16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Vitamine şi antioxidanţi împotriva cataractei

Consumul de alimente bogate în antioxidanţi şi vitamina E scade la femei riscul de a dezvolta o cataractă. Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa de cercetători condusă de dr. Christen de la Şcoala de Medicină Harvard din Boston şi publicată în revista Archives of Ophtalmology.
Cercetătorii au analizat datele medicale a 35.551 de voluntare cu vârste peste 45 de ani, care au participat la studiul despre sănătatea femeilor. Ele au fost rugate să completeze, în 1993, la începutul studiului care a durat zece ani, nişte chestionare despre alimentaţia lor. Plecând de la aceste chestionare, cercetătorii au analizat nivelurile mai multor antioxidanţi, precum alfa şi beta-caroten, luteină, zeaxantină, lycopen, dar şi a mai multor vitamine cum ar fi C şi E.
La sfârşitul studiului, 2031 de femei aveau cataractă. Cele care consumaseră cea mai multă luteină şi zeaxantină au prezentat cu 18 la sută mai puţine riscuri să dezvolte această boală decât cele care consumaseră mai puţin. Cu vitamina E, riscul este mai mic cu 14 la sută. Aceste trei elemente împiedică formarea radicalilor liberi la nivelul ochilor. Luteina se găseşte în gălbenuşul de ou, în legume galbene sau cu frunze verzi. Zeaxantina se găseşte în conopidă, gălbenuş de ou, spanac şi suc de portocale, iar vitamina E este conţinută în uleiuri, fructe uscate şi soia.
În Statele Unite, 75 la sută dintre persoanele trecute de 60 de ani prezintă semne de cataractă.
Cataracta se manifestă prin opacizarea cristalinului. Situată înaintea ochiului, cataracta permite acomodarea şi focalizează razele luminoase percepute de retină, asemenea unei lentile fotografice. Dacă lentila ochiului uman este netedă şi transparentă, atunci vom primi informaţii vizuale foarte clare. Odată cu înaintarea în vârstă, cataracta îşi pierde supleţea şi acomodarea ochiului la mediul extern e mai dificilă. Simptomele pe care le prezintă o cataractă bolnavă sunt îngălbenirea lentilei, înceţoşarea şi, în final, opacizarea. În stadiu avansat se ajunge la orbire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS