11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCartofii prăjiţi pot fi un preparat sănătos

Cartofii prăjiţi pot fi un preparat sănătos

Mâncarea din restaurantele fast-food este prin definiţie nesănătoasă, dar înregistrează cote înalte de popularitate. Cartofii prăjiţi în special, dar şi hamburgerii, shaorma sau chebapul au devenit părţi integrante ale culturii moderne şi va mai dura ceva timp până când vor dispărea.

Cu toţii suntem de acord că mâncarea de la fast-food este nesănătoasă şi că preparatele acestor restaurante sunt principala cauză a obezităţii, hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiace, a diabetului şi a multor afecţiuni. Şi, totuşi, în ciuda multiplelor dezavantaje, mâncarea de la fast-food este extrem de populară. În special în epoca modernă, din ce în ce mai mulţi oameni apelează la restaurantele de acest gen, graţie accesibilităţii, rapidităţii în servire, dar şi a preţurilor relativ convenabile, fără a ţine cont de faptul că mâncarea fast-food va avea la un moment dat un impact negativ asupra sănătăţii şi siluetei lor. Şi, totuşi, preparatele fast-food vor avea viaţă lungă.
Este adevărat că nu putem controla ceea ce societatea are de oferit în ceea ce priveşte o alimentaţie sănătoasă, însă fiecare dintre noi are puterea de a verifica şi îmbunătăţi mâncarea pe care o consumă. Gătind propriile preparate, deţinem controlul asupra nivelului de grăsimi, proteine sau carbohidraţi pe care îl integrăm în alimentaţie. Teoria este mai uşoară decât practica, mai ales în era vitezei, când de-abia avem timp să terminăm la timp sarcinile de la serviciu, dar să şi gătim. Dacă ţinem cont de efectele benefice pe termen lung ale unei alimentaţii sănătoase, efortul de a găti merită.

Cartofii prăjiţi sunt sau nu mâncare sănătoasă?

În general, cartofii prăjiţi se află pe primul loc în topul preferinţelor consumatorilor şi mulţi spun că delicioşii cartofi serviţi la fast-food sunt mai buni decât cei pregătiţi în casă. Am putea spune cu indulgenţă chiar că aceşti cartofi prăjiţi ar putea fi consideraţi drept alimente sănătoase. Şi nu e nimic mai sănătos decât cartoful. Ceea ce mulţi pierd din vedere este faptul că la fast-food cartofii sunt prăjiţi în grăsimi nesănătoase şi în ulei ars de mai multe ori sau că respectivii cartofi sunt trataţi cu diverse substanţe, pentru a rezista mai mult timp. Din fericire pentru iubitorii de cartofi prăjiţi, există modalităţi de a evita aceste inconveniente şi de a savura cartofii preferaţi încercând un sentiment de vină mai puţin accentuat.

Cartofii pot aduce beneficii sănătăţii

Soiurile clasice de cartofi sunt principalele ingrediente pentru prepararea cartofilor pai, însă puteţi opta să prăjiţi cartofi dulci, care au un conţinut mai ridicat de vitamina A. În plus, cartofii dulci sunt bogaţi în fibre, vitamina C, fier şi calciu. Pentru prepararea acestora, îndepărtaţi părţile „bătute“ ale cartofilor, însă păstraţi coaja, pentru că aici se găseşte cea mai mare cantitate de antioxidanţi.
Cam toate soiurile de cartofi au un conţinut bogat de vitamina C, care însă este redus în mod semnificativ atunci când legumele sunt expuse la temperaturi mari şi conţin vitamina B, fier şi potasiu. Atenţie însă: cartofii a căror coajă are o nuanţă verzuie pot conţine glicoalcaloizi toxici. Aceste substanţe se găsesc în special în coajă, de aceea este indicat să eliminaţi toate părţile care au această culoare, întrucât aceşti alcaloizi nu sunt distruşi complet în timpul procesului de gătire. Pentru a evita posibilele probleme, fierbeţi întâi cartofii sau napii până când se înmoaie şi devin translucizi. Apoi scurgeţi-i foarte bine înainte de a-i prăji, pentru ca uleiul din tigaie să nu sară din cauza apei acumulate în bucăţile de cartofi.

Uleiul de gătit, secretul preparatelor sănătoase

Cele mai bune uleiuri pentru gătit sunt cele cu conţinut scăzut de grăsimi saturate, dar bogate în grăsimi monosaturate. Dacă intenţionaţi să folosiţi uleiul la prăjit, atunci cea mai bună alegere sunt uleiurile cu puncte ridicate de ardere, ca de exemplu uleiul de canola, uleiul de alune, uleiul de porumb şi cel de floarea-soarelui, acesta din urmă fiind foarte bogat în vitamina E. Pentru a găti sănătos, puneţi cartofii sau napii în ulei doar după ce acesta s-a încins foarte bine, căci altfel bucăţile de cartofi se vor îmbiba cu grăsime. Este indicat să scurgeţi foarte bine cartofii înainte de a-i servi, eventual pe un prosop de hârtie. E bine să ţineţi cont de faptul că, deşi cartofii prăjiţi nu sunt cel mai sănătos fel de mâncare, pregătindu-i acasă puteţi controla calitatea uleiului folosit şi puteţi fi siguri că nu veţi consuma şi aditivii nesănătoşi care sunt prezenţi în preparatele fast-food.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII