8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDetoxifierea sănătoasă şi eficientă a organismului

Detoxifierea sănătoasă şi eficientă a organismului

După săptămâni de excese şi răsfăţ alimentar este foarte posibil să simţiţi nevoia să vă supuneţi unei cure de detoxifiere. Vă propunem un plan simplu, care însă nu necesită vreo dietă drastică.

Întrucât perioada de după Sărbătorile de iarnă este propice pentru promovarea dietelor, curelor de slăbire şi programelor de detoxifiere, peste tot se vorbeşte numai despre acestea, despre avantajele şi dezavantajele pe care le presupun. După zile întregi de excese alimentare, este de înţeles că fiecare dintre noi îşi doreşte să contracareze cât mai repede şi eficient efectele răsfăţului gastronomic – fie că a fost vorba de dulciuri sau despre mâncăruri grase. Dacă aveţi intenţia de a vă schimba obiceiurile alimentare, prima regulă pe care trebuie să o aveţi în vedere este „curăţarea dietei“. Mai precis, este recomandat să vă concentraţi pe consumul de alimente naturale, integrale şi bogate în substanţe nutritive, renunţând, pe cât posibil, la produsele procesate. Vă propunem să începeţi cu respectarea câtorva sfaturi simple şi să continuaţi cu implementarea unui plan alimentar bine stabilit pe şapte zile, pentru a „curăţa“ în numai o săptămână felul în care vă hrăniţi.

Renunţaţi la zaharuri

Specialiştii în nutriţie avertizează că zahărul alb, zahărul brun şi chiar şi mierea nu fac altceva decât să pompeze calorii în organism şi să ridice nivelul glicemiei. Consumul în exces al diverselor categorii de zaharuri promovează apariţia inflamaţiilor, ceea ce poate creşte riscul apariţiei bolilor cardiace sau a anumitor forme de cancer. În plus, inflamaţiile creează stări neplăcute de ameţeală şi oboseală permanentă. Prin urmare, citiţi cu atenţie etichetele produselor, feriţi-vă de alimentele care conţin zahăr, sirop de porumb bogat în fructoză sau dextroză.
Evitaţi grăsimile „rele“

Din categoria grăsimilor „rele“ fac parte grăsimile saturate şi acizii graşi: promovează înfundarea arterelor şi inflamarea ţesuturilor. Prin urmare, este indicat să evitaţi aceste substanţe, iar cea mai simplă metodă este să vă abţineţi de la a consuma alimente prăjite şi de a renunţa la orice produs care conţine uleiuri vegetale hidrogenate. În plus, limitaţi consumul de grăsimi saturate până la 7% din aportul zilnic de calorii, renunţând la carnea cu grăsime şi optând pentru produse lactate degresate sau pentru cele cu conţinut de grăsime 0,01%, în locul celor integrale.  

Creşteţi aportul de proteine

Proteinele slabe provenite din alimente precum carnea de pui sau cea de somon păstrează masa musculară intactă, iar consumul acestor produse cel puţin la una dintre mesele principale are rolul de a stabiliza nivelul glicemiei. În plus, senzaţia de saţietate oferită de aceste tipuri de carne durează mai mult. Un sfat de la nutriţionişti: împărţind la patru greutatea dumneavoastră exprimată în kilograme veţi obţine cantitatea aproximativă de proteine de care corpul dumneavoastră are nevoie în fiecare zi.

Alte sfaturi utile

Pentru a vă detoxifia organismul, este foarte important să renunţaţi la consumul de alcool şi băuturi carbogazoase şi să optaţi pentru apă (plată sau minerală, după preferinţe), ceai şi cafea. În plus, căutaţi să consumaţi alimente care conţin fibre solubile. Ovăzul şi fasolea sunt astfel de alimente, ele ajutând la eliminarea colesterolului.
În fine, specialiştii spun că trebuie să învăţăm să mâncăm corect şi la intervale corespunzătoare, pentru că aportul regulat de calorii ajută la stabilizarea nivelului glicemiei şi stimulează metabolismul. Astfel, atunci când mâncaţi, mestecaţi încet alimentele, pentru a savura preparatele şi, în plus, învăţaţi-vă să luaţi micul dejun în termen de o oră şi jumătate după ce v-aţi trezit, iar pe parcursul zilei lăsaţi să treacă patru ore între mese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS