8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAbutilon, o plantă elegantă şi rafinată

Abutilon, o plantă elegantă şi rafinată

Abutilonul, un arbust cu frunze persistente, asemănătoare frunzelor de arţar, este o plantă deosebit de elegantă, cu flori mari, de culoare albă, roşie, violet, portocaliu sau galben. Este o plantă potrivită atât pentru apartament, cât şi pentru decorarea teraselor, caselor, balcoanelor şi curţilor.
Abutilonul este cunoscută şi sub denumirea de arţar de cameră. Acest nume i-a fost atribuit datorită frunzelor cu margini zimţate, deosebit de frumoase, asemănătoare celor de arţar.
Abutilonul poate atinge chiar şi doi metri înălţime dacă este plantat în ghivece corespunzătoare, care trebuie umplute cu pământ obişnuit de flori, dar nu înainte de a aşeza pe fundul vasului un strat de pietriş.
Având în vedere că este o plantă originară din zonele calde, în climatul ţării noastre se cultivă ca plantă de interior, însă în timpul verii se recomandă scoaterea afară, pe terasă. Iarna, ghivecele cu plante se aşază în locuri luminoase, aproape de ferestre, iar temperatura trebuie să se menţină la 8-10 grade Celsius.

O îngrijire atentă

Această frumoasă plantă are nevoie de o îngrijire specială. Udarea pe perioada de dezvoltare trebuie să fie abundentă, iar de la sfârşitul toamnei trebuie să se reducă, având însă grijă ca pământul să nu se usuce.
Abutilonul se înscrie în categoria plantelor setoase, aşa că vara trebuie udat aproape zilnic, dar fără a exagera. De asemenea, în zilele toride, pentru a-i asigura condiţiile de umiditate, pe lângă udare, este bine să-i pulverizaţi şi frunzele odată pe zi.
Înmulţirea plantei se face relativ uşor, în lunile martie-aprilie. Se vor tăia lăstari de 10-15 cm de la planta-mamă, se vor pune într-un pământ nisipos, asigurându-se un mediu cald şi aerisit, cu udare foarte rară şi puţină. Perioada de înrădăcinare poate dura două-cinci săptămâni. Pentru a avea plante frumoase, specialiştii recomandă ca după înflorire să se scurteze ramurile, pentru a stimula o bogată lăstărire. Această operaţiune se face întotdeauna primăvăra, iar ramificaţiile principale se scurtează până ajung la 10 cm lungime.
Deosebit de importantă este şi fertilizarea solului în toată perioada de înflorire, de două ori pe lună. De la sfârşitul verii şi până în luna martie nu se va mai administra îngrăşământ şi udările se vor rări. Bolile care pot afecta sănătatea plantei sunt cele cauzate de atacul musculiţei albe şi al păianjenului roşu.

Cele mai răspândite specii

Cele mai cunoscute specii de Abutilon sunt: Abutilon striatum, Abutilon hybridum, Abutilon vitifolium şi Abutilon megapotamicum. Abutilon theophrasti Medicus este recunoscută şi pentru proprietăţile sale emoliente, antiinflamatorii, diuretice şi antiseptice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU