6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinProtest împotriva tocurilor

Protest împotriva tocurilor

După ani de suferinţă şi căzături de toată frumuseţea pe pasarele, topmodelele au decis că este timpul să pună capăt umilinţelor şi refuză să mai poarte tocuri foarte înalte la prezentări.

Gata cu tortura tocurilor gigantice pe podiumurile de modă! Cruciada împotriva tocurilor a fost iniţiată de trei topmodele celebre, care ar fi refuzat să participe la o prezentare a designerului Alexander McQueen tocmai din cauza pantofilor. Designerul britanic a creat nişte pantofi-platformă cu un model unic, cu o înălţime de aproape 35 de centimetri, care imită forma amfibienilor. Din păcate însă, deşi sunt consideraţi adevărate opere de artă, din cauza formei tocului, pantofii sunt destul de periculoşi pentru stabilitatea manechinelor. Primele care s-au revoltat împotriva acestor creaţii inedite au fost australiana Abbey Lee Kershaw şi rusoaicele Natasha Poly şi Sasha Pivovarova, care ar fi încheiat un fel de pact împotriva tocurilor la începutul acestui ani, refuzând să apară în prezentarea lui McQueen din cauza acelui model de pantofi consideraţi „de nepurtat“, având în vedere că sunt cu 7,5 centimetri mai înalţi decât modelul lui Vivienne Westwood, purtat de Naomi Campbell în 1994 şi care au costat-o pe diva americană o cădere de toată frumuseţea. De altfel, mulţi critici consideră creaţiile lui McQueen ca fiind mai degrabă destinate gheişelor, iar alte voci l-au taxat pe designer, afirmând că acesta ar trebui să creeze pentru actori, având în vedere că moda de zi cu zi nu este chiar punctul lui forte.

Acordul

Cele trei manechine şi-au respectat pactul, iar la prezentarea colecţiei de primăvară-vară 2010, desfăşurată la Paris în luna octombrie, nici una dintre ele nu a apărut pe scenă. „Până acum am auzit de câteva cazuri izolate, dar este prima dată când trei manechine cad de acord să protesteze împotriva unui asemenea lucru. Aş spune că este foarte interesant, pentru că au existat şi alte încercări de a crea nişte sindicate ale manechinelor, iar acesta este semnalul că fetele sunt, în sfârşit, conştiente de riscurile pentru sănătatea şi siguranţa lor, pe care şi le asumă atunci când urcă pe scenă“, a comentat un critic de modă. Iniţiativa celor trei manechine este susţinută şi de designerul britanic de pantofi Emma Hope, şi de scriitoarea Ellie Levenson, autoarea volumului „The Noughtie Girl’s Guide to Feminism“. „E ca şi cum ar merge pe o riglă, iar acesta este exact opusul a ceea ce vor oamenii normali“, este de părere Hope. „Cred că refuzul lor are legătură cu feminismul pentru că feminismul le permite să spună nu. Stiliştii influenţează femeile în legătură cu modul cum se îmbracă şi cred că este de-a dreptul iresponsabil să poarte articole excesive şi periculoase“, afirmă, la rândul său, Levenson. În plus,  Kershaw este îndreptăţită să boicoteze încălţămintea creată de McQueen, având în vedere că frumoasa australiancă a leşinat în timpul prezentării colecţiei de primăvară 2009 din cauza unui corset prea strâmt şi a fost nevoită să petreacă pe scaun mare parte din prezentarea colecţiei toamnă-iarnă 2009, din pricina unei accidentări la genunchi, apărută în urma unei probleme cu pantofii.

Părerea specialistului

Iniţiativa celor trei manechine este susţinută şi de specialiştii în ortopedie. „Topmodelele au dreptate“, asigură aceştia, subliniind că „tocul ideal, cel care poate fi purtat în fiecare zi, măsoară între 3,5 şi 4 centimetri. Chiar şi cu un toc mai mare de şase centimetri se riscă accidentări periculoase. Iar uneori, atunci când ligamentele care au misiunea de a proteja glezna nu mai rezistă, pot apărea şi fracturi extrem de dureroase“. În acelaşi timp, o echipă de cercetători de la Harvard a descoperit legătura directă dintre purtarea tocurilor înalte tip stiletto şi apariţia osteoartritei la genunchi, o afecţiune degenerativă a articulaţiei, caracterizată prin degradarea cartilajului care acoperă articulaţia genunchiul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII