10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRelaţiile amoroase, sub incidenţa vârstei

Relaţiile amoroase, sub incidenţa vârstei

Relaţia dintre Iris Robinson, soţia premierului nord-irlandez, şi un chelner de doar 19 de ani a ţinut prima pagină a ziarelor zile la rând, readucând în discuţie controversata temă a doamnelor trecute de prima tinereţe care preferă bărbaţii mult mai „fragezi“.

În urmă cu câteva săptămâni, premierul Irlandei de Nord, Peter Robinson, s-a autosuspendat din funcţie pentru şase săptămâni din cauza soţiei sale. Decizia a venit după ce presa britanică a făcut public scandalul sexual din familia Robinson. Din câte se pare, soţia premierului irlandez, de 60 de ani, a convins doi oameni de afaceri să-i ofere 55.000 de euro, bani care ar fi ajuns la iubitul acesteia, de 19 ani, pentru deschiderea unui restaurant. Iar veştile rele nu se termină aici. Presa din Regat a aflat că Iris Robinson a încercat, anul trecut, să se sinucidă, după ce i-a mărturisit soţului său relaţia extraconjugală. Şocul a fost cu atât mai mare cu cât premierul şi soţia sa, căsătoriţi din 1970 şi cu trei copii adulţi, păreau un cuplu unit şi de succes. Iris era colegă cu soţul său în cel mai mare partid protestant din Ulster, pe care-l reprezenta atât în parlamentul de la Londra, cât şi în cel local.

Când viaţa bate filmul

Relaţiile între doamne ceva „mai coapte“ cu bărbaţi mult mai tineri nu sunt însă o noutate. Specialiştii au găsit deja şi o denumire generică pentru astfel de reprezentante ale sexului frumos, numindu-le simplu: „pume“. De obicei, din această categorie fac parte acele femei care au o carieră şi care nu stau de două ori pe gânduri atunci când îşi doresc ceva. Muza lor este, probabil, doamna Robinson, din filmul „Absolventul“, jucată de Anne Bancroft, devenită un adevărat model pentru această comunitate, iar replica ei, „Would you like me to seduce you? Is that what you’re trying to tell me?“ („Ţi-ar plăcea să te seduc? Asta încerci să-mi spui?“), a făcut istorie. Într-un film considerat o piatră de hotar în istoria cinematografului american, Anne Bancroft îl iniţiază la propriu şi la figurat pe personajul interpretat de Dustin Hoffman, jucând cu pasionalitate rolul unei văduve, cu a cărei fiică protagonistul se va căsători. Însă, în viaţa de zi cu zi, relaţia dintre o femeie mai în vârstă şi un bărbat mai tânăr este încă o problemă, un adevărat scandal sexual care poate declanşa o criză guvernamentală, cum s-a întâmplat în Irlanda de Nord. În ciuda piedicilor şi a criticilor din partea opiniei publice, există însă şi cazuri fericite, precum cel al actriţelor Mae West, iar mai nou  Demi Moore, Madonna sau Mariah Carey, care au reuşit să îşi trăiască liniştite poveştile de iubire, fără să dea atenţie comentariilor.
Ca să nu mai vorbim de Coco Chanel, Agatha Christie, Clara Schumann, Rosa Luxemburg, Simone de Beauvoir, Joséphine a lui Napoleon, George Sand, precum şi Anna Amalia a lui Goethe.

Alt tip de relaţie

În aceste condiţii, toată lumea se întreabă ce au în plus bărbaţii mai tineri, de ce se bucură de atâta succes în rândul doamnelor ceva „mai coapte“. În opinia psihologului german Dana Horokova, „ei sunt cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unei femei independente şi moderne“. Doar aşa se poate explica faptul că, în Europa, una din cinci femei şi-ar alege un partener mai tânăr, iar în rândul doamnelor trecute de 40 de ani proporţia creşte până la 50%. Părerea psihologului german este cu atât mai credibilă, cu cât ea a fost căsătorită cu un bărbat mai în vârstă cu 12 ani, iar după moartea acestuia a avut un partener mai tânăr cu zece ani. „Diferenţele erau clare. Pentru soţul meu, de profesie regizor, era de la sine înţeles că trebuie să îi calc cămăşile. Şi, deşi am un titlu de doctor în filozofie, în prezenţa lui mă simţeam ca o şcolăriţă, care are mereu ceva de învăţat, chiar şi în pat. Cu prietenul meu mai tânăr, de profesie grafician, am avut parte de cel mai bun sex din viaţa mea şi el călca, bine dispus, chiar şi bluzele mele, fără să se simtă mai puţin bărbat din această cauză“. Horokova consideră că bărbaţii mai tineri din ziua de azi nu se tem de o femeie independentă, care face parte din altă generaţie, căci ei au fost crescuţi de mame care aveau un serviciu, care credeau în egalitatea dintre sexe.

Bărbaţii moderni

„Bărbatul modern îşi doreşte o femeie care să îl ajute cu experienţa ei, care îl lasă să meargă pe drumul ales, fără să îl cocoloşească permanent“, crede psihologul. El nu este nici comod, nici „băiatul mamei“, cum ar putea părea, şi nicidecum un gigolo. Este suficient să ne gândim la  Clark Gable, Napoleon, Raymond Chandler, Goethe, John Lennon, Balzac, Brahms sau Hugh Jackman („cel mai sexy bărbat de pe planetă“), care au avut sau au alături femei mai în vârstă.
 
Diferenţă de atitudine

Opinia publică irlandeză nu a fost indignată neapărat de diferenţa de vârstă dintre cei doi amanţi, ci mai degrabă de faptul că doamna Robinson a convins doi oameni de afaceri să-i ofere 55.000 de euro mult mai tânărului său iubit, pentru ca acesta să îşi deschidă o cafenea. Nu aceeaşi indignare s-a simţit însă când presa a relatat aventurile amoroase ale premierului italian Silvio Berlusconi şi nici atunci când ziarele mondene ofereau detalii picante despre colecţia de tinerele a patronului Playboy, Hugh Hefner, sau a legendarului membru al formaţiei Rolling Stone, Ron Wood. În aceste cazuri, palmaresul amoros al domnilor este considerat mai degrabă ca fiind un simbol al succesului lor, al vitalităţii şi puterii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII