11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum protejăm suprafeţele din lemn

Cum protejăm suprafeţele din lemn

Chiar dacă materialele moderne au generat o tendinţă de înlocuire a lemnului în domeniul amenajărilor interioare, acesta îşi păstrează locul de cinste în preferinţele proprietarilor.

Odată ce aţi optat pentru lemn, indiferent dacă este vorba de mobilier sau de finisajul pardoselii, este bine să nu neglijaţi întreţinerea acestor suprafeţe. Cu un minimum de atenţie, puteţi să le prelungiţi durata de viaţă şi să le păstraţi calitatea iniţială pentru mulţi ani.
Lemnul nu este un material pretenţios, dar trebuie respectate câteva reguli simple în îngrijirea lui. De exemplu, ceara nu trebuie aplicată pe mobila lustruită pentru că atrage mai uşor praful. De asemenea, soluţiile pentru curăţat geamuri nu trebuie aplicate pe mobila lustruită deoarece amoniacul pe care acestea îl conţin distruge lustrul.
Pentru a scoate petele de grăsime sau de murdărie nu trebuie decât să ştergeţi uşor, cu o cârpă moale îmbibată în apă cu puţin săpun, să clătiţi bine, iar apoi să ştergeţi cu o cârpă uscată.

Îngrijirea corectă a mobilierului din lemn lăcuit

Lemnul lăcuit necesită un tratament special, deoarece suprafaţa lui este mai sensibilă. Sub nici o formă nu se folosesc prafuri abrazive sau alte substanţe agresive. Este recomandată apa cu săpun, aplicată cu un burete sau cu o lavetă. Locurile devenite mate îşi recapătă strălucirea prin frecare cu o cârpă înmuiată în prealabil în alcool denaturat şi apoi în ulei de in. Frecarea se face, de preferinţă, cu mişcări circulare.
Strălucire şi blândeţe. Cine vrea să îşi trateze mobila preferată într-un mod deosebit de delicat poate fabrica următoarea soluţie: 1 l apă şi 50 g tărâţe de grâu. Se fierb tărâţele cu apa, pe cât posibil într-o oală cu fund gros, ca să nu se lipească. Se strecoară zeama obţinută şi se freacă mobila cu ea.
Îndepărtează petele. Pentru îndepărtarea petelor de pe mobila lăcuită puteţi prepara următoarea reţetă: trei linguri ulei de in, trei linguri de spirt şi trei linguri ulei de terebentină. Se amestecă toate ingredientele. Se aplică puţină soluţie pe o cârpă şi se freacă lemnul până dispar petele. Se şterge locul cu un şervet de bucătărie.
Apă de curăţat concentrată. Pentru îndepărtarea murdăriei puternice se poate prepara o soluţie de curăţat pe bază de apă şi săpun: 1 l apă cu săpun, 1 lingură soluţie apoasă de amoniac şi 1 lingură ulei de terebentină. Apa trebuie să fie călduţă. Se adaugă soluţia de amoniac şi terebentina, apoi se freacă puternic locurile murdare cu o cârpă sau cu un burete.
Apă de curăţat diluată. Această soluţie, ceva mai blândă, se recomandă pentru suprafeţe foarte sensibile: 1 l apă, 1 lingură lapte şi 1 lingură soluţie de clătit. Se încălzeşte apa, se adaugă celelalte ingrediente şi se amestecă bine. Se înmoaie o cârpă moale în soluţia obţinută şi se freacă locurile afectate. La sfârşit, se lustruiesc cu o cârpă uscată.

Temperatura din încăpere

Lemnul este sensibil la condiţiile din mediul ambiant. O schimbare bruscă de temperatură va face ca lemnul să se umfle şi să crape.
Lemnul masiv, dar şi celelalte materiale pe bază de lemn sunt higroscopice, din acest motiv mobila nu trebuie păstrată într-o atmosferă umedă! În prezenţa umidităţii, lemnul se umflă, deci îşi schimbă dimensiunile prin creştere. Aceasta va face ca uşile să nu mai încapă în locaşul lor sau sertarele să funcţioneze greu. De asemenea, adezivii pe bază de poliacetat pot ceda în prezenţa umidităţii, iar mobilierul se va descleia. Totuşi, nici atmosfera uscată excesiv nu este bună. În această situaţie, lemnul se va contrage, deci îşi va micşora dimensiunile, astfel că vor apărea îmbinări deschise şi jocuri excesive. În încăperi, temperatura ideală este de 21 de grade, iar umiditatea trebuie să fie de 40%. Nu aşezaţi niciodată mobila din lemn în preajma surselor de căldură: radiatoare, sobe sau şeminee.
Mobila din lemn masiv nu trebuie pusă la soare. Puteţi trage draperiile pentru a o proteja.

Sfaturi

– Orice lichid distruge suprafaţa lemnului. Dacă vărsaţi din greşeală lichid pe mobilă, asiguraţi-vă că ştergeţi bine suprafaţa.
– Picioruşele cauciucate ale anumitor accesorii sau diverse şerveţele cauciucate pot lăsa urme pe lemn.
– Nu aşezaţi niciodată vase calde direct pe masă sau pe mobila neprotejată.

Constantin ŞTEFAN
Material preluat din revista Util

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS