22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinModa, în banca acuzaţilor

Moda, în banca acuzaţilor

Când vine vorba de a fi în pas cu cele mai noi tendinţe, femeile nu renunţă la anumite accesorii, chiar dacă ştiu că îşi pun în pericol sănătatea.

Un studiu dat publicităţii recent demonstrează faptul că femeile nu sunt dispuse să renunţe la o pereche de pantofi, chiar dacă ar trece prin chinurile iadului. Însă, fanatismul doamnelor pentru a fi în pas cu tendinţele nu se opreşte aici. Moda acestei toamne a fost adusă în banca acuzaţilor de specialişti, care se declară îngrijoraţi pentru sănătatea reprezentantelor sexului frumos. Este şi cazul medicului Shazia Khan, director al Loyola Primary Care Center din Oakbrook Terrace (USA). În opinia lui Khan, sănătatea femeilor este periclitată de mulţi factori din modă. „Pericolele“ sunt reprezentate de genţile supradimensionate, de mult criticaţii pantofi cu toc înalt, de bijuteriile şi accesoriile din nichel şi unghiile false.

Orice pentru a fi în tendinţe

„Pentru a fi elegante, femeile ajung să plătească un preţ prea mare, dacă ne referim la sănătate. Anumite tendinţe la modă lasă urme adânci dacă doamnele nu iau măsuri din timp“, este de părere specialista. De exemplu, genţile supradimensionate sau tip „sac“ pot provoca dureri la spate şi la gât, aceste zone fiind puse la încercare. În acest caz, este bine să evităm genţile care cântăresc mai mult de patru sau cinci kilograme. Khan propune genţile de dimensiuni mai mici şi realizate din materiale mai uşoare sau cele tip ghiozdan, care distribuie mai bine greutatea pe spate. În cazul în care nu reuşiţi să renunţaţi la modelele „periculoase“, atunci ar fi bine să vă antrenaţi spatele şi gâtul cu exerciţii speciale şi să alternaţi umărul pe care purtaţi geanta. Khan ne avertizează să ţinem cont de faptul că acest tip de genţi sunt un „magnet“ pentru bacterii, cum sunt, de exemplu, Escherichia Coli sau Staphylococcus Aureus.

Mereu la înălţime

Pantofii cu toc au fost suficient de criticaţi de medicii ortopezi, însă Khan are şi ea propria părere. „În ciuda faptului că sunt foarte eleganţi, din anumite puncte de vedere nu sunt deloc practici. Pe termen lung, provoacă probleme la glezne şi la spate. În cazul în care nici la pantofii cu toc înalt nu puteţi renunţa uşor, specialista vă recomandă să reduceţi timpul de folosire şi să îi alternaţi cu pantofii cu tocul jos. Pantofii şi genţile sunt urmate de bijuteriile şi accesoriile din nichel. Potrivit lui Khan, hipersensibilitatea la acest metal poate provoca iritarea pielii şi chiar prurit persistent. Persoanele sensibile la nichel ar trebui să opteze pentru bijuterii placate sau acoperite cu paladiu, pentru a-şi proteja pielea. Cele mai recomandate sunt accesoriile din aur, argint sau platină. Khan atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de unghiile acrilice. Potrivit unui raport al specialiştilor britanici, expunerea la lămpile cu ultraviolete, pentru a fixa aceste unghii, poate provoca apariţia unor tumori canceroase la mâini. Cea mai bună soluţie pentru a avea o manichiură perfectă este să aveţi grijă de unghiile naturale hidratându-le.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS