21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Busuiocul, un antiinflamator natural

Dacă durerile articulare nu vă dau pace şi aveţi nevoie de un antiinflamator puternic, pentru a scăpa de ele încercaţi „tratamentul“ cu busuioc. S-a demonstrat ştiinţific faptul că mai multe varietăţi de busuioc au aceleaşi proprietăţi ca un medicament antiinflamator puternic şi că previn inflamarea articulaţiilor, alinând în acelaşi timp durerile provocate de artrită. Studiul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe farmaceutice organizate în Manchester. Cercetătorii au arătat că tratamentul pe cale orală cu extracte din două soiuri de busuioc – Ocimum americanum şi Ocimum tenuiflorum – a redus inflamarea articulaţiilor cu până la 73 la sută în doar 24 de ore. „Am evaluat proprietăţile antiinflamatorii ale celor două plante şi am constatat că sunt asemănătoare cu cele ale diclofenacului, medicamentul care se prescrie cel mai des în tratamentul artritei“, a explicat autorul studiului, doctorul Vaibhav Shinde. Însă spre deosebire de diclofenac şi de alte substanţe medicamentoase, busuiocul nu a provocat efecte secundare, ca, de exemplu, iritaţii gastro-intestinale sau arsuri stomacale, acestea fiind probleme cu care se confruntă persoanele afectate de artrită şi care iau zilnic medicamente pentru durerile provocate de această boală.
Busuiocul este folosit de secole în medicina naturistă tradiţională practicată în India şi Europa. Utilizată sub formă de infuzie (apă fierbinte turnată peste frunze de busuioc) sau adăugată în mâncăruri şi salate, această plantă este folosită de mult timp ca tratament antiinflamator pentru boli precum bronşită, astm, artrită şi boli dermatologice. În plus, busuiocul previne apariţia diabetului, având capacitatea de a reduce nivelurile de glucoză din sânge. Cu toate acestea, cercetătorii încep să afle de ce este busuiocul o plantă atât de valoroasă pentru medicină. „Experimentele efectuate indică faptul că responsabil pentru efectul antiinflamator este eugenolul, adică uleiul care îi conferă busuiocului aroma specifică. Este posibil să fie implicate şi alte molecule în acest proces şi vrem să aflăm care sunt acestea şi apoi să folosim informaţiile pentru a crea mai multe medicamente“, a explicat doctorul Shinde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS