21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNapoli, oraşul de lângă Vezuviu

Napoli, oraşul de lângă Vezuviu

Neapole (Napoli) este cel mai mare oraş din sudul Italiei şi se află la mijlocul distanţei dintre Vezuviu şi zona vulcanică Campi Flegrei. Oraşul se situează pe malul nordic al golfului cu acelaşi nume, în extremitatea sud-estică a Câmpiei Campaniene. Cartiere sud-estice ale oraşului urcă pe versanţii Vezuviului. Partea nord-vestică este delimitată de zona vulcanică Campi Flegrei.

Napoli a fost considerat întotdeauna „oraşul-problemă“ al Italiei. El nu se bucură de o imagine prea bună din cauza gunoaielor şi a hoţilor, dar, în ciuda acestor inconveniente, este unul dintre cele mai mari centre culturale din lume.
Atmosfera întâlnită pe străzile napoletane este unică, încărcată cu un farmec mediteranean dat de clădirile construite în stil clasic, grec şi roman şi „împodobite“ cu rufele puse la uscat de către localnici.
Centrul istoric al oraşului face parte din patrimoniul mondial încă din anul 1995, aflându-se pe lista celor mai mari centre urbane. Străbătut de trei străzi principale, Decumano Maggiore, Via Tribunal şi Decumane Superiore, oraşul a păstrat reţeaua de străzi construită de colonişti, fondatorii oraşului antic Neapolis. Cea mai cunoscută construcţie a oraşului este Castel Nuovo, fortăreaţa comandată de regele Carol I Anjou, reşedinţă regală până în anul 1734, când regele Carol al III-lea s-a mutat într-un nou palat.
Dacă tot suntem la capitolul fortăreţe, nu trebuie omis Castel dell’Ovo. Conform legendei, poetul roman Vergilius a zidit un ou în fundaţia construcţiei pentru a conferi o mai bună rezistenţă pereţilor. Pe lista fortăreţelor mai adăugăm Castel Capuano, construit în secolul al XII-lea, o fortăreaţă situată în partea estică a centrului istoric, ridicată în secolul al XII-lea de regele Wilhelm I al Siciliei. O perioadă scurtă a funcţionat ca reşedinţă regală. În secolul al XVI-lea, fortăreaţa a fost extinsă şi în el s-a mutat administraţia oraşului şi tribunalul (aceasta a funcţionat aici până la sfârşitul anilor 1990). În subsolurile fortăreţei erau închisorile orăşeneşti.

Castele şi palate regale

Castel Sant’Elmo este o fortăreaţă situată pe un deal, la vest de centrul istoric al oraşului, în apropierea Mănăstirii „San Martino“. Numele l-a luat de la biserica demolată pentru a face loc fortăreţei. A fost construită între 1329-1343, la porunca regelui Robert de Anjou.
Palatul Regal a fost construit pe locul vechiului palat viceregal, la începutul secolului al XVIII-lea. A funcţionat ca reşedinţă regală până la sfârşitul secolului respectiv, când familia regală s-a mutat într-o nouă reşedinţă, la Caserta. Palatul a fost construit de arhitectul Domenico Fontana şi modificat după planurile arhitecţilor Luigi Vanvitelli şi Gaetano Genovese. A fost parţial distrus în cel de-al doilea război mondial, dar a fost reconstruit după planurile originale. Faţada vestică, dinspre Piazza Plebiscito, este ornată de statuile marilor regi ai Regatului Neapolelui.
Palatul Capodimonte se află la nord de centrul istoric al oraşului, pe dealul cu acelaşi nume, şi a fost reşedinţă regală de vară. A fost construit după planurile arhitectului Giovanni Antonio Medrano, în anul 1738. În el se află în prezent Galeria Naţională din Napoli (cu importante picturi ale lui Tiziano, Caravaggio şi alţii) şi muzeul de porţelanuri.
Albergo Reale dei Poveri este un edificiu impozant, situat la nord-est de centrul istoric al oraşului, având 300 de metri lungime şi cinci etaje. Construcţia a început în anul 1751, la porunca regele Carol al III-lea, care dorea să realizeze un spital modern în capitala regatului napoletan. În prezent, clădirea renovată în anul 2006 găzduieşte un centru de conferinţe.

Oraşul unde a fost inventată pizza

Napoli este cel mai fermecător oraş nu numai datorită capodoperelor sale arhitectonice, ci şi poziţiei geografice şi a localnicilor cu personalitate, care au păstrat tradiţiile locului şi le-au făcut cunoscute în toată lumea.
Muntele Vezuviu, a cărui activitate vulcanică este lentă, dar neîntreruptă, poate fi văzut din orice parte a oraşului, dominând zona.
Napoletanii se mândresc cu faptul că ei au inventat cel mai popular fel de mâncare: pizza. Aceasta s-a născut din cauza sărăciei, cu timpul devenind cea mai populară reţetă culinară. Conform legendei, localnicii foarte săraci obişnuiau să pună roşii sau sos de roşii peste pâine. Şi acum se spune că pentru a mânca adevărata pizza napoletană trebuie să mergi în zonele sărace ale oraşului Napoli. Este bine să fiţi atenţi pe unde ajungeţi, pentru că aceste zone s-au dovedit foarte periculoase, mai ales pentru turişti, care au devenit adevărate prăzi pentru hoţii de buzunare.
Scriitorul Stendhal a scris despre oraşul italian: „Nu voi uita niciodată Via Toledo şi nici toate celelalte cartiere din Napoli. Pentru ochii mei este, fără a exista loc de comparaţie, oraşul cel mai frumos din Univers“.
Pizzeria „Da Michele“, care se spune că este cea mai veche, datând din 1870, serveşte şi acum pizza pe mesele tradiţionale din marmură. Localul nu este nici pe departe luxos, dar atrage sute de turişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII