Praga – oraşul din basme

Autori
Etichete , , , ,


Îmbinarea reuşită dintre aerul medieval şi cel modern dă o notă aparte acestui minunat oraş european. Praga se află în topul celor mai vizitate capitale din Europa, oferind vizitatorilor o atmosferă multiculturală. 

Capitala Republicii Cehe, Praga, şi-a dobândit renumele de „oraş al celor o sută de turnuri“ sau „oraş al celor o sută de poduri“, aflându-se în topul celor mai vizitate capitale europene după Londra, Paris, Roma, Madrid şi Berlin.

Tot mai mulţi turişti sunt atraşi de aerul medieval şi de atmosfera multiculturală a oraşului întâlnită imediat după perioada Revoluţiei de catifea din noiembrie 1989, când praghezii au reuşit să scape de comunism.

Centrul cultural al Pragăi este divizat în două: cel vechi, care datează din anul 1000, şi cel nou, întemeiat în 1300. La tot pasul veţi întâlni clădiri care amintesc de diferite perioade istorice, Praga fiind una dintre acele capitale care-şi face simţită influenţa asupra culturii europene.

Clădirile din Piaţa Wenceslav, fosta piaţă de cai, acum centrul modern al oraşului, par a fi cele din decorul basmelor din copilărie. Zona din piaţă este destinată atât turiştilor dornici să viziteze şi să cunoască istoria locului, cât şi celor pasionaţi de shopping şi gurmanzilor curioşi să încerce toate delicatesele culinare.

Bulevardul principal din Piaţa Wenceslav este împânzit de-o parte şi de cealaltă cu magazine de suveniruri, dar şi cu magazine ale unor designeri celebri, motiv pentru care ar trebui să vă rezervaţi o zi întreagă de petrecut în această zonă, dacă sunteţi pasionaţi de cumpărături. Aici veţi găsi de la cele mai scumpe mărci de haine până la cele mai accesibile şi chic branduri cunoscute. În perioada Sărbătorilor de iarnă puteţi prinde reduceri de peste 50%, mai ales în primele zile ale noului an.

În piaţă veţi zări un palat imens, care trebuie vizitat dacă sunteţi pasionat de tot ce înseamnă mediul înconjurător, pentru că actuala clădire deţine marele muzeu de ştiinţe naturale.

Oraşul care a dat nume celebre precum: Mozart, Weber sau Kafka

Să nu uităm că oraşul ceh este cunoscut şi pentru compozitorii sau scriitorii celebri. Mozart, Weber şi Dvorak sau Kafka şi Capek sunt nume sonore cu care Republica Cehă se mândreşte ori de câte ori are ocazia. La câteva străzi de Piaţa Weceslav se află Piaţa Stare Mesto, loc în care puteţi vizita Casa Memorială şi Muzeul Kafka. Tot în aceeaşi zonă, altă atracţie pentru turişti o reprezintă turnul cu ceas al primăriei, din care ies tot felul de figurine celebre din poveştile pentru copii pentru a anunţa ora exactă.

Podul Carol, unul dintre cele mai impozante obiective turistice

Nu degeaba este supranumit şi „oraşul celor o sută de poduri“, pentru că unul dintre cele mai impozante monumente ale capitalei îl reprezintă Podul cu statui sau Podul Carol.  


Tot aici se află una dintre cele mai vestite galerii comerciale ale Pragăi, de unde puteţi achiziţiona veritabile suveniruri pentru cei de acasă, iar pentru cei pasionaţi de viaţa de noapte, trebuie menţionat faptul că aici se află unul dintre cele mai mari cluburi de muzică electronică din oraş. De asemenea, puteţi vizita Muzeul Terorii, aflat în aceeaşi zonă.

Nu trebuie omis nici impresionantul palat fortificat, HradCany sau Castelul Hrad, datând din secolul XII, în prezent folosit ca reşedinţă a preşedintelui Republicii Cehe. Castelul este cel mai vizitat obiectiv turistic din Praga. Aici se află galerii de artă, bazilici, muzee, şi celebra Catedrală St. Vitus, începută încă din secolul XIV şi terminată şase secole mai târziu, în 1929.  

La câţiva kilometri de zona Castelului Hrad se află Cartierul Mic sau Mala Strana, cunoscut pentru străzile sale înguste, locul în care în trecut se aflau centrele meşterilor aurari. Podul Charles uneşte Cartierul Mic de Oraşul Vechi sau Stare Mesto.

Podul a fost construit în 1357 şi constituie un important obiectiv turistic, mai ales că acesta conduce spre Piaţa Veche, loc în care se află Biserica Tyn. Clădirea datează din secolul XIV şi deţine celebrul ceas imens care arată ora şi anotimpurile.

Crăciunul în Praga

Crăciunul este un moment magic. Pieţele din Praga în această perioadă zumzăie de forfotă, brazii strălucesc mândri, iar întregul oraş este parcă dintr-o poveste cu zâne.

Crăciunul în capitala Cehiei poate fi o sărbătoare plină de evenimente, de la concerte şi piese de teatru, până la vizite la Grădina Zoologică. Piaţa cea mai mare şi, totodată, cea mai populară, este cea din sânul Vechiului Oraş, locul în care turiştii se pot plimba printre căbănuţele colorate. În Praga, trebuie neapărat să beţi „svarene vino“, un vin fiert irezistibil.

Pentru a petrece un sejur în Praga, pachetul porneşte de la 70 de euro/noapte/persoană.

Bucătăria pragheză, asemănătoare cu cea autohtonă

Mâncarea cehilor nu diferă mult faţă de cea românească. În general este foarte grea şi seamănă cu cea gătită în zona Banatului, dar şi a Ardealului. Mâncăruri cu sos dulce din carne de porc prăjită în untură, garnisite cu varză călită sau cartofi prăjiţi sunt la ordinea zilei în restaurantele tradiţionale. Toate acestea, bineînţeles, stropite din belşug cu cea mai bună bere la halbă. Cehia este celebră şi pentru producţia de bere de calitate, aşa că vă recomandăm să degustaţi un produs local autentic.Comenteaza acum

2 Comentarii

 1. eee said:

  Buna ziua.
  As dori sa va sesisez o eroare:Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut la Salzburg (AUSTRIA de azi).
  A concertat la Praga dar nu vad motivul pentru care cehii ar fi mandri…Mozart era austriac!
  O zi buna

 2. Mozart said:

  Simfonie 38 a lui Mozart, numita si Simfonia Praga cu citatul faimos “oamenii din Praga ma inteleg” ce zici ?
  este cunoscut faptul ca muzica geniului muzical a cunoscut un real succes in Praga

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 11 decembrie 2009

Actualitate

» Craiova: Magazinele au program prelungit de Sărbători
» Centrele de îngrijire a bătrânilor – un lux pentru pensionari
» Craiova: Autorizaţie şubredă
» Dispăruta, dată în judecată
» Covei şi restul grupului, după gratii de Sărbători
» Actorul Ionuţ Stoica, cetăţean de onoare al municipiului Târgu Jiu
» Magie vieneză
» Solomon ne face slugi la Mititelu
» Băgată în spital de un coleg
» Centrul istoric al Craiovei, reparat numai la sol
» Mii de petarde confiscate de poliţiştii gorjeni
» Gimnastică: Marian Drăgulescu, Ana Porgras şi Valentin Mavrodineanu, cei mai buni în 2009
» Craiova: Epopeea gurii de canal
» Foştii salariaţi ai Avioane SA pot băga fabrica în faliment
» Lipsă de parcări la Rânca
» Noul mers al trenurilor intră în vigoare duminică
» Craiova: Târgul de obiecte lucrate manual şi-a deschis porţile
» Delegaţie a FMI şi CE, aşteptată în România săptămâna viitoare
» Gripa nouă a provocat 18 decese în România

Local

» Scandal cu pistoale de jucărie în Craiova
» Câinele orbit, adoptat în Olanda
» Vietnamul – promovat la Universitatea din Craiova
» Aruncat în morgă
» Scurte ştiri

Dolj

» Cadrele MAI au fugit de vaccinare

Sport

» Scurte ştiri
» Gală de vis pentru sportivii medaliaţi
» Aproape de perfecţiune
» E vremea unei victorii!
» Cine sunt huliganii?
» Ştiinţa se apără cu atacanţii

Bani & Afaceri

» Haine şi încălţăminte, la preţuri de producător
» Numărul şomerilor doljeni a ajuns la 33.420
» Jumătate dintre români nu reuşesc să economisească
» Domeniul privat, dosit în scripte

Sanatate

» Cum recunoaştem infarctul miocardic
» O epilare… dulce
» Gripa, mai mult decât o simplă viroză

Magazin

» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în Oltenia
» Bancul zilei
» Ia te uită!
» Praga – oraşul din basme
» HOROSCOP
» Scurte ştiri

Opinii

» Ţi-ai luat batista la tine?

Top