17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Aspirina poate fi nocivă pentru persoanele sănătoase

Efectele benefice ale aspirinei asupra persoanelor care suferă de boli cardiovasculare sau cancer colorectal sunt deja cunoscute. Însă, la persoanele sănătoase, consumul regulat de aspirină creşte riscul de hemoragii.
Echipa de cercetători condusă de profesorul Gerry Fawkes de la Universitatea din Edinbourg a studiat efectele pe termen lung ale consumului zilnic de aspirină. Studiul a fost realizat pe 3.350 de persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani, fără antecedente cardiovasculare, însă cu riscuri de a dezvolta astfel de boli. Timp de opt ani, subiecţii au primit fie 100 mg de aspirină, fie un placebo. La sfârşitul studiului, cercetătorii nu au constatat nici o diferenţă între numărul atacurilor cardiace şi cerebrale înregistrat în cadrul celor două grupuri. Acest lucru înseamnă că aspirina nu are nici un efect protector asupra pacienţilor care nu au suferit niciodată patologii cardiovasculare. În schimb, doi la sută dintre persoanele care au primit aspirină au făcut hemoragii interne, necesitând spitalizări, faţă de doar 1,2 la sută dintre cele care au primit un placebo.
Întrucât aspirina are proprietăţi de fluidificare a sângelui, hemoragia este un efect secundar cunoscut al aspirinei, însă, în general, în cazul consumului în doze mari. Pentru profesorul Peter Weissberg, directorul British Heart Foundation, care a ajutat la finanţarea cercetării, concluziile acestui studiu „sunt în acord cu recomandările actuale potrivit cărora oamenii care nu au fost diagnosticaţi cu o maladie arterială sau cardiacă şi care nu prezintă simptome nu ar trebui să ia aspirină pentru că riscul hemoragiilor poate fi mai mare decât beneficiile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS