11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPraga - oraşul din basme

Praga – oraşul din basme

Îmbinarea reuşită dintre aerul medieval şi cel modern dă o notă aparte acestui minunat oraş european. Praga se află în topul celor mai vizitate capitale din Europa, oferind vizitatorilor o atmosferă multiculturală. 

Capitala Republicii Cehe, Praga, şi-a dobândit renumele de „oraş al celor o sută de turnuri“ sau „oraş al celor o sută de poduri“, aflându-se în topul celor mai vizitate capitale europene după Londra, Paris, Roma, Madrid şi Berlin.
Tot mai mulţi turişti sunt atraşi de aerul medieval şi de atmosfera multiculturală a oraşului întâlnită imediat după perioada Revoluţiei de catifea din noiembrie 1989, când praghezii au reuşit să scape de comunism.
Centrul cultural al Pragăi este divizat în două: cel vechi, care datează din anul 1000, şi cel nou, întemeiat în 1300. La tot pasul veţi întâlni clădiri care amintesc de diferite perioade istorice, Praga fiind una dintre acele capitale care-şi face simţită influenţa asupra culturii europene.
Clădirile din Piaţa Wenceslav, fosta piaţă de cai, acum centrul modern al oraşului, par a fi cele din decorul basmelor din copilărie. Zona din piaţă este destinată atât turiştilor dornici să viziteze şi să cunoască istoria locului, cât şi celor pasionaţi de shopping şi gurmanzilor curioşi să încerce toate delicatesele culinare.
Bulevardul principal din Piaţa Wenceslav este împânzit de-o parte şi de cealaltă cu magazine de suveniruri, dar şi cu magazine ale unor designeri celebri, motiv pentru care ar trebui să vă rezervaţi o zi întreagă de petrecut în această zonă, dacă sunteţi pasionaţi de cumpărături. Aici veţi găsi de la cele mai scumpe mărci de haine până la cele mai accesibile şi chic branduri cunoscute. În perioada Sărbătorilor de iarnă puteţi prinde reduceri de peste 50%, mai ales în primele zile ale noului an.
În piaţă veţi zări un palat imens, care trebuie vizitat dacă sunteţi pasionat de tot ce înseamnă mediul înconjurător, pentru că actuala clădire deţine marele muzeu de ştiinţe naturale.

Oraşul care a dat nume celebre precum: Mozart, Weber sau Kafka

Să nu uităm că oraşul ceh este cunoscut şi pentru compozitorii sau scriitorii celebri. Mozart, Weber şi Dvorak sau Kafka şi Capek sunt nume sonore cu care Republica Cehă se mândreşte ori de câte ori are ocazia. La câteva străzi de Piaţa Weceslav se află Piaţa Stare Mesto, loc în care puteţi vizita Casa Memorială şi Muzeul Kafka. Tot în aceeaşi zonă, altă atracţie pentru turişti o reprezintă turnul cu ceas al primăriei, din care ies tot felul de figurine celebre din poveştile pentru copii pentru a anunţa ora exactă.

Podul Carol, unul dintre cele mai impozante obiective turistice

Nu degeaba este supranumit şi „oraşul celor o sută de poduri“, pentru că unul dintre cele mai impozante monumente ale capitalei îl reprezintă Podul cu statui sau Podul Carol.  
Tot aici se află una dintre cele mai vestite galerii comerciale ale Pragăi, de unde puteţi achiziţiona veritabile suveniruri pentru cei de acasă, iar pentru cei pasionaţi de viaţa de noapte, trebuie menţionat faptul că aici se află unul dintre cele mai mari cluburi de muzică electronică din oraş. De asemenea, puteţi vizita Muzeul Terorii, aflat în aceeaşi zonă.
Nu trebuie omis nici impresionantul palat fortificat, HradCany sau Castelul Hrad, datând din secolul XII, în prezent folosit ca reşedinţă a preşedintelui Republicii Cehe. Castelul este cel mai vizitat obiectiv turistic din Praga. Aici se află galerii de artă, bazilici, muzee, şi celebra Catedrală St. Vitus, începută încă din secolul XIV şi terminată şase secole mai târziu, în 1929.  
La câţiva kilometri de zona Castelului Hrad se află Cartierul Mic sau Mala Strana, cunoscut pentru străzile sale înguste, locul în care în trecut se aflau centrele meşterilor aurari. Podul Charles uneşte Cartierul Mic de Oraşul Vechi sau Stare Mesto.
Podul a fost construit în 1357 şi constituie un important obiectiv turistic, mai ales că acesta conduce spre Piaţa Veche, loc în care se află Biserica Tyn. Clădirea datează din secolul XIV şi deţine celebrul ceas imens care arată ora şi anotimpurile.

Crăciunul în Praga

Crăciunul este un moment magic. Pieţele din Praga în această perioadă zumzăie de forfotă, brazii strălucesc mândri, iar întregul oraş este parcă dintr-o poveste cu zâne.
Crăciunul în capitala Cehiei poate fi o sărbătoare plină de evenimente, de la concerte şi piese de teatru, până la vizite la Grădina Zoologică. Piaţa cea mai mare şi, totodată, cea mai populară, este cea din sânul Vechiului Oraş, locul în care turiştii se pot plimba printre căbănuţele colorate. În Praga, trebuie neapărat să beţi „svarene vino“, un vin fiert irezistibil.
Pentru a petrece un sejur în Praga, pachetul porneşte de la 70 de euro/noapte/persoană.

Bucătăria pragheză, asemănătoare cu cea autohtonă

Mâncarea cehilor nu diferă mult faţă de cea românească. În general este foarte grea şi seamănă cu cea gătită în zona Banatului, dar şi a Ardealului. Mâncăruri cu sos dulce din carne de porc prăjită în untură, garnisite cu varză călită sau cartofi prăjiţi sunt la ordinea zilei în restaurantele tradiţionale. Toate acestea, bineînţeles, stropite din belşug cu cea mai bună bere la halbă. Cehia este celebră şi pentru producţia de bere de calitate, aşa că vă recomandăm să degustaţi un produs local autentic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII