21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAcorduri muzicale în sala de naşteri

Acorduri muzicale în sala de naşteri

Gata cu urletele în sala de naşteri. De acum, viitoarele mămici îşi vor aduce pe lume odraslele în acorduri muzicale.

De acum înainte, şansele ca din sala de naşteri să nu mai răzbată urlete demne de pictorul norvegian Edvard Munch, ci mai degrabă cântece melodioase, pe notele lui Bartòk, sunt tot mai mari. Asta, mai ales dacă viitoarele mămici vor fi membre ale corului „Vocinove“ din Italia, primul cor alcătuit exclusiv din femei însărcinate. Selecţia pentru acest cor inedit va avea loc pe 10 decembrie, la Milano, principala condiţie de înscriere fiind ca viitoarele participante să poarte un copil în pântec. Din cor vor face parte în jur de 25 de femei. Inedita iniţiativă, prima de acest tip în Peninsulă, îi aparţine lui Giovanni Casanova, dirijoare de cor şi, totodată, muzicoterapeut şi autoare a unui studiu privind utilizarea vocii şi a cântecului în perioada sarcinii.
„Sunt dirijor de cor de 30 de ani şi, treptat, am înţeles că nu mă interesează atât de mult aspectul perfecţionării exasperante, cât acela de a socializa“, a declarat aceasta. Casanova, laureată în muzică de cor la Conservatorul din Milano, a studiat muzicoterapia şi este pe cale să obţină atestatul de terapeut de la Institutul Change din Torino, instituţie care de peste 20 de ani îi învaţă pe profesioniştii din sănătate cum să comunice mai bine cu pacienţii. Obiectivul este acela de a-i încuraja să înfrunte cu resurse proprii momentele dificile.

Relaţia de cuplu

Când Casanova vorbeşte despre cor, se referă la acesta ca la o „microsocietate în care se leagă relaţii. Iar dacă acestea sunt bune, fetele pleacă acasă cu o atitudine pozitivă“. În acest caz, „microsocietatea“ este formată din mamă şi copil, din viitoarele mame, din mame şi taţii copiilor. „Folosirea vocii şi a cântatului în timpul sarcinii îmbunătăţeşte şi relaţia de cuplu înainte de naştere şi, în plus, pregăteşte relaţia în trei – mamă, tată, copil“, spune specialista. Teoria sa a fost confirmată şi de rezultatele unui studiu experimental realizat împreună cu echipa de la secţia de maternitate a Spitalului „San Raffaele“ din Milano.
„Cercetările au durat trei ani şi au participat peste 200 de mame şi 200 de taţi. S-a demonstrat că femeile care s-au folosit de cântat aveau un travaliu mai scurt“, spune Casanova. Şi aici ajungem la „urletul lui Munch“, care deseori bagă în sperieţi pe cele care ajung pe la maternitate doar pentru a aduce flori unei prietene care tocmai a născut. Potrivit cercetătoarei italiene, şi în această fază s-ar vedea diferenţa între femeile care au cântat în cor şi cele care nu au făcut acest lucru.
„Urletul de durere se transformă în vocalize puternice şi în forţă“, asigură  Casanova. Nu vă aşteptaţi că aceste vocalize ar avea ceva în comun cu cele ale unei cântăreţe de operă.
„Vocalizele cântăreţelor de muzică lirică sunt studiate. Eu lucrez la nişte sunete mai naturale. Oricum, în momentul în care lucrăm la urlete, există o oarecare asemănare“, a mai precizat specialista. Bineînţeles, viitoarele mame nu vor învăţa doar să urle, pentru că „publicul“ cel mai important al corului are urechi delicate, de fapt, de abia formate. „Cu ajutorul ecocardiogramelor am observat că fătul răspunde atunci când părinţii cântă şi se observă o oarecare accelerare a ritmului cardiac“, a concluzionat Casanova.

Folosirea vocii şi a cântatului în timpul sarcinii îmbunătăţeşte şi relaţia de cuplu înainte de naştere şi, în plus, pregăteşte relaţia în trei – mamă, tată, copil“.

Giovanni Casanova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS