5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAnimalele de companie şi bolile de sezon

Animalele de companie şi bolile de sezon

Temperaturile scăzute pot avea efecte negative asupra animalelor de companie. De aceea, stăpânii căţeilor sau ai pisicilor nu trebuie să neglijeze afecţiunile care pot apărea la companionii lor necuvântători.

În sezonul rece, câinii şi pisicile pot să sufere degerături. Uneori, se poate întâmpla ca extremităţile animalelor – lăbuţele, urechile sau coada – să îngheţe atât de tare, încât să se formeze cristale de gheaţă pe ele, care le pot afecta. Degerăturile pot fi observate doar după câteva zile. În cazul în care consideraţi că animalul dumneavoastră de companie a suferit degerături, duceţi-l imediat într-un mediu cald. Îi puteţi scufunda extremităţile în apă caldă timp de 20 de minute, pentru a topi cristalele de gheaţă şi a stimula circulaţia. Este foarte important să nu încercaţi să rupeţi pojghiţa de gheaţă. După ce s-a dezgheţat, înveliţi animalul în pături şi duceţi-l la veterinar. Acesta poate stabili gravitatea afecţiunii şi îl poate trata pentru durere sau posibile infecţii, dacă este cazul.

Hipotermia

Hipotermia sau scăderea temperaturii corpului sub limita normală se produce atunci când un animal nu mai este capabil să-şi menţină temperatura corpului în limite normale. Acest lucru se întâmplă atunci când animalele petrec prea mult timp la temperaturi scăzute sau au o circulaţie proastă şi sunt expuse frigului. În cazurile uşoare, animalele vor tremura şi vor da semne de slăbiciune. Pe măsură ce boala avansează, muşchii animalului încep să se atrofieze, rata de pompare a sângelui în inimă şi respiraţia vor scădea în intensitate şi nu va mai răspunde la stimuli. Dacă observaţi aceste simptome, animalul trebuie încălzit şi dus de urgenţă la veterinar. În cazurile severe, medicul va monitoriza activitatea inimii şi presiunea sângelui şi va administra fluide calde.

Sfaturi pentru sezonul rece

Înainte de debutul sezonului rece, ar fi bine să vă duceţi animalul de companie la un control de rutină. Medicul veterinar poate verifica dacă acesta are probleme medicale care l-ar putea face vulnerabil la frig.
Ţineţi animalul de companie în casă cât de mult puteţi, iar dacă vreţi să-l scoateţi afară, însoţiţi-l. Nu-l lăsaţi să bea apă rece sau să mănânce zăpadă. Este de preferat să-i puneţi o hăinuţă tricotată atunci când este ger. Nu lăsaţi animalele de companie în camere în care există şeminee sau arzătoare pe gaz. Focul le va atrage. Aveţi mare grijă cu animalele mai bătrâne şi artritice pe timpul iernii. Frigul le poate afecta încheieturile, acestea devenind extrem de sensibile. De aceea, animalul va părea mai stângaci decât de obicei. Staţi foarte aproape de aceste animale atunci când urcă scări sau sar pe mobilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU