16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Anne Holt – Eroare judiciară
Editura TREI, 2009

Anne Holt, prozatoare norvegiană născută în 1958, este una dintre cele mai cunoscute autoare de romane poliţiste din ţara sa. Fost ministru al justiţiei, Anne Holt a debutat în 1993 cu volumul „Blind Goddess“ („Zeiţa oarbă“), o aluzie transparentă la simbolul justiţiei umane. Specializarea ei de avocat îi permite să creioneze o atmosferă credibilă a unei lumi confruntate cu crima şi fărădelegea, într-un mediu despre care autoarea spune că nu cunoaşte corupţia.
„Eroare judiciară“ este povestea plină de suspans a unui criminal în serie, răpitor de copii, pedofil, care terorizează o întreagă societate. Holt a scris această carte în urma unui caz adevărat petrecut în Norvegia, în care un anume Ingvald Hansen a fost condamnat pe viaţă în 1983 pentru uciderea unei fetiţe de şapte ani.
Personajul cărţii, un criminal sadic şi cu o imaginaţie macabră, îşi ucide victimele, apoi le trimite mamelor îndurerate corpul micuţilor însoţit de un bilet pe care scrie sardonic „Ai primit ceea ce ai meritat“.
Cazul este preluat de inspectorul principal Ingvar Stubo, care apelează la o fostă specialistă FBI, Inger Johanne Vik, pentru elucidare.
Cercetările celor doi sunt descrise cu minuţiozitate de autoare, în capitole echilibrate, bine scrise, care alternează cu capitole de o tristeţe sfâşietoare unde sunt evocate figurile celor doi copii dispăruţi, Emilie, de nouă ani, respectiv Kim, de cinci ani. Investigaţiile duc la concluzia că posibilul criminal este un anume Aksel Seier, condamnat cu mult timp în urmă, iar acum exilat în SUA.
Cu toate dovezile adunate împotriva sa, este posibil ca ambii investigatori să se înşele. Romanul este un thriller, însă nu păcătuieşte prin facilitatea cu care sunt prezentate de regulă personajele şi situaţiile specifice. Scriitura autoarei este densă, subtilă şi percutantă, fără acel exces de senzaţionalism cu care suntem obişnuiţi.
Autoarea mărturisea că a dorit nu să dezlege misterele condamnării şi eliberării adevăratului criminal, ci să înţeleagă mai bine fina reţea psihologică ce leagă criminalii de victime, ca şi de anchetatorii unui caz de o asemenea factură.
Romanul, publicat în Norvegia în 2001, s-a bucurat de un succes editorial remarcabil, fiind vândut în cinci sute de mii de exemplare. El face parte dintr-o serie scrisă de autoare şi care îi are ca protagonişti pe cei doi inspectori, deveniţi populari în urma traducerii cărţilor Annei Holt în peste 25 de limbi străine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS