21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Meniu anticriză

Situaţia economică actuală ne obligă să fim mult mai atenţi atunci când mergem la cumpărături, forţându-ne să ne umplem coşul cu alimente mai ieftine.

Din cauza crizei financiare care a scuturat serios planeta, trebuie să fim mult mai precauţi atunci când mergem la cumpărături, fiind nevoiţi să punem în coş produse ceva mai ieftine. Important este însă ca o economie de câteva zeci de lei să nu însemne şi alegerea unor produse alimentare care să nu fie chiar de calitate, cu un nivel nutriţional scăzut. Există însă un mod de a ne alimenta echilibrat şi sănătos fără a ne afecta prea rău buzunarul? Specialiştii sunt de părere că da.
„Regimul alimentar din timpul crizei nu înseamnă privaţiune sau calitate scăzută“, este de părere Marika Dello Russo, specialist din cadrul Institutului pentru Ştiinţe Alimentare din Avellino, Italia. Nutriţionista italiană ne propune un meniu care respectă toate regulile unei alimentaţii sănătoase, atât din punctul de vedere al aportului caloric, cât şi de macronutrienţi:  proteine (16%), lipide mai ales mononesaturate (aproximativ 25%) şi carbohidraţi (59%).
„Este o dietă în care, pentru a garanta necesarul nutriţional adecvat, consumul de alimente este redistribuit utilizând produse de o calitate mediu-ridicată. În acelaşi timp, trebuie să fim mai atenţi pentru a evita risipa şi pentru a limita consumul de alimente inutile“, a precizat nutriţionista.

Atenţie la alimentaţie

Chiar dacă silueta nu este principala dumneavoastră preocupare, trebuie să ştiţi că „un mic dejun care să conţină lapte sau iaurt, pâine integrală sau prăjită cu marmeladă sau miere este cu siguranţă mai sănătos decât unul constând dintr-un corn sau alte gustări din magazin. Fiind compus din carbohidraţi complecşi, care se găsesc în cereale, un astfel de mic dejun evită căderile glicemice şi induce o senzaţie de saţietate“, a precizat Dello Russo. Dulciurile sunt şi ele recomandate, cu condiţia să fie pregătite în casă. În primul rând, dulciurile pregătite astfel sunt mai economice şi sunt mai bune din punct de vedere nutritiv. Atenţie însă la consumul excesiv, care poate fi periculos pentru sănătate! La masa de prânz, nutriţionista italiană ne recomandă felurile principale pe bază de cereale cu legume (paste sau orez) cu verdeţuri sau sosuri pregătite în casă. Ca fel secundar, este recomandată o garnitură de legume preparată cu ulei de măsline, cu o felie de pâine, iar la desert o porţie de fructe de sezon sau o ceaşcă de cafea îndulcită. Carnea nu lipseşte nici ea din meniu.
Cele mai recomandate sunt specialităţile din peşte sau pui, alternate cu ouă şi brânzeturi, servite cu o garnitură de legume, preparată cu ulei de măsline şi o felie de pâine. La desert, o porţie de fructe proaspete, de sezon. În acelaşi timp, este recomandat să consumaţi un pahar de vin pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS