11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Omul din vis

Mii de oameni îl visează, dar nimeni nu ştie cine e. Pe internet au apărut tot mai multe teorii cu privire la identitatea sa.

„Noapte bună! Vise plăcute“ – aceste cuvinte sunt rostite seară de seară, în milioane de case din toate colţurile lumii. Însă, imaginile care ne însoţesc în vis sunt dintre cele mai diferite: călătorii, filme, iubiri, împuşcături. Fiecare dintre noi, la trezire, are altceva de povestit. Deseori însă, protagonistul acestor „poveşti“ este acelaşi. Din câte se pare, de vreo trei ani, cel puţin 2.000 de persoane au visat acelaşi bărbat fără să ştie cine e. Trăsături regulate, părul scurt, buze subţiri, sprâncene bogate şi apropiate: iată portretul-robot al „bărbatului din vis“. Nimeni nu ştie cum se numeşte şi de unde vine, însă toţi continuă să îl vadă. Potrivit cotidianului german Bild, în 2006, o femeie din New York i-a povestit psihiatrului său că a avut un vis ciudat, cu un bărbat necunoscut. Şi mai ciudat este că bărbatul din vis revenea în fiecare noapte pentru a-i da sfaturi de viaţă. Din acest motiv, a decis să schiţeze portretul bărbatului care o urmărea cu insistenţă în vis. Desenul, rămas pe biroul doctorului, a atras imediat atenţia celorlalţi pacienţi, care au povestit că au visat şi ei acelaşi chip. Specialistul a trimis imaginea la alţi colegi şi a descoperit că faţa necunoscutului „invadase“ somnul a mii de oameni din toate colţurile lumii.

Teorii pe internet

Internauţii s-au grăbit şi ei să se lanseze în fel de fel de teorii pe marginea acestei ciudăţenii. Cine este acest bărbat? Şi de ce apare în visul a mii de oameni? Imediat a fost creat şi un site dedicat acestui personaj. Pe thisman.org, toată lumea îşi pune întrebări şi încearcă să ofere explicaţii, multe dintre ele foarte ciudate. Unii afirmă că chipul necunoscutului ar face parte dintr-un fel de subconştient colectiv, unde sunt stocate toate experienţele triste şi fericite ale fiinţelor umane. Alţii, în schimb, consideră că misteriosul individ ar fi o „materializare a visurilor“. Această ipoteză fascinantă este cu siguranţă şi cea mai puţin credibilă din punct de vedere ştiinţific, însă este preferata visătorilor incurabili. Există voci care afirmă că ar fi vorba de o fiinţă umană capabilă să se strecoare în mintea celorlalţi şi, într-un fel sau altul, să o manipuleze. Scepticii consideră că este vorba de un fenomen întâmplător sau de o farsă. Cei care afirmă că l-au visat pe acest individ povestesc că acestea a apărut în cele mai diverse ipostaze: unii şi l-au imaginat îmbrăcat în Moş Crăciun, alţii l-au identificat cu figura paternă, alţii – chiar cu un amant. Din Los Angeles şi până la Roma, toţi sunt pe urmele „omului din vis“, pentru că, potrivit lui Freud, „tot materialul care constituie conţinutul unui vis este într-un fel sau altul derivat dintr-o experienţă, adică a fost reprodus sau amintit în vis“. Nu ne rămâne decât să le urăm „Noapte bună şi căutare plăcută!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS