10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

O cămară plină

– Pentru a evita înmuierea murăturilor nu folosiţi niciodată sare iodată, ci una specială. Asiguraţi-vă că soluţia de saramură conţine suficientă sare şi oţet.
– Ardeii capia copţi, măslinele, hamsiile sunt doar câteva dintre alimentele care se pot conserva în ulei. Păstrate într-o cămară răcoroasă, pentru a preveni râncezirea, aceste conserve pot oricând servi ca bază pentru o gustare sau ca adaos la prepararea altor feluri de mâncare.
– Murăturile prind o culoare urâtă, fie din cauza sării iodate, fie din cauza oţetului prea închis la culoare sau a unei cantităţi prea mari de condimente. Pentru manevrarea legumelor, condimentelor şi a saramurei folosiţi doar ustensile din lemn. Ustensilele metalice pot schimba culoarea legumelor.
– Toate legumele care urmează să fie conservate trebuie foarte bine spălate.
– Legumele tăiate bucăţi nu trebuie îndesate puternic, pentru a evita fermentarea lor.
– Apa în care aţi fiert legumele este plină de substanţe hrănitoare (vitamine, minerale) şi este ideală pentru umplerea borcanelor.
– Sterilizarea se poate face fie prin fierbere în apă, fie la o temperatură ridicată, în cuptor. Pentru fierbere, puneţi borcanele într-un vas încăpător, pe fundul căruia aţi aşezat un grătar metalic, turnaţi apă clocotită, astfel încât să fie complet acoperite, şi fierbeţi zece minute. Scurgeţi borcanele pe un prosop curat de bucătărie şi apoi lăsaţi-le să se usuce într-un cuptor rece. Opăriţi capacele, dopurile şi garniturile din cauciuc timp de câteva secunde în apa clocotită.
– Pentru sterilizare în cuptor, încălziţi cuptorul la 160 de grade C şi puneţi borcanele pe o tavă, ţineţi zece minute, lăsaţi să se răcească uşor, apoi turnaţi preparatul fierbinte. La gemuri, folosiţi hârtie cerată şi celofan, umezite, pentru sigilare, apoi, cu partea umezită spre exterior, fixaţi-le cu elastic.
– După ambalare şi sigilare, este bine să fierbeţi conservele cu un conţinut redus de zahăr ori sare sau pe cele cu grad redus de aciditate, pentru a putea fi păstrate mai mult de trei-patru luni. Se procedează astfel: preparatul se toarnă în recipiente spălate şi sterilizate, se sigilează cu capace ermetic închise ori cu dopuri (în cazul sticlelor) şi se cufundă în apă. Se aduce la punctul de fierbere şi se fierbe cât timp este necesar, în funcţie de mărimea ambalajului şi de temperatura la care a fost ambalat preparatul. Prin răcire, conţinutul se contractă şi se creează vid. Astfel pregătite, conservele se pot păstra în cămări uscate, răcoroase şi întunecoase timp de până la doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS