21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO viaţă la coadă

O viaţă la coadă

În fiecare an, aşteptăm 400 de ore ca să ne vină rândul, fie că este vorba de vreo instituţie publică sau fie că suntem la volan.

Ce au în comun omul tehnologic, capabil să comunice în timp real cu semeni ai săi din toate colţurile planetei şi predecesorul său direct, care doar cu 20 de ani în urmă apela la o monedă pentru a-şi anunţa iubita că este prins în trafic? Dincolo de echipamentele tehnologice cu care sunt sau au fost dotaţi, ambii îşi petrec mare parte din zi stând la coadă. Potrivit unui studiu al societăţii de licitaţii on line Madbit.com, spre deosebire de personajele din „Aşteptându-l pe Godot“ a lui Beckett ne petrecem aşteptând ceva mult mai puţin metafizic, nu mai puţin de cinci ani din viaţă, şase luni dintre aceştia încolonaţi la case în supermarket, la bancă sau la semafor.
„Progresul nu are nimic de-a face cu această situaţie“, observă Marco Managò, autorul volumului «Italiani in fila». Dintre cele 400 de ore pe an petrecute în aşteptarea propriului rând, 190 le petrecem în instituţiile publice. Potrivit calculului efectuat de think tank Vision & Value, celelalte ore le petrecem la volan.

Aşteptatul pe naţii

Valoarea timpului este recunoscută universal, însă modul de a-l investi diferă de la ţară la ţară. De altfel, atitudinea adoptată în timp ce aşteptăm spune multe despre fiecare popor. De exemplu, pentru 86 la sută dintre italieni, aşteptatul ore la rând în spitale sau în instituţiile publice reprezintă un motiv de stres, cu toate acestea doar 75 la sută dintre ei se tem de astfel de momente. Meritul revine proverbialei sociabilităţi latine, un antidot perfect la tensiunea provocată de gândul de a da faţă în faţă cu birocraţia. Pentru britanici, primii la capitolul ore de aşteptare într-un clasament care mai vede pe podium Germania şi Japonia, o anumită doză naturală de aşteptare este la fel de inevitabilă ca vremea ploioasă. Şi nu contează dacă pe 10 februarie 2005, printre cei 6.000 de britanici care s-au înghesuit la deschiderea noului magazin Ikea din Londra, veniţi cu mic cu mare pentru a cumpăra o canapea de piele cu doar 45 de lire sterline, a fost înjunghiat un cumpărător. 82 la sută dintre britanici sunt convinşi că răbdarea pe care o au aşteptându-şi rândul la coadă este o tradiţie onorantă.

Aglomeraţie pe trotuar

Şi dacă asocierea instituţie publică – aglomeraţie este sinonim indiscutabil al ineficienţei, trotuarul gemând de lume poate transmite exact contrariul. Altfel, Orange Polonia nu ar fi angajat zeci şi zeci de actori, care să stea la coadă pentru a-şi cumpăra un iPhone. În cele mai multe cazuri, aşteptarea provoacă neplăceri organizatorice sau fizice, cum este agorafobia, sau teama de pieţe, sau chiraptofobia, teama de a fi atins.
„Cu internetul, suntem obişnuiţi să avem servicii în timp real şi suntem mult mai intoleranţi în faţa timpului de aşteptare între dorinţă şi satisfacerea acesteia“, explică psihologul Carol Rothwell. În aceste condiţii, probabil vă întrebaţi câţi ani din viaţa noastră ne-am petrecut aşteptând inutil, de la reducerile de Crăciun şi până la controalele de securitate. Există un mod pentru a recupera tot acest timp pierdut, cel puţin dacă urmaţi sugestia fotografului Misha Haller, care şi-a petrecut un an imortalizând oameni din toate colţurile lumii, pur şi simplu stând la coadă. „Aşteptatul nu înseamnă neapărat timp pierdut. Este suficient să îl consideraţi ca o paranteză de relaxare în bogata rutină cotidiană“, spune acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU