21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIaurtul, un deliciu sănătos

Iaurtul, un deliciu sănătos

Unul dintre cele mai versatile alimente, iaur-tul, poate fi consumat atât ca atare, cât şi ca ingredient într-un fel de mâncare, în funcţie de preferinţele culinare ale fiecăruia. În afară de faptul că este foarte gustos, acest produs are pentru sănătate beneficii recunoscute ştiinţific, iaurtul fiind indicat în mai toate regimurile alimentare recomandate în timpul convalescenţei.

Potrivit istoricilor, iaurtul există în vieţile şi bucătăriile noastre de aproximativ 6.000 de ani. Element de bază în multe diete de inspiraţie orientală şi asiatică, iaurtul nu doar conferă un gust deosebit mâncărurilor pe care le completează, ci, aşa cum spuneam, are un cuvânt de spus în păstrarea sănătăţii. Probioticele – culturile active care se găsesc în compoziţia iaurtului – ajută digestia, stimulează sistemul imunitar şi au o eficienţă dovedită în tratarea a numeroase tulburări intestinale, de la dureri „comune“ de stomac şi până la ulcer. Dacă vă hotărâţi să încorporaţi iaurtul în alimentaţia dumneavoastră datorită probioticelor, este bine să ştiţi că aceste culturi active se distrug atât la temperaturi înalte, cât şi la temperaturi prea scăzute. Prin urmare, dacă vreţi să vă bucuraţi de beneficiile iaurtului, nu trebuie să expuneţi produsul la căldură şi nici să îl îngheţaţi.
Întrucât pe piaţă există o sumedenie de feluri şi mărci de iaurt, poate fi destul de dificil să alegeţi un sortiment care să fie potrivit pentru nevoilor dumneavoastră. Dacă vă interesează doar gustul produsului, puteţi alege orice variantă de iaurt. Dacă, totuşi, căutaţi să beneficiaţi la maximum de proprietăţile sale în cadrul unei alimentaţii sănătoase, iată ce trebuie să ştiţi pentru a alege produsul potrivit.

Despre culturile active şi conţinutul de zahăr

Acesta este primul pas către alegerea unui iaurt bun pentru sănătate. Culturile active sunt elementele „magice“, ce aduc toate beneficiile care au fost atribuite iaurtului. Citiţi etichetele cu mare atenţie pentru a vă asigura că veţi cumpăra un sortiment de iaurt care conţine astfel de culturi.
Unele produse din gama de iaurturi au un conţinut de zahăr atât de ridicat încât se pune problema dacă sunt într-adevăr benefice pentru sănătate. Iaurturile cu fructe nu sunt tocmai indicate în cazul unei diete sănătoase, însă, dacă gustul mai dulce al acestor produse vă este pe plac, puteţi apela la un artificiu: cumpăraţi iaurt simplu şi amestecaţi-l cu fructele preferate sau cu îndulcitor, controlând astfel gustul şi adaptându-l preferinţelor dumneavoastră. Dacă totuşi nu vreţi să vă complicaţi, atunci când mergeţi la cumpărături, comparaţi etichetele diverselor tipuri de iaurt şi alegeţi produsul cu cel mai scăzut conţinut de zahăr.
În orice fel de alimentaţie, numărul de calorii este important. Prin urmare, dacă veţi integra iaurtul în alimentaţie, este recomandat să ţineţi seama de aportul de calorii. Un iaurt degresat de 220 de grame conţine o valoare acceptabilă de aproximativ 110 calorii. Prin urmare, cumpăraţi produse a căror valoare calorică se apropie cât mai mult de această limită.
În jargonul nutriţioniştilor se vorbeşte despre „acizi graşi nesaturaţi“ – aceştia sunt o categorie de acizi care nu fac deloc bine sănătăţii, dimpotrivă. Dacă pe etichetă apare acest termen, atunci renunţaţi la a cumpăra un astfel de produs şi căutaţi iaurturi care să nu conţină astfel de substanţe.

Iaurtul preparat în casă

Mulţi dintre cei care se preocupă de sănătatea lor sunt interesaţi nu doar de iaurtul propriu-zis, ci şi de calitatea ingredientelor folosite la prepararea acestuia. Pentru a controla elementele componente, cea mai bună modalitate este să consumaţi iaurt de casă, făcut chiar de dumneavoastră. Cum se prepară iaurtul? Fierbeţi lapte (aproximativ o cană) şi lăsaţi-l să se răcească la temperatura camerei. Turnaţi laptele răcit într-un recipient de sticlă sau ceramică (în nici un caz de metal) şi adăugaţi o lingură sau două de iaurt simplu (în funcţie de cât de consistent vreţi să fie produsul final). Puneţi recipientul în cuptorul neîncălzit şi lăsaţi totul la fermentat peste noapte. Dimineaţa scoateţi recipientul din cuptor şi puneţi-l la frigider. După ce preparatul s-a răcit, iaurtul de casă este gata. Dacă doriţi să pregătiţi iaurt degresat, folosiţi lapte degresat sau lapte care are un conţinut foarte mic de grăsime. Oricare ar fi sortimentul de iaurt pe care îl veţi prepara, este recomandat să fierbeţi laptele înainte de a-l folosi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII