14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinKostnix - alt fel de cumpărături

Kostnix – alt fel de cumpărături

Vizatorii care au ocazia să treacă prin perla alpină Innsbruck, din Austria, au ocazia să experimenteze alt tip de cumpărături. La modă în superba staţiune austriacă sunt magazinele „kostnix“, unde toată marfa este gratis.

Kostnix în germană înseamnă „nu costă nimic“, acesta fiind, de altfel, şi numele ales de un grup de prieteni pentru primul magazin gratuit, inaugurat în Innsbruck, în martie 2007. Mărfurile din magazin nu sunt duty free, altfel spus, scutite de taxe vamale, cum se întâmplă în freeshop-urile de pe aeroport, ci sunt sunt oferite gratis. Doar regulile trebuie respectate aici. În primul rând, sunt interzise „achiziţionarea“ a mai mult de trei obiecte pe zi, precum şi revânzarea mărfurilor luate din magazin.
„Magazinele gratuite“ şi-au făcut apariţia în Austria deja de câţiva ani (la Viena, de exemplu, există două), la fel întâmplându-se şi în Olanda şi Belgia. Potrivit Wikipedia, obiectivul acestor magazine este de „a oferi o alternativă la sistemul capitalist. Freeshop-ul seamănă cu magazinele caritabile, singura diferenţă fiind că aici totul este gratuit, indiferent că este vorba de o carte, de un obiect de decor, de un articol vestimentar sau de un aparat electrocasnic. Cei mai mulţi dintre oamenii care frecventează aceste magazine o fac de nevoie (resurse financiare reduse, cum este cazul studenţilor şi al bătrânilor) sau pur şi simplu din convingere (anticapitaliştii)“.

Lucruri necesare

„Pe noi nu interesează dacă persoana care achiziţionează obiectele este săracă sau bogată, important este ca obiectul luat să îi fie cu adevărat necesar, să îi placă“, a explicat Valentina Callovi, administratoarea magazinului Kostnix, din Innsbruck. Aşadar, obiectivul acestor magazine nu este neapărat de a combate sărăcia, ci, mai degrabă, consumismul, tendinţa de a renunţa la obiectele inutile, aruncându-le la gunoi, fără a ne gândi că ele ar mai putea fi utile cuiva, care nu ar mai fi nevoit să scoată bani din buzunar ca să le achiziţioneze.
„Obiectivul acestor freeshop-uri este acela de a oferi o alternativă la consumism şi la mania de a folosi şi arunca, precum şi de a susţine o abordare mai raţională a modului de utilizare a resurselor. În acest fel, scade producţia, scad deşeurile şi munca e mai puţină. Cine achiziţionează un obiect dintr-un freeshop economiseşte bani pe care ar fi trebuit să îi dea ca să îl cumpere şi astfel se combate şi munca retribuită, care este un simbol al capitalismului“, se menţionează pe site-ul Kostnix, care are şi o versiune în italiană.

Voluntariat în magazin

„Suntem ceva mai mult de zece persoane şi, ca atare, reuşim să ţinem magazinul deschis doar marţea şi miercurea. Fiecare lucrează fără salariu câte două ore pe săptămână. Închirierea spaţiului, 20 de metri pătraţi în centrul vechi al Innsbruckului, costă 400 euro pe lună. Ne finanţăm cu ajutorul încasărilor de pe urma unui concert anual, din serate cu vin fiert, în care fiecare ne oferă ce vrea, primăria oraşului ne dă 1.000 de euro pe an, aceeaşi sumă fiindu-ne donată de ecologişti, care apreciază contribuţia noastră la protejarea mediului“, a mai spus Valentina. Aceasta s-a mutat în Innsbruck în urmă cu şapte ani, pentru a face facultatea. Între timp, a decis că acesta este locul unde vrea să îşi petreacă restul vieţii. Printre obiectele donate pentru magazin se află mai ales cărţi, haine pentru copii, jucării, multe obiecte pentru casă, de la plante la aparate electrocasnice, CD-uri, DVD-uri, dar şi televizoare sau calculatoare. Până acum, cel mai scump lucru donat magazinului a fost o rochie de mireasă.
„Cei mai mulţi dintre clienţii noştri sunt studenţi sau femei de 50-60 de ani, cele mai multe străine, sau femei cu copii mici“, spune Valentina. „Varietatea“ de cumpărători este destul de redusă dacă ne gândim la obiectivul ambiţios al magazinelor Kostnix, care îşi propune într-un fel sau altul să reformeze valorile societăţii capitaliste.
„De ce să munceşti 40 de ore pe săptămână ca să cumperi o pereche de pantofi de firmă, când poţi să îi obţii gratis, muncind mai puţin şi având la dispoziţie mai mult timp liber?“, se întreabă Valentina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII