16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPachira, arborele banilor

Pachira, arborele banilor

Una din cele mai populare plante de apartament şi birou din ultima vreme este Pachira aquatica, numită şi arborele banilor sau arborele norocos, pentru că se crede că aduce bunăstare şi prosperitate.
 
Pachira aquatica este de fapt un copac veşnic verde provenit din zonele mlăştinoase ale Americii centrale şi ale regiunilor nordice ale Americii de Sud (Mexic, nordul Braziliei, Ecuador, Guyana, Peru), unde poate atinge înălţimea de 20 de metri. Potrivit site-ului www.agenda.ro, acest arbore există şi în regiunile calde ale Asiei, ba chiar şi în SUA, Florida, California şi Hawaii. Crescut în ghivece, bineînţeles că nu ajunge la asemenea dimensiuni impresionante, ci devine cel mult un copăcel. De asemenea, în interior nu înfloreşte niciodată. Ca arbore de exterior, el face nişte flori luxuriante, iar fructele sale sunt foarte apreciate; ele seamănă la gust cu castanele şi se pot mânca crude, prăjite sau măcinate sub formă de făină. Şi frunzele sunt comestibile, la fel ca florile. Alte denumiri ale plantei sunt: castan de apă, castan de Guyana, castan de Malabar (nu uitaţi că Pachira este larg răspândită şi în Asia). Popularitatea Pachirei ca plantă de interior provine de pe la mijlocul anilor ’80, când un şofer de camion din Taiwan a avut ideea să cultive cinci asemenea plante într-un ghiveci, făcând ca tulpinile lor să se împletească, exact ca la un bonsai. Variantele cu trei sau cinci Pachire cu tulpinile împletite i-au cucerit rapid pe japonezi şi au pătruns apoi în ţările din estul Asiei, răspândindu-se ulterior şi în Occident. Cele cinci frunze de pe fiecare tulpiniţă a plantei sunt considerate de adepţii Feng Shui ca reprezentând cele cinci elemente fundamentale. Asemănarea cu o palmă cu cinci degete a dat naştere credinţei că planta „înhaţă“ norocul şi bunăstarea, iar „burtica“ formată din tulpinile împletite nu le dă drumul, ci le reţine în casă. În birourile din Asia există obiceiul ca de crengile Pachirei să se atârne amulete, de obicei panglici de culoare roşie.

Fără îngrijiri speciale

 Pachira este o plantă potrivită pentru începători, deoarece nu necesită nici un fel de îngrijiri deosebite. Ea rezistă un timp şi la udarea prea abundentă, la fel cum nici câteva zile de secetă n-o răpun. Totuşi, este bine să udaţi planta cu măsură, căci în ciuda denumirii sale „aquatica“ nu îi place apa foarte multă, mai ales când nu este foarte cald (iarna). Vara, lăsaţi pământul să se zvânte uşor între două udări, dar să nu fie niciodată uscat de tot. Pentru a-i asigura o umiditate aşa cum îi place, pulverizaţi-i frunzele cu apă călduţă cel puţin o dată pe săptămână. Apa să nu băltească în farfurioară; după udare, goliţi-o dacă este cazul. Plantei îi place lumina, dar dacă o ţineţi vara în soare direct, frunzele se vor arde şi vor căpăta pete maronii. Cea mai bună este lumina indirectă (semiumbră). Feriţi-o de curenţii de aer, calzi sau reci deopotrivă. Iarna, n-o ţineţi foarte aproape de calorifer; vara, n-o plasaţi în raza aparatului de aer condiţionat. Fertilizaţi-o o dată pe lună cu un fertilizator universal. Transplantaţi-o într-un ghiveci mai mare primăvara, pentru ca rădăcinile să aibă loc. Cu cât ghiveciul este mai mare, cu atât Pachira va creşte mai înaltă; dacă vreţi să rămână scundă, creşteţi foarte puţin diametrul ghiveciului. În plus, tăiaţi frunzele prea mari.
Unii consideră că împletirea tulpinilor mai multor plante este de fapt o chinuire, deoarece Pachira nu este un bonsai, aşa că preferă exemplarele care sunt plantate câte unul în ghiveci. Acestea seamănă de fapt ca aspect cu Schaefflera şi sunt mult mai ieftine.
Pachira se înmulţeşte prin seminţe şi prin butaşi. Când observaţi că planta dă noi lăstari pe tulpină, îndepărtaţi-i cu grijă şi transplantaţi-i în pământ. Cu puţin noroc, veţi deveni proprietarul unei noi Pachire.
Chiar dacă nu vă va aduce bani, Pachira vă va crea, cu siguranţă, o mică oază de verdeaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS