10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Curcan umplut

Ingrediente: 1 curcan cam de 5 kg, vegeta, ulei, 400 g ciuperci, 800 g carne porc (ceafă), 6 felii pâine, lapte pentru înmuiat feliile de pâine, 3 ouă, 1 lingură chimen, sare şi piper după gust, 100 g stafide, 200 g măsline fără sâmburi, o ceapă mare, ulei pentru prăjit.
Pentru garnitura de fructe şi legume: 4 cartofi mari, 2 cartofi dulci, 2 gutui mari, 2 mere mari, 2 pere mari, 2 cepe mari, 3 morcovi potriviţi, vegeta, ulei pentru prăjit, 300 ml apă.
Mod de preparare:
Se spală carnea de porc sub jet de apă rece, iar apoi se pune într-o oală cu apă cât să o acopere şi o punem la fiert. Adăugăm o linguriţă de sare şi o lăsăm să fiarbă cam 30 de minute. După ce s-a fiert, scoatem carnea pe o farfurie, o lăsăm la răcit, după care o tăiem bucăţi mai mici şi o dăm prin maşina de tocat. Stafidele, pentru a se înmuia, le punem într-un bol cu apă şi le lăsăm 30 de minute. După aceea le scoatem să se scurgă într-o strecurătoare. Măslinele le spălam şi le scoatem sâmburii. Ciupercile se spală şi se taie felii, iar ceapa o tocăm mărunt. Se încinge uleiul, se pune ceapa şi o călim. Când devine sticloasă, adăugăm ciupercile tăiate şi le lăsăm la călit încă 10 -15 minute. Într-o farfurie punem puţin lapte şi înmuiem feliile de pâine şi pe o parte, şi pe alta. După ce le-am înmuiat, le stoarcem în pumn. Pâinea înmuiată în lapte şi stoarsă se dă apoi prin maşina de tocat carne. După ce avem toate ingredientele pentru umplutură pregătite, începem să facem amestecul. Într-un castron mare, punem carnea fiartă şi tocată, adăugăm ceapa şi ciupercile călite cu tot cu uleiul în care s-au călit, pâinea stoarsă şi tocată, măslinele fără sâmburi, stafidele, ouăle, lingura de chimen, condimentăm cu sare şi piper după gust. Se amestecă totul bine până se omogenizează. Se curăţă curcanul, se pârleşte şi se spală bine. Se condimentează bine pe exterior şi interior cu vegeta. Adăugăm peste curcan ulei şi piper, după care îl frecăm bine pe toate părţile, chiar şi în interior. Se umple curcanul atât în carcasă, cât şi pe lângă pulpe, pe sub piele, şi în pielea de la gât. După ce l-aţi umplut, se coase pielea curcanului în toate părţile unde aţi introdus umplutura. Se leagă picioarele curcanului unul de altul pentru a nu plesni pielea. Curcanul umplut şi cusut se aşază cu pieptul în jos într-o tavă în care am pus în prealabil ulei şi o cană de apă. Se toarnă ulei şi peste curcan, se acoperă cu o folie de aluminiu şi se introduce în cuptorul preîncălzit. Se lasă la prăjit pe o parte o oră şi 15 minute (timpul de coacere depinde şi de mărimea curcanului). Întors pe cealaltă parte, mai lăsăm curcanul la prăjit – acoperit şi de această dată cu folia de aluminiu – pentru încă o oră şi 15 minute. După acest timp se scoate folia de aluminiu şi se mai lasă în cuptor două ore.
Garnitura se prepară astfel:
Se curăţă cartofii de coajă, se spală şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se taie în felii mai mari. Se spală merele, gutuile şi perele, se curăţă de coajă, se îndepărtează cotoarele şi se taie feliuţe. Morcovii curăţaţi se taie rondele. Toate legumele şi fructele se pun într-un castron mare, se condimentează cu vegeta, se adaugă ulei şi 300 ml apă. Se amestecă totul şi se toarnă într-o tavă mare, în care se pune ulei în prealabil. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se lasă la copt 35-40 de minute până se înmoaie fructele şi legumele. Spre sfârşit, înainte cu 10-15 minute, se îndepărtează folia de aluminiu pentru a se rumeni frumos.
Menţiuni: Curcanul se poate înlocui cu un pui, reducând cantităţile pentru umplutură.
Timp de preparare: 5 ore
Dificultate: ridicată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS