11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Treburile domestice pot preveni cancerul

Consacrând zilnic un timp treburilor domestice, gospodinele trecute de prima tinereţe reduc în mod semnificativ riscul de a se îmbolnăvi de cancer mamar, cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă. Potrivit acestora, femeile care se menţin în formă şi rămân active şi după menopauză sunt mai puţin predispuse riscului de a dezvolta cancer la sân, în comparaţie cu doamnele care de abia se ridică de pe canapea. Şi, totuşi, nu orice fel de activitate fizică are un asemenea efect benefic pentru sănătate. Oamenii de ştiinţă recomandă activităţi de intensitate moderată şi ridicată ca, de exemplu, curăţenia generală în casă, grădinăritul, plimbările pe munte, tenisul, ciclismul, înotul şi chiar dansul, joggingul şi gimnastica aerobică. Pe de altă parte, activităţile liniştite precum bowlingul, tenisul de masă sau mersul pe jos nu sunt în măsură să reducă riscul de apariţie a cancerului de sân.
Studiile realizate anterior în acest domeniu au dovedit că activitatea fizică intensă protejează femeile de cancerul de sân, însă acesta este primul care analizează în detaliu care sunt exerciţiile fizice recomandate, în funcţie de vârsta persoanelor interesate. Pentru acest studiu, cercetătorii au cerut la peste 110.000 de femei aflate la menopauză să clasifice intensitatea activităţilor efectuate în diverse momente ale vieţii lor. S-a constatat că într-o perioadă de timp de şase ani şi jumătate, riscul de îmbolnăvire a femeilor care dedicau şapte ore pe săptămână diverselor activităţi fizice menţionate mai sus era mai mic decât în cazul doamnelor inactive.
„Ceea ce noi am descoperit va contribui în mod semnificativ la aflarea adevăratei legături ce există între activitatea fizică şi cancerul de sân“, au explicat autorii studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS