10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCopenhaga, paradisul nordului

Copenhaga, paradisul nordului

Copenhaga este un oraş cu stil, elegant şi modern. Acest „pa-radis al nordului“ respiră linişte, pace, optimism şi frumuseţe şi a ajuns în topurile lumii respectând sau chiar depăşind diverse ştachete de modernism, eleganţă şi stil.

Cu 1.000 de ani de istorie în spate, capitala Danemarcei îmbină perfect modernismul cu tradiţionalul, reuşind să se claseze în topul celor mai elegante şi curate metropole. Aşezat pe două insule (Sjaelland şi d’Amager), Copenhaga este un oraş ai cărui locuitori înţeleg altfel viaţa. Pentru că este una dintre cele mai scumpe capitale europene după Londra şi Oslo, aceasta asigură locuitorilor un nivel de trai ridicat. Oraşul este plin de cluburi, terase, baruri, restaurante, mall-uri, străzi pietonale şi hoteluri şi, cu toate acestea, aici veţi întâlni o linişte şi un calm pe care numai în oraşele de provincie le mai regăsiţi. Capitala Danemarcei este cea mai vizitată zonă a Scandinaviei şi găzduieşte cea mai veche monarhie a lumii. Copen-haga este un oraş rupt de Europa, de contemporaneitate, de agitaţie şi capitalism agresiv. Chiar dacă Danemarca este una dintre cele mai scumpe ţări ale Europei, chiar dacă danezii au nivel de trai superior, bunul-simţ, amabilitatea şi modestia sunt însuşiri fascinante care te cuceresc instantaneu.

Cel mai vechi parc de distracţii din lume

Perioada cea mai bună pentru vizitarea oraşului este între lunile aprilie şi septembrie, Copenhaga bucurându-se de o climă temperat-maritimă, cu veri răcoroase şi plăcute.
Capitala daneză oferă turiştilor, dar şi localnicilor, diverse moduri de a petrece timpul liber, de la plimbări cu vaporul, până la distracţiile din Grădina Tivoli, cel mai vechi parc de distracţii din lume, deschis pentru prima oară pe 15 august 1843. După ce v-aţi plimbat pe cea mai lungă stradă pietonală din Europa, Stroget, şi aţi vizitat nenumăratele magazine de aici, vă puteţi îndrepta către Tivoli. Parcul l-a inspirat pe Walt Disney când a creat parcul tematic Disney-land. Aici au loc concerte în aer liber, găsiţi restaurante şi cafenele, magazine şi chiar berării. Clădirile parcului sunt construite în stil asiatic, aducând aerul oriental în capitala Scandinaviei. Un tur cu vaporaşul este cea mai bună modalitate de a cunoaşte oraşul şi de a intra în atmosfera scandinavă. O astfel de plimbare costă circa 75 de coroane daneze, echivalentul a 10 euro, iar timp de o oră veţi putea vedea oraşul de pe canalele portului.
Corăbiile care în urmă cu ceva ani erau folosite în scopuri comerciale au devenit astăzi reşedinţe, iar unele sunt restaurante. Dacă aţi optat pentru o astfel de plimbare cu barca merită să alegeţi un traseu care să includă şi oprirea la Mica Sirenă, una dintre cele mai fotografiate statui din lume, inaugurată în 1913 şi creată de sculptorul Edvard Eriksen.

Muzee la tot pasul

Există peste 50 de muzee pe care le puteţi vizita în Copenhaga, de aceea va fi foarte greu să vă limitaţi doar la câteva.
Printre cele mai atractive locuri se află şi Castelul Rosenborg Slot. Acesta este construit în cel mai pur stil renascentist şi adăposteşte una dintre cele mai faimoase galerii de artă ale oraşului. Tot aici sunt expuse şi bijuteriile casei regale daneze.
Muzeul Naţional este locul în care puteţi cunoaşte îndeaproape istoria şi cultura daneză prin diverse expoziţii, cea mai mare dintre ele fiind aceea dedicată perioadei vikinge.
Alt muzeu pe care nu ar trebui să-l neglijaţi este Carlsberg. Deşi este vorba despre un brand de bere, danezii consideră că acest muzeu caracterizează cel mai bine spiritul danez. În 1982, fabrica Carlsberg al lui J.C. Jacobsen a fost transformată în muzeu, păstrând intact echipamentul de fabricaţie şi arătând la fel ca pe vremea când funcţiona. În curtea fabricii se află un grup statuar sculptat de Carl J. Bonnesen în 1897. Vizitarea acestui loc se încheie cu o halbă de bere din partea casei, servită în incinta muzeului ce găzduieşte şi colecţia de sculpturi originale ale lui Carl Jacobssen.
Moneda naţională a Danemarcei este coroana daneză. Şapte coroane daneze reprezintă echivalentul a aproximativ un euro. Casele de schimb valutar percep un comision de cel puţin 12% din suma schimbată, de aceea este recomandat să mergeţi la o bancă, unde veţi plăti o taxă de 30 de coroane pentru orice sumă de bani pe care doriţi să o schimbaţi. Băncile au program cu publicul până la ora 16.00, iar în weekend sunt închise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS