10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIgiena, o problemă delicată

Igiena, o problemă delicată

Un sondaj realizat de institutul de sondare a opiniei publice Harris Interactive pe un eşantion de peste 1.000 de persoane din Statele Unite şi un studiu efectuat de Societatea Americană de Microbiologie (ASM) şi Asociaţia americană de produse de igienă (SDA), care a cuprins mai mult de 6.000 de adulţi, arată că numai 82 la sută dintre subiecţii observaţi şi-au spălat mâinile după folosirea toaletei. De asemenea, studiul arată că americanii au tendinţa de a minţi atunci când sunt întrebaţi dacă s-au spălat pe mâini după ce au mers la toaletă.
Potrivit acestor studii, femeile sunt mai atente cu igiena mâinilor. Ele se spală pe mâini în proporţie de 90 la sută, în timp ce bărbaţii, numai în proporţie de 75 la sută. Cercetătorii nu au putut identifica o explicaţie obiectivă pentru această diferenţă dintre sexe. Majoritatea celor intervievaţi (92 la sută) au declarat că se spală pe mâini după ce merg la toaletele publice. Interesant este faptul că un studiu realizat ulterior a demonstrat că unii dintre subiecţi nu respectă normele de igienă după folosirea toaletei, deşi afirmă că o fac.
Între subiecţii studiaţi au existat diferenţe cu privire la spălatul pe mâini şi în funcţie de regiunea de rezidenţă, în funcţie de nivelul de educaţie şi de starea materială. Procentajul cel mai mic l-au întrunit subiecţii din Atlanta (74 la sută), în timp ce americanii din Chicago au fost cei mai „curăţei“ (89 la sută). Numai jumătate dintre persoanele intervievate afirmă că se spală pe mâini de fiecare dată după ce ating un animal de casă, după ce strănută, după ce îşi suflă nasul, după ce schimbă scutecele bebeluşului, după ce duc gunoiul sau după ce manevrează bani, în timp ce 34 la sută dintre americanii intervievaţi se spală pe mâini după ce fac aceste lucruri numai în condiţiile în care sunt bolnavi.
Deşi s-au remarcat diferenţe în obiceiul spălării pe mâini în funcţie de gradul de şcolarizare şi de situaţia materială, specialiştii nu pot să le explice. Michael T. Osterholm, preşedintele comitetului de sănătate publică al Societăţii Americane de Microbiologie, arată că igiena mâinilor este o problemă chiar şi în spitale, în rândul medicilor şi asistentelor medicale care nu se spală pe mâini după ce consultă un pacient. El subliniază că, de vreme ce medicii au deja o educaţie mai mult decât înaltă, spălatul pe mâini nu este „o problemă de educaţie pur şi simplu, ci de educaţie sanitară“. La rândul său, doctorul Judy Daly, din cadrul ASM, afirmă că spălarea mâinilor este un gest esenţial pentru evitarea transmiterii virusurilor şi infecţiilor. „Numeroase cazuri de gripă, viroze şi gastroenterite sunt legate pur şi simplu de o lipsă de igienă a mâinilor, iar aceste boli costă miliarde de dolari în sistemul sănătăţii“, a adăugat Daly.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS