11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMeniu verde pentru zilele cenuşii

Meniu verde pentru zilele cenuşii

Deşi abia am trecut de jumătatea lunii octombrie, temperaturile de afară ne amintesc mai mult de zilele de iarnă.

Vara 2009 a devenit amintire. La urma urmei, suntem deja în a doua jumătate a lunii octombrie, iar vremea nu mai lasă nici o umbră de îndoială. A venit toamna şi e normal ca temperaturile să scadă, chiar dacă mult mai mult decât ne-am fi dorit. Problema este însă că scăderea temperaturilor a fost destul de bruscă şi poate lua prin surprindere organismul uman, expunându-l la viruşi şi infecţii respiratorii.
O soluţie pentru a ne apăra sănătatea de variaţiile de temperatură din această perioadă este să ne orientăm către o alimentaţie sănătoasă, care să ne fortifice organismul. După ce octombrie a debutat cu temperaturi care aminteau mai degrabă de zilele de vară, în ultimele zile, mercurul din termometre a coborât cu peste zece grade, riscul de apariţie a gripei fiind extrem de mare. Printre alimentele recomandate în această perioadă se numără verdeţurile, legumele şi fructele de sezon, care pot fi consumate chiar şi în cantităţi mari.

Fructe şi legume de toamnă

Din fericire, toamna ne oferă o gamă variată de fructe şi legume. Pentru a da o mână de ajutor sistemului nostru imunitar, specialiştii ne recomandă mai ales legumele şi fructele bogate în vitamina A. Aceasta are proprietăţi antioxidante, care previn răcelile şi gripa. Această vitamină este prezentă în seminţele de floarea-soarelui, migdale, alune, dovleci, morcovi, portocale şi caise. Alt aliment recomandat în această perioadă este ceapa, un bun antiseptic, antiviral, antibacterian şi antifungic, care trebuie însă consumată în stare naturală. De asemenea, aliaţi de nădejde împotriva răcelii sunt ardeiul iute, precum şi cel gras, care este foarte bogat în vitamina C. Nu trebuie evitate nici varza, conopida, broccoli sau salata verde, care ajută la o eliminare mai rapidă a toxinelor din organism şi, în acelaşi timp, protejează ţesuturile de agresiunea frigului. Lista alimentelor recomandate pentru această perioadă continuă cu morcovul, care, prin prezenţa imunoglobinei, se dovedeşte de real ajutor pentru plămâni. Nu trebuie uitat nici „antibioticul natural“, usturoiul, care poate fi o mană cerească în lupta împotriva infecţiilor şi care are multiple proprietăţi antivirale. De pe masă nu trebuie să lipsească nici peştele, datorită conţinutului de Omega-3, care sprijină sistemul imunitar. Aliaţi de nădejde pentru combaterea răcelilor de sezon sunt şi fasolea verde, ouăle, carnea, lactatele, brânzeturile şi citricele, bogate în vitamina C.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS