5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinHotelierii din Capitală, nevoiţi să ajusteze preţurile

Hotelierii din Capitală, nevoiţi să ajusteze preţurile

De la sfârşitul anului trecut, tarifele hotelurilor din România au început să scadă, iar acest fenomen s-a menţinut şi în 2009. Astfel, în Bucureşti, cea mai semnificativă diminuare de tarife s-a semnalat pe segmentele de trei, patru şi cinci stele, toate raportând scăderi medii între 25% şi 30%, reiese din Indicele Turismului Românesc, o analiză realizată de site-ul unde se fac rezervări hoteliere on line, CaptainGO.
În provincie, micşorarea tarifelor a fost mai redusă, pentru că nu s-a diminuat gradul de ocupare a hotelurilor. Pentru că, spre deosebire de Capitală, unde 80% din piaţa ospitalieră e reprezentată de turismul de business, există un echilibru între turismul leisure şi cel de afaceri.
Cea mai mare scădere de tarife s-a înregistrat pe segmentele de trei, patru şi cinci stele din Bucureşti, toate raportând scăderi medii între 25% şi 30%. Diminuarea tarifelor cu 8% pentru segmentul de piaţă cotat cu trei stele în provincie este cea mai mică înregistrată în arhivele CaptainGO.com, evoluţie explicată de cererea sporită pe acest segment. Totodată, faptul că această categorie este folosită atât de clienţi din segmentul business, cât şi de unii din segmentul leisure duce la menţinerea relativă a tarifelor pe hotelurile de trei stele. La polul opus, pentru provincie, se află segmentul de patru stele, care se confruntă cu o cerere mai mică în ultimul an, fiind astfel nevoie să se recurgă la o scădere mai mare a tarifelor. Hotelurile din provincie sunt vizate în proporţie majoritară de turiştii în interes de business, care au devenit mult mai receptivi la factorul preţ în ultimul an, mulţi dintre ei migrând de la categorii superioare de cazare către segmentul de trei stele.
Pentru studiu, au fost luate în considerare hoteluri din toate categoriile – de la două la cinci stele. Eşantionul este constituit din 100 de hoteluri din Bucureşti, 54 – de pe litoral, 53 – de pe Valea Prahovei şi din cele 407 hoteluri întâlnite în 112 localităţi din provincie. Aceleaşi hoteluri pot fi împărţite pe segmente de stele în 15 hoteluri de cinci stele, 177 – de patru stele, 342 – de trei stele şi 71 – de două stele, toate, aflate exclusiv pe teritoriul României. Studiul este bazat pe evoluţia tarifelor înregistrate începând cu 1 octombrie 2007 la un eşantion naţional de 614 hoteluri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS