Cum alegem scaunele de bucătărie?

Autori


Când suntem acasă, o mare parte a timpului o petrecem în bucătărie, fie că mâncăm, gătim, fie că, pur şi simplu, stăm la o cafea. De aceea, spaţiul trebuie să fie practic şi comod, iar acest lucru se poate obţine cu ajutorul mobilierului sau, mai bine zis, cu ajutorul scaunelor.

Atunci când începeţi să vă mobilaţi bucătăria, trebuie să aveţi în vedere faptul că această cameră va fi foarte frecventată de membrii familiei, iar nevoia de spaţiu este imperativă. Oferta scaunelor de pe piaţă este foarte bogată, doar să aveţi timp pentru a colinda magazinele. Puteţi alege dintre foarte multe tipuri: din lemn masiv, plastic, tapisate, pliabile, tip taburet, metalice, cromate, din aluminiu etc. Când alegeţi scaunele de bucătărie, e bine să ştiţi că şi acestea trebuie cumpărate în funcţie de anumite criterii.

Primul lucru după care trebuie să ne ghidăm este mărimea bucătăriei. Trebuie să evitaţi să cumpăraţi scaune care vor ocupa foarte mult spaţiu şi care vor fi greu de manevrat. De asemenea, atunci când vă alegeţi scaunele de bucătărie trebuie să ţineţi cont de stilul acesteia. Scaunele trebuie să se încadreze perfect cu toată mobila existentă, ţinând cont de culoare, material etc.

S-a demonstrat că petrecem zilnic între şase şi opt ore stând pe scaun. De aceea, când achiziţionaţi un obiect de o asemenea importanţă, trebuie să fiţi foarte atenţi la criteriile de selecţie. 

În primul rând, trebuie să vă ghidaţi după dimensiunile locului de luat masa. Nu cumpăraţi scaune prea mari, deoarece vor limita libertatea de mişcare din bucătărie. Dacă nu aveţi foarte mult spaţiu la dispoziţie, puteţi alege scaune tip taburet sau unele pliante, pe care să le depozitaţi sub masă sau în debara, atunci când nu le folosiţi.

Apoi trebuie să aveţi în vedere mobila de bucătărie, în special tipul mesei. Este de preferat ca masa şi scaunele să fie cumpărate în set, dar dacă acest lucru nu este posibil, încercaţi măcar să aibă aceeaşi textură şi nuanţă. Vă puteţi ghida şi după materialele şi accesoriile folosite la realizarea dulapurilor de bucătărie: lemn, PAL, inox, fier forjat etc.

Puteţi, de asemenea, să vă alegeţi scaunele în funcţie de stilul amenajării. Spre exemplu, dacă vă gândiţi să-i daţi bucătăriei un aer rustic, sunt de evitat scaunele cu picioare metalice; în acest caz, orientaţi-vă mai degrabă spre cele din lemn cu picioare robuste.

O propunere îndrăzneaţă: puteţi folosi în bucătărie scaune din fier forjat, precum cele care se folosesc pentru terase, dar aplicaţi pe şezut pernuţe colorate, cu modele îndrăzneţe.

Alegerea corectă a scaunelor de bucătărie

Atunci când stăm pe scaun, trebuie să avem o ţinută corectă. De aceea, la achiziţionarea unui scaun de bucătărie, trebuie să aveţi în vedere nu numai criteriile estetice, ci şi cele ergonomice. Şi nu uitaţi: trebuie să probaţi scaunul pentru a vedea dacă se pliază pe nevoile dumneavoastră.


În alegerea mobilierului de şedere, trebuie îndeplinite două cerinţe: să fie confortabil şi să ocupe cât mai puţin spaţiu.

În ceea ce priveşte dimensiunile funcţionale ale scaunelor de bucătărie, ţineţi cont de înălţimea şi lăţimea acestora, dar şi de înălţimea spătarului. Pentru folosirea optimă a scaunului, şezutul trebuie să fie la o înălţime cuprinsă între 45 şi 50 cm (în cazul în care masa are o înălţime de 78-81cm). Cele mai multe modele de scaune oferă posibilităţi reduse de mobilitate, dar sunt şi producători care oferă modele speciale, care se pot regla pentru asigurarea unui confort sporit. Pentru a valorifica spaţiul din bucătărie, este foarte important să aveţi în vedere mobilitatea scaunului, dar şi capacitatea acestuia de a se plia şi depozita. 

Sfaturi

De-a lungul timpului, scaunele au „evoluat“, au căpătat diverse forme. Ele au devenit adevărate obiecte de decor. Au forme diferite şi nu mai sunt neapărat pătrate. Sunt la modă şi scaunele bunicii, cele stil baroc, din lemn, sculptate, aşa că nu ezitaţi să le alegeţi.

Nu uitaţi:

• alegeţi scaune de bucătărie lăcuite, şi nu vopsite pentru că veţi avea surpriza neplăcută a decojirii acestora;

• cumpăraţi modele care să fie uşor de asamblat;

• încercaţi să alegeţi o culoare care să placă şi celor mai mici membri ai familiei;

• dacă doriţi să vă protejaţi scaunele de diferite pete de murdărie sau dacă doriţi doar să schimbaţi aspectul, cumpăraţi huse de protecţie sau pernuţe pentru şezut.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. GARDA DE FIER said:

    Micutilor in Craiovita sun bucatarii de 1/1 , ce scaune recomandati pentru aceste bucatarii ?

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 4 noiembrie 2009

Actualitate

» Fotbal: Unirea Urziceni – Glasgow Rangers 1-1
» Craiova: Grevă pentru căldură
» Ambulanţă SMURD la Vişina
» Repartitorul, fără control
» Mai puţini copii adoptaţi în Gorj
» 22.000 de doze de vaccin antigripal, în Mehedinţi
» Gorj: Profesorii, epidemiologii de serviciu
» România nu va produce piese pentru avioanele F16
» Pe 22 noiembrie, votăm pe buletine colorate
» Curtea Constituţională cehă aprobă Tratatul de la Lisabona
» Câştigătorii Reporter GdS
» 100 de salariaţi de la Avioane au dat fabrica în judecată
» Scurte ştiri
» Când Dumnezeu ţine cu oamenii
» Fermierii vor putea lua 90% din subvenţia pentru animale
» 800.000 de lei pentru deszăpezirea municipiului Târgu Jiu
» Drumul Craiova – Segarcea, marcat ca periculos pe timpul iernii
» Accident la Pieleşti
» Craiova: Zeci de tone de carne, confiscate din Frigorifer
» Legea de salarizare unică şi cea de reorganizare a unor instituţii, declarate constituţionale

Local

» Revoltă într-o şcoală din Mehedinţi
» Falsificatori de carduri, săltaţi din Craiova
» Alimente donate în scopuri caritabile
» Amenzi mari pentru fermieri
» A trimis SMS-uri şi a câştigat
» Băsescu pariază pe unicameral
» Factura nouă la preţ vechi
» Gripa nouă face alte victime la Filiaşi
» Măştile de protecţie, o raritate
» Carantină cu jumătate de normă

Dolj

» Adio, teze unice

Sport

» Criză şi cu Ciobotariu pe bancă
» Cu CFR Cluj în cupă
» Vorbe, nu fotbal, în Bănie!

Bani & Afaceri

» Contract de 100 de milioane de euro între Audi şi Bayern München
» Sprijinul pe suprafaţă intră în conturile fermierilor
» Băncile se dau lovite de criză

Magazin

» Şniţel umplut
» Thunbergia, floarea Indiei
» Iepurele, ca animal de companie
» Cum alegem scaunele de bucătărie?
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Iarna în culori
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top