ea nu mai apare. Nu aveţi nevoie în viaţa dumneavoastră de o astfel de persoană, care îşi încalcă în mod obişnuit promisiunile şi parcă refuză să vă fie de ajutor, dar se aşteaptă ca dumneavoastră să îi fiţi mereu la dispoziţie. Poate ar fi bine să vă gândiţi pe ce drum va merge o astfel de relaţie.

Prietena pusă pe critici

Se pare că nu faceţi nimic bine când sunteţi în compania acestei prietene. Nu neapărat pentru că aşa ar fi, ci pentru că ea vă face să credeţi asta. Vă critică fără întrerupere, agăţându-se de orice cuvânt sau gest al dumneavoastră şi nu se dă înapoi de la a face remarce răutăcioase, fie că este vorba de vestimentaţie, de comportament sau de felul în care vorbiţi. Poate la început aceste critici par glumeţe şi constructive, însă dacă relaţia continuă în acelaşi fel, prietenia s-ar putea să vă secătuiască de puteri, pentru că va trebui să fiţi mereu în defensivă în faţa atacurilor ei nemiloase.

Bârfitoarea

Ea este cea care nu reuşeşte să păstreze un secret niciodată, indiferent cât ar fi de important. Îi împărtăşiţi o informaţie vitală, precizându-i în repetate rânduri că nimeni nu trebuie să afle. Şi, totuşi, a doua zi vă treziţi că toţi cunoscuţii au aflat deja secretul pe care i l-aţi spus prietenei. Din cauza faptului că nu se simte foarte confortabil în preajma oamenilor vulnerabili – pentru că un secret este considerat a fi un semn de vulnerabilitate – „Bârfitoarea“ încalcă în mod repetat „clauza de confidenţialitate“ pe care o presupune în mod implicit orice prietenie.

Cum abordăm o prietenie toxică?

Primul pas spre vindecare este conştientizarea acestei prietenii dăunătoare. Apoi, trebuie să vă asumaţi o parte din responsabilitate într-o astfel de situaţie. Cu alte cuvinte, nu este suficient doar să recunoaşteţi că o relaţie este toxică, ci va trebui să vă daţi seama că v-ar fi mai bine dacă i-aţi pune punct. În egală măsură, puteţi cere sfatul unuia dintre prietenii adevăraţi, care să nu aibă legătură cu prietena toxică – astfel veţi căpăta o părere obiectivă. Dacă nu aveţi altă şansă de a schimba situaţia, lucrul cel mai bun ar fi să încheiaţi o prietenie toxică. Fiţi puţin egoistă şi veţi vedea că aveţi numai de câştigat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII