12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Poftiţi la masă!

În cazul în care aveţi oaspeţi la cină, mare atenţie la seara pe care o propuneţi, pentru că modul de primire dezvăluie amănunte despre personalitatea şi despre părerea dumneavoastră în legătură cu invitaţii.

Invitaţiile la cină au semnificaţiile lor. Ele pot dezvălui multe despre dumneavoastră şi mai ales despre intenţiile pe care le aveţi faţă de invitaţi. De exemplu, dacă doriţi să păstraţi o oarecare distanţă, propuneţi o cafea în oraş. O astfel de invitaţie prespune că doriţi să petreceţi un timp cu invitatul, fără a arăta însă multe lucruri despre dumneavoastră. În acest fel, vă asiguraţi că invitatul nu vă va invada intimitatea. În plus, în acest fel, puteţi pleca rapid şi cu eleganţă, în cazul unei întâlniri nereuşite sau plictisitoare. Dacă doriţi să studiaţi invitatul şi să verificaţi posibilitatea unei relaţii viitoare, chiar şi pe termen scurt, oferiţi-i un aperitiv. Preparaţi mici sandvişuri cu franzelă, brânză şi o felie de roşie. Nu uitaţi nici de vin, de preferinţă alb, aşa cum recomandă specialiştii francezi. Acesta vă oferă ocazia de a vă studia partenerul de masă, de a-l observa cum se mişcă, dar şi de a-l aborda fără prea mari eforturi. Vinul este considerat un „lubrifiant social“. El îi ajută pe meseni să scape de inhibiţii, favorizează apropierea şi le conferă celor timizi acel strop de curaj, necesar pentru a participa la o conversaţie. Bineînţeles, condiţia imperios necesară este de a-l sorbi cu graţie, în cantităţi moderate. În caz contrar, dacă vă agăţaţi de sticlă în speranţa că veţi deveni genial, vă veţi îndrepta cu siguranţă spre un eşec.

O invitaţie la cină

Atunci când simţiţi nevoia să socializaţi „ca la carte“, adresaţi clasica invitaţie la cină. Şi în acest caz, tipul de mâncare pe care îl propuneţi şi modul de a primi oaspeţii oferă amănunte despre cine sunteţi şi ce părere aveţi despre meseni. O cină cu cineva prespune intimitate, iar în aceste condiţii, vrând-nevrând, va trebui să scoateţi la vedere câteva dintre lucrurile care vă caracterizează. O cină este un schimb, o relaţie reciprocă, în care se dă şi se primeşte, în acelaşi timp.
„A primi pe cineva în vizită înseamnă a fi atenţi la acele persoane. Ar trebui să invitaţi doar oameni care pot socializa între ei, incluzând pe rând câte un singur cuplu nou“, explică specialistul francez Alain Etchegoyen. În plus, pregătirea mesei este fundamentală. Servirea oaspeţilor cu specialităţi preparate în casă demonstrează faptul că aţi fost atenţi la gusturile personale, dar şi faptul că ştiţi cum să vă răsfăţaţi musafirii. În cazul în care doriţi să fiţi informali, puteţi opta pentru un grătar. În astfel de ocazii, important e ca prietenii să se adune la un loc. Acestea sunt invitaţii care pot fi lansate chiar şi în ultimul moment şi care permit să nu depuneţi cine ştie ce eforturi la pregătirea mesei. Este suficient să procuraţi ingredientele necesare şi să vă aşezaţi la masă. În plus, datorită timpului destul de lung de pregătire, grătarul permite şi conversaţiile. Încercaţi să serviţi un vin bun şi să pregătiţi masa cu atenţie. Oricât de informală ar fi cina, nu trebuie să vă obligaţi invitaţii să ia masa în farfurii de plastic.

Masa la domiciliu

În cazul în care aţi optat pentru o cină la domiciliu, încercaţi să alegeţi cu grijă mâncărurile pe care le pregătiţi. Aflaţi din timp care sunt preferinţele gastronomice ale invitaţiilor şi pentru nici un motiv nu pregătiţi ceva ce nu le este pe plac doar pentru că aveţi impresia că sunteţi cel mai bun bucătar din lume. Încercaţi să pregătiţi feluri simple, cu care aţi avut succes până acum. Oaspeţii nu trebuie priviţi ca nişte cobai, pe care să testaţi o nouă reţetă ce v-a fost sugerată de vreo prietenă. Încercaţi prima dată dumneavoastră şi abia apoi propuneţi-o musafirilor. Nu daţi prea multă atenţie la detalii. Nu sunt necesari chelneri cu mănuşi albe şi nici mâncăruri cu nume greu de pronunţat. Trebuie să faceţi tot posibilul ca oaspeţii dumneavoastră să se simtă în elementul lor. De exemplu, dacă aveţi printre invitaţi un „turist“ de profesie, umblat prin toate colţurile lumi, nu serviţi o mâncare de cartofi cum o făcea bunica, în vreo farfurie din setul vechi primit la nuntă. Şi nici nu serviţi feluri rafinate, dacă se anunţă la masă şi copii. Mâncarea trebuie să fie în armonie perfectă cu invitaţii. Persoanele care servesc specialităţi exotice dezvăluie un suflet deschis, sensibil. Informaţi-vă mai întâi în legătură cu deschiderea invitaţilor. Prejudecăţile trebuie combătute, însă nu în mod agresiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII