17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAmenajarea aleilor din grădina casei

Amenajarea aleilor din grădina casei

Nu oricine se poate lăuda că are o peluză cu gazonul perfect… cel puţin nu pentru mult timp! Circulând de obicei pe aceeaşi „rută“, gazonul ajunge până la urmă să fie traversat de o veritabilă cărare, destul de inestetică… Şi atunci ce e de făcut? Haideţi să realizăm o alee… de paşi japonezi! Nu numai că vom proteja iarba şi vom evita noroiul din zilele ploioase, dar efectul estetic va fi remarcabil!
 
Paşii de lemn

O soluţie rustică şi foarte estetică o constituie rondelele din lemn, care pot fi uşor decupate dintr-un trunchi de copac. Bradul este esenţa ideală, deoarece se taie uşor şi are trunchiul perfect cilindric. Inconvenientul său este însă rezistenţa scăzută, de aceea este recomandat să fie tratat cu un produs fungicid şi insecticid.
 
Opus incertum
 
Nu este numele unei maladii sau al unei plante rare, ci numele unor dale neregulate (în traducere literală „lucrare imprecisă“). Şi dacă nu vreţi dale din lemn, puteţi opta pentru „paşi“ de piatră: pietre calcaroase şlefuite, suficient de rezistente ca să nu crape în momentul în care călcaţi pe ele. Este important să asiguraţi o distanţă suficientă între dale, pentru a permite ierbii să crească printre ele.
 
Dalele
 
Dalele regulate, din piatră sau beton, pot forma, de asemenea, o alee în paşi japonezi foarte elegantă. În plus, reprezintă o variantă foarte ieftină, dacă le preluaţi de la un centru de reciclare a materialelor. Orice tip de dale aţi alege, nu vă mulţumiţi să le aşezaţi oricum pe peluză! Aranjaţi-le cât se poate de bine, apoi fixaţi-le, eventual cu nisip şi mortar! Aplicaţi în final un lac de întreţinere şi gata!

Sfaturi utile pentru amenajarea aleilor

Pentru ca să faceţi aleile din grădina casei cât mai utile şi ca să le aşezaţi cât mai bine, trebuie să luaţi în calcul câteva aspecte înainte de a le amenaja. În primul rând, trebuie să ţineţi cont de suprafaţa grădinii şi să stabiliţi care este procentul pe care puteţi face alei.
În al doilea rând, trebuie să aveţi în vedere cine va păşi pe alei. De exemplu, copiii şi animalele de companie trebuie să beneficieze de spaţii distincte, lipsite de pericole, la care să puteţi ajunge uşor. Din acest motiv, nu sunt recomandate aleile cu pietriş, pentru că micuţii pot găsi tentantă o bătaie cu pietricele, iar câinii, în goana lor, le pot împrăştia pe tot spaţiul verde.
În al treilea rând, este bine să decideţi căror activităţi veţi „dedica“ grădina. Dacă intenţia dumneavoastră este aceea de a planta flori şi arbuşti, atunci aleile vor fi mai mici, mai înguste, lăsând mai mult loc spaţiului dedicat plantelor. Dacă pur şi simplu vreţi ca grădina să fie un spaţiu destinat relaxării, se recomandă pentru alei pardoseala de exterior din lemn – o soluţie foarte elegantă şi comodă, uşor de întreţinut. Dacă intenţionaţi să organizaţi petreceri în grădină, atunci e bine să vă gândiţi la alei cu pavele, pe care să se poată circula cu uşurinţă.
Sfatul specialiştilor este ca, în cazul în care aveţi mai multe intrări în casă şi mai multe căi de acces în grădină, este bine să amenajaţi aleile în aşa fel încât toate acestea să aibă legătură unele cu altele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII