6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCiobănescul de Pirinei, un companion de nădejde

Ciobănescul de Pirinei, un companion de nădejde

Ciobănescul de Pirinei, denumit şi Great Pyrenees, este considerat ca făcând parte din una dintre cele mai vechi rase naturale. Unii cercetători consideră că această rasă dăinuieşte din jurul anului 3000 înainte de Hristos, conform site-ului www.animale.ro.

Ciobănescul de Pirinei are aspectul unui urs alb de talie mare. Cu blana sa dublă şi instinctele native de protector, această rasă este atât un paznic excelent pentru turmele de oi, cât şi un bun companion.
Ciobănescul de Pirinei este foarte fericit când simte că e membru al familiei. Nu se simte bine dacă este mutat în diferite case sau familii. Sunt câini prudenţi cu străinii şi au tendinţa de a-şi face prieteni mai greu, dar când îşi fac unul, este pentru toată viaţa. Dacă nu sunt crescuţi cu alţi câini, Ciobăneştii de Pirinei îi pot ataca pe aceia care încearcă că le încalce domeniul. Din moment ce acest câine este de talie mare, el necesită un proprietar puternic şi cu experienţă. Această rasă nu necesită multă mişcare, dar este cel mai fericit într-o casă cu o curte mare, îngrădită.
Ciobănescul de Pirinei este un câine protector nativ, dar necesită dresaj pentru a fi supus. Pentru a preveni dezvoltarea agresivităţii, aceasta rasă trebuie să socializeze încă din copilărie.

Descriere şi caracteristici

Ciobănescu de Pirinei are au cap cu formă ciudată, aproximativ triunghiulară, ochi de culoare brună, bine deschişi, privirea foarte expresivă, urechile scurte, cu baza de inserţie medie, prinse sus, gâtul uşor alungit, pieptul coborât până la nivelul genunchilor, spatele lung, labele ovale, unghiile negre şi scurte, pinteni simpli sau dubli pe picioarele posterioare. Părul este mai abundent pe crupă şi pe coapse. Pe bot, părul este scurt. Mantaua este formată din două straturi: cel din interior fin şi dens, iar cel din exterior format din fire groase. Ciobănescul de Pirinei poate fi recunoscut şi după cei doi pinteni ce cresc pe membrele posterioare.
Este un câine ce poate intimida prin talia şi atitudinea sa şi nu este foarte primitor cu străinii. Unii dintre ei au tendinţa de a lătra excesiv, dacă nu sunt corectaţi de timpuriu. Dacă este ţinut, iniţial, afară, unii au tendinţa de a săpa gropi. Ca şi în cazul altor rase asemănătoare, Ciobănescul de Pirinei salivează abundent.
Blana acestor câini trebuie periată cel puţin o dată pe săptămână pentru a preveni încurcarea. Au tendinţa să năpârlească mult. Ciobănescul de Pirinei este un câine suplu, rapid şi abil în mişcări şi reacţii. Are o mare energie, cum rar poate fi întâlnită. Este un câine care poate fi uşor dresat, deoarece înţelege repede dorinţele stăpânului. Aceştia sunt foarte rezervaţi în prezenţa străinilor, independenţi, inteligenţi şi demni de încredere.
Din pricina pintenilor postaţi pe membrele din spate, nu sunt acceptaţi pe ring, astfel că pintenii trebuie tăiaţi. Chiar dacă aveţi un câine care nu participă la concursuri, ei vor fi îndepărtaţi, deoarece crescând aceşti pinteni se vor încarna.
Acest câine necesită un spaţiu adecvat mărimii lui, un sac de muşama umplut cu polistiren, pe care să poată lenevi. Este bine să fie îndepărtate toate obiectele ce s-ar putea răsturna din spaţiul ocupat de el, pentru că nu va întârzia să o facă, de preferinţă cu coada.
Durata medie de viaţă la câinii din rasa Ciobănesc de Pirinei este de circa opt-zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS