16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOranjada, un deliciu răcoritor pentru orice anotimp

Oranjada, un deliciu răcoritor pentru orice anotimp

Oranjada, băutura răcoritoare preferată a părinţilor şi bunicilor noştri, revine în actualitate, făcând concurenţă delicioasei limonade. Pentru că procesul de preparare a celor două băuturi este similar, preferinţa pentru una dintre ele ţine în totalitate de gusturile consumatorilor.

Ne amintim probabil de oranjadă din poveştile spuse de părinţii şi bunicii noştri, însă nu ne putem închipui că sucul de portocale „de pe vremea lor“ era la fel de bun ca un suc de portocale preparat în prezent la baruri şi cafenele sau chiar la domiciliu. În esenţă, oranjada este o băutură răcoritoare preparată foarte simplu din suc de portocale, zahăr şi sifon sau apă – prin urmare este un fresh de portocale ceva mai diluat, în funcţie de gusturile celui care îl prepară. Sucul de portocale propriu-zis este o băutură recomandată în special pentru a fi consumată dimineaţa, la micul dejun, pentru că este o sursă excelentă de energie; în schimb, avantajul oranjadei ar fi că această băutură răcoritoare este ideală pentru orice moment al zilei şi pentru orice anotimp.

Limonadă contra oranjadă

Prepararea unui suc răcoritor din zeamă de lămâie a fost o idee care a izvorât cât se poate de uşor, mai ales după ce specialiştii în nutriţie au lăudat acest fruct pentru proprietăţile sale benefice pentru sănătate. De ce a durat mai mult timp până când oranjada şi-a făcut loc în frigiderul nostru, încă nu se ştie. Cu toate că prepararea celor două băuturi este asemănătoare, dacă decideţi să încercaţi oranjada este bine să ţineţi cont de anumite diferenţe existente între lămâi şi portocale, diferenţe care influenţează întreg procesul de preparare. În primul rând, portocalele sunt mult mai dulci, ceea ce înseamnă că oranjada are nevoie de mai puţin zahăr decât limonada. În al doilea rând, coaja de portocală este mai groasă decât cea de lămâie, aşa că este posibil ca sucul să fie mai greu de stors. În trecut, gospodinele fierbeau lămâile pentru a facilita procesul de extracţie a sucului. Procedura nu mai este de actualitate, însă fructele trebuie lăsate în apă călduţă timp de câteva minute înainte de a fi stoarse. În cazul portocalelor, din cauza grosimii cojii, este nevoie ca fructele să fie ţinute în apă caldă timp de 10-15 minute. Apoi, portocalele conţin mai multă pulpă decât lămâile, prin urmare, dacă vreţi ca oranjada să fie limpede, pulpa trebuie strecurată. În fine, portocalele sunt mai mari, deci pentru oranjadă veţi avea nevoie de mai puţine fructe decât ar fi necesare pentru prepararea limonadei.

Cum se prepară oranjada

Primul pas către prepararea băuturii răcoritoare este, bineînţeles, un drum la piaţă sau la supermarket. Alegeţi întotdeauna portocale proaspete, bine coapte. Nu vă sfiiţi să pipăiţi fructele, pentru că astfel vă veţi da seama dacă sunt sau nu suficient de coapte. Pentru aproximativ doi litri de oranjadă, sunt suficiente patru portocale de dimensiune medie, din care veţi putea prepara 300 ml de suc de fructe. Dacă achiziţionaţi fructele dintr-un supermarket, unde acestea sunt ţinute la temperaturi scăzute, este recomandat să lăsaţi portocalele câtva timp la temperatura camerei, înainte de a le pune în apă caldă şi de a le stoarce.
După ce le-aţi ţinut în apă călduţă, ştergeţi bine portocalele şi începeţi procesul de stoarcere. Cel mai bun instrument pentru această operaţiune este un storcător de fructe de plastic – acela pe care îl folosiţi când stoarceţi zeama de lămâie. Strecuraţi cu atenţie pulpa de fruct (folosind fie o sită foarte deasă, fie o bucată de tifon), turnând sucul într-un recipient de sticlă de doi litri. Separat, amestecaţi o jumătate de cană de zahăr tos cu o cană de apă fierbinte, apoi turnaţi apa îndulcită peste sucul de portocale strecurat. Umpleţi recipientul cu apă rece şi amestecaţi bine. Lăsaţi oranjada la rece timp de aproximativ două ore înainte de a o servi.

Sucul ideal

Oranjada este o băutură foarte hrănitoare, care poate fi savurată de întreaga familie, întrucât are un conţinut ridicat de vitamina C, vitamina A şi calciu şi nu conţine deloc grăsimi sau colesterol. Oranjada are o cantitate mai mică de zahăr decât orice altă băutură din citrice, putând înlocui cu succes orice suc acidulat.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS