10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Şampania, o licoare
pentru inimă şi creier

Dacă aveţi nevoie de o scuză pentru a deschide o sticlă de şampanie cu ocazia Sărbătorilor de iarnă vă puteţi motiva dorinţa de a savura un pahar de vin spumant prin faptul că această licoare este benefică pentru sănătatea inimii. Cercetătorii britanici au descoperit de curând că şampania este foarte bogată în polifenoli – substanţe chimice care dilată vasele sanguine, stimulând circulaţia sângelui şi uşurând astfel efortul depus de inimă şi de creier. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că nu doar soiurile scumpe de şampanie pot aduce beneficii sănătăţii, ci şi alternativele mai ieftine, ca de exemplu vinul spumant sau vinul fermentat din fructe. Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Reading s-a bazat pe rezultatele unor experimente anterioare, ale căror concluzii anunţau că două pahare de vin roşu băute în fiecare zi ne pot feri de boli cardiace şi de tulburări ce pot afecta sistemul circulator. Polifenolii amintiţi mai sus sunt substanţe care cresc nivelul de oxid nitric din sânge, iar datorită acestui proces, vasele sanguine se dilată, stimulând circulaţia sângelui. Deşi polifenolii se găsesc în cantităţi mari în vinul roşu, nu şi în cel alb, datorită faptului că şampania este produsă dintr-un amestec de struguri roşii, roze şi albi, această licoare pare să adune doar proprietăţile benefice ale soiurilor de struguri. Întrebarea la care oamenii de ştiinţă au încercat să găsească răspuns a fost dacă şampania are acelaşi efect asupra sănătăţii ca şi vinul roşu, sau dacă mai degrabă nu ajută prea mult sănătatea, aşa cum se întâmplă în cazul vinului alb. În urma experimentelor efectuate, cercetătorii au demonstrat faptul că şampania are un impact mai puternic asupra nivelului de oxid nitric decât un şpriţ de vin alb, prin urmare concluzia a fost că proprietăţile şampaniei sunt similare cu cele ale vinului roşu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS