8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMauritius, cocteilul perfect pentru pretenţioşi

Mauritius, cocteilul perfect pentru pretenţioşi

Aflată la sud de Ecuator şi la est de Madagascar, insula vulcanică Mauritius este una dintre destinaţiile exotice în care visăm să petrecem o vacanţă de vis măcar o dată în viaţă.

Cu o suprafaţă de 1.864 km pătraţi, Mauritius încântă cu frumuseţea sa naturală milioane de turişti veniţi anual din toate colţurile lumii. Pe lângă pădurile bogate, cascadele sau plajele cu nisipuri albe şi palmieri, insula dispune de cele mai luxoase resorturi, în care orice turist se va simţi tratat regeşte. Poate acesta este şi motivul pentru care tot mai multe cupluri de proaspăt căsătoriţi aleg să-şi petreacă aici luna de miere.

Insula, istorie şi prezent multicultural

Pe lângă frumuseţea sa naturală, Mauritius se poate mândri cu istoria sa multiculturală. De-a lungul secolelor, insula a fost ocupată pe rând de danezi, francezi şi britanici, Mauritius fiind descoperită oficial de portughezi în 1505. Dar la dezvoltarea demografică a insulei alături de europenii menţionaţi au contribuit şi sclavii africani, negustorii arabi şi cei asiatici.
Muzeele şi grădinile botanice surprind plăcut pe orice turist venit în Mauritius pentru a se relaxa pe malul mării.
Capitala insulei oferă turiştilor şi alte atracţii în afară de splendidele plaje.
Port Louis, capitala insulei, este un oraş agitat şi foarte aglomerat, cu o atmosferă pe care am putea să o comparăm cu aceea a oraşului italian Napoli. Port Louis este situat în cadrul unui amfiteatru muntos, la mijlocul coastei de vest a insulei, şi se bucură de o arhitectură cosmopolită: printre clădirile franţuzeşti din secolul al XVIII-lea, veţi putea vizita o moschee, o catedrală anglicană şi una catolică, dar şi citadela Fort Adelaide, de unde puteţi admira întregul oraş cu luxosul său port.
Piaţa Centrală este simbolul diversităţii culturale a insulei. Dacă vă aflaţi în zona portului, puteţi ajunge în piaţă pe strada Farquhar. Piaţa Centrală este înconjurată de porţile înalte de fier, construite în cinstea Reginei Victoria. Aici, comercianţii de diferite culturi şi etnii, de la musulmani, chinezi, creoli la indieni, îşi vând mărfurile cum ştiu ei mai bine, încercând să atragă turiştii cu mirodeniile locale, obiectele ceramice lucrate manual sau fructele exotice proaspăt culese. Este bine să ajungeţi aici dimineaţa, pentru a evita perioada cea mai caldă a zilei.
Alt punct de atracţie pentru turişti îl constituie pista de curse de cai de la Champ de Mars. În locul acesta, înainte de a fi transformat în traseu de curse, se desfăşura parada militară franceză. Pista poate fi admirată de sus, dacă ajungeţi la citadela Fort Adelaide, locul ce oferă, aşa cum am menţionat, o splendidă panoramă a întregului oraş.

Muzeul Blue Penny, un loc preţios

Mauritius este a cincea ţară de pe mapamond care a emis primele timbre din istoria filatelică mondială, din 1847. Aceste timbre au devenit cu timpul cele mai valoroase din întreaga lume. Muzeul Blue Penny este specializat în arta şi istoria insulei Mauritius, dar în mod deosebit în istoria filatelică. Muzeul deţine în colecţia sa două dintre cele mai rare timbre din lume: timbrul portocaliu de un penny şi timbrul albastru de doi penny, ambele din 1847, estimate la valoarea de un milion de dolari americani fiecare. Timbrele au fost readuse în ţară, din Elveţia, cu sprijinul Băncii Comerciale din Mauritius, în 1993. Se pare că muzeele din Mauritius deţin multe unicate, pentru că la Muzeul de Istorie Naturală veţi putea admira un exponat foarte important în istoria naturală a Pământului: pasărea Dodo.
Pasărea Dodo, ce se găsea doar în Mauritius, a dispărut la sfârşitul secolului al XVII-lea. Conform cercetătorilor, pasărea a fost descoperită de exploratorii portughezi în jurul anului 1505 şi cântărea aproximativ 23 kg.  
Dacă aţi ajuns în Mauritius este păcat să nu vizitaţi Grădinile Botanice Regale de la Pamplemousses, aflate la aproximativ 11 km de Port Louis. Din centrul capitalei puteţi lua un autobuz care vă lasă exact la intrare. Grădinile, ce sunt înconjurate de un gard de fier, au câştigat un premiu la competiţia de la Crystal Palace din Londra, în 1862, anul în care au fost construite.
Grădinile au fost amenajate pentru prima dată în 1735, aici găsindu-se diferite specii de plante din întreaga lume. Atracţia grădinilor o constituie iazul cu nuferi din Amazon.  
Plajele din Mauritius, cu nisipuri fine şi ape de turcoaz, sunt principalul motiv pentru care milioane de turişti vizitează anual insula. Flic en Flac este cea mai lungă plajă din Mauritius şi deţine o lagună de o frumuseţe exotică ieşită din comun.  
Grand Baie este una dintre cele mai importante staţiuni, aflată la 20 km de capitală. Pentru iubitorii de surfing, Baie du Tamarin este cea mai populară staţiune, aflată la gura râului Tamarin. Agenţiile de turism locale recomandă Trou-aux-Biches celor care vor să admire apele pline cu corali, acesta fiind locul în care se învaţă şi se practică snorkeling-ul, scufundările în apă la mici adâncimi.
Mauritius este o destinaţie de vacanţă recomandată tot timpul anului, ea bucurându-se de doar două anotimpuri, cu o diferenţă de temperatură minimă între ele.
Sezonul de vară este între lunile noiembrie şi aprilie, cu temperaturi care ajung la 34 de grade Celsius. În perioada ianuarie – martie există cicloni cu vânturi puternice şi ploi torenţiale. Temperatura apei variază de la 24 de grade Celsius la 28 de grade Celsius. Cea mai aglomerată perioadă din punct de vedere turistic este cea între lunile octombrie – aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII