10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin13 aberaţii publicate pe Wikipedia

13 aberaţii publicate pe Wikipedia

Internetul poate deveni un instrument periculos dacă se lasă utilizatorilor mână liberă să editeze informaţiile din paginile web. Site-ul de „cultură generală“ Wikipedia este cel mai grăitor exemplu. Iată de ce.

Aşa cum probabil ştiţi, până acum, site-ul Wikipedia avea integrată o opţiune care permitea oricărei persoane care accesa o anumită informaţie să actualizeze conţinutul cu detalii ce nu figurau până atunci în legătură cu subiectul respectiv. Pentru că peste tot există „binevoitori“, multe dintre intrările de pe Wikipedia conţineau erori, intenţionate sau involuntare, mai grave sau mai puţin grave. Din acest motiv, administratorii Wikipedia au anunţat recent că intenţionează să restricţioneze posibilitatea de editare a anumitor articole, în special a celor ce vizează persoane publice care mai trăiesc. Motivul? Au fost publicate pe internet o mulţime de detalii complet neadevărate, unele chiar aberante, despre persoane contemporane, printre care se numără Tony Blair, Robbie Williams şi David Beckham.
În cadrul noului sistem ce va fi implementat, orice modificări pe care vizitatorii le aduc paginilor dedicate persoanelor care nu au trecut în lumea celor drepţi vor fi aprobate de un „voluntar experimentat“ înainte de a fi publicate on line. Schimbarea sistemului marchează o modificare semnificativă a filosofiei pe care se bazează Wikipedia, o enciclopedie concepută în aşa fel încât să poată fi modificată de utilizatori.
Pentru conformitate, vă prezentăm 13 dintre cele mai mari aberaţii postate pe Wikipedia, gafe pe care sistemul la care se gândesc acum administratorii paginii le-ar fi putut preveni. Informaţiile pe care le veţi citi, oricât de ciudate ar fi, au apărut la un moment dat pe website-ul enciclopediei Wikipedia.
1. Robbie Williams face bani în baruri mâncând animale de casă. Este adevărat că, ţinând cont de comportamentul excentric al cântăreţului, o astfel de preocupare nu poate fi exclusă, însă considerăm că artistul este nevinovat până la proba contrarie.
2. David Beckham a fost un portar de fotbal din secolul al 18-lea. Impresionant, am putea comenta, având în vedere că fotbalistul David Beckham încă trăieşte, chiar pe picior mare. Am mai putea spune şi că nu îşi arată deloc vârsta!
3. Paul Reiser a murit. Paul Reiser este actorul pe care îl cunoaştem din serialul de comedie „Nebun după tine“, în care a jucat alături de Helen Hunt. Reiser a trecut de 50 de ani, însă trăieşte bine mersi.
4. Comedianul Sinbad a decedat (şi el). Numele adevărat al lui Sinbad este David Adkins. Acesta este un comedian american, care a cunoscut culmile succesului spre sfârşitul anilor 1980. În prezent, nu se ştie cu ce se ocupă, însă, contrar celor publicate pe site-ul Wikipedia în 2007, Sinbad nu a murit.
5. Serghei Brin are o idilă cu Jimmy Wales şi a murit. Aceste lucruri s-au scris pe pagina pe care Wikipedia i-a dedicat-o lui Serghei Brin, cofondatorul companiei Google. Biografia acestuia conţinea, la un moment dat, detalii cel puţin interesante. Printre acestea se spunea că Brin este homosexual şi că are o relaţie cu Jimmy Wales, fondatorul enciclopediei Wikipedia. Şi, în plus, a murit în linişte în casa lui din Moscova. Complet neadevărat, omul trăieşte.
6. Tony Blair îl venerează pe Hitler. Fostul premier al Marii Britanii a fost în repetate rânduri ţinta glumeţilor care au contribuit la enciclopedia Wikipedia. Însă, informaţia potrivit căreia Blair l-ar venera pe Hitler este cel puţin aberantă.
7. Numele de botez al Ducesei de Cornwall este „cow-miller“. O combinaţie nefericită şi ironică între termenul „vacă“ şi „frezor“, atribuită cu răutate soţiei Prinţului Charles al Marii Britanii. Nici nu vrem să ne gândim cum ar putea fi tradus un astfel de nume inventat.
8. Fosta preşedintă a Universităţii din Cincinnati este o femeie uşoară. Pe pagina Wikipedia dedicată fostei preşedinte a Universităţii din Cincinnati, Nancy Zimpher, se scrie despre aceasta că este o „prostituată“ şi o „vrăjitoare“. Bine că nu este nimic adevărat, căci combinaţia ar fi fost tare periculoasă.
9. Senatorul american Robert Byrd a trecut şi el în lumea celor drepţi. Robert Byrd, reprezentantul statului West Virginia, a fost şi el „ucis“ de Wikipedia, în luna ianuarie a acestui an. Byrd a fost înviat curând după aceea, printr-o corectură făcută biografiei sale.
10. Ted Kennedy a murit în luna ianuarie. Wikipedia a scris încă din luna ianuarie a acestui an că Ted Kennedy a murit. De fapt, ultimul patriarh al clanului Kennedy a decedat în luna august, însă se pare că cititorii enciclopediei şi-au dorit ca el să plece mai repede din lumea celor vii. Pe Wikipedia s-a scris că Ted Kennedy a murit de emoţie, în urma unui atac cerebral provocat de bucuria pe care a simţit-o după ce a fost ales şi învestit preşedinte al Statelor Unite.
11. Jurnalistul John Seigenthaler a fost implicat în asasinarea lui John şi Robert Kennedy. În anul 1960, Seigenthaler a renunţat la slujba de ziarist pentru a deveni asistentul lui Robert F. Kennedy. A revenit apoi la jurnalism şi în prezent este pensionar. Deşi a fost loial familiei Kennedy, pe Wikipedia s-a scris negru pe alb că ziaristul a fost unul dintre cei implicaţi în asasinate. John Seigenthaler a scris chiar un editorial pe tema aberaţiei de pe Wikipedia, despre care susţine că a rezistat pe site patru luni şi jumătate înainte de a fi corectată.
12. Prezentatorul TV britanic Vernon Kay a fost omorât de un iaht. Cam dur scenariul morţii unui om care nici măcar nu a decedat.
13. Britanic Alan Titchmarsh a publicat o nouă versiune a cărţii Kama Sutra. Alan Titchmarsh este un realizator de programe TV din Marea Britanie, pasionat de grădinărit, domeniu în care s-a şi remarcat. Este adevărat că Titchmarsh este şi romancier, însă chiar Kama Sutra nu a reinventat-o.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII