21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Terapie prin SMS pentru pacienţii cu boli cronice

Trimiterea de mesaje scrise de pe telefonul mobil ar putea fi un instrument important de care pot beneficia pacienţii care suferă de boli cronice. Preocuparea pentru SMS-uri este catalogată drept o distracţie letală pentru conducătorii auto şi este considerată direct responsabilă pentru dezumanizarea interacţiunilor personale, dar s-ar părea că are şi o parte bună. Un pediatru american a explicat că, oricât de controversată ar fi, tehnologia SMS-urilor există, aşa că ar fi mai bine să luăm în calcul aspectele pozitive.
„De exemplu, pacienţii pot fi informaţi prin mesaje scrise în legătură cu o programare medicală sau în legătură cu analizele pe care trebuie să le mai facă. Sau, la fel de bine, bolnavilor li se poate aminti printr-un SMS să îşi ia pastilele la o anumită oră. Iată doar câteva idei pe care oricine le poate pune în practică, spre binele pacienţilor“, a spus pediatrul Delphine Robotham. Doctoriţa a explicat că, potrivit rezultatelor mai multor sondaje, jumătate dintre pacienţi nu îşi iau medicamentele aşa cum ar trebui pentru că uită mereu. Prin urmare, cel puţin în anumite cazuri, un SMS poate face minuni în acest sens.
Delphine Robotham a precizat că recent au fost efectuate o serie de studii care au analizat folosirea serviciilor de mesaje scurte – serviciile de SMS-uri puse la dispoziţie de companiile de telefonie mobilă – în context medical. Un studiu efectuat pe un grup de copii bolnavi de diabet a arătat că nivelul de testare a glicemiei s-a îmbunătăţit datorită SMS-ului, întrucât micuţilor pacienţi li s-a amintit, cu ajutorul acestei tehnologii, că trebuie să îşi verifice zilnic glicemia. În alt studiu s-a constatat că pacienţii care făceau tratament cu imunosupresive după un transplant prezentau o mai bună aderenţă a medicamentelor – cauza fiind aceeaşi, reamintirea prin SMS a faptului că trebuie să îşi ia pastilele la aceeaşi oră. Delphine Robotham a concluzionat că pentru terapia prin SMS cei mai buni „candidaţi“ sunt bolile cronice care necesită administrarea zilnică de medicamente – ca, de exemplu, HIV/SIDA, astm sau tuberculoză – sau testarea zilnică, aşa cum este cazul diabetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS