16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Puterea banilor

În timp ce pentru a adormi mai repede este suficient să număraţi oile, mai nou, s-a descoperit că atunci când sunteţi cu moralul la pământ este suficient să număraţi bancnotele. Aşa reiese dintr-un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota, în colaborare cu colegii lor de la Florida State University. Obiectivul cercetătorilor a fost acela de a stabili clar impactul „psihologic, fizic şi social“ al banilor. Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au cerut unui grup de 80 de voluntari să numere 80 de bancnote a 100 de dolari, în timp ce altui grup i s-a dat spre numărare un teanc de hârtii fără valoare. În a doua fază a experimentului, voluntarii şi-au pus la încercare abilităţile într-un joc realizat astfel încât să îi oblige pe unii dintre participanţi să se simtă excluşi. Cercetătorii au constatat că voluntarii care număraseră dolarii erau mult mai puţin stresaţi de joc decât participanţii care fuseseră nevoiţi să numere simple bucăţi de hârtie. În opinia specialiştilor, „banii au o putere psihologică mare, suficientă să atenueze reacţiile legate de dificultăţi precum excluderea socială“.
Iar asta nu e tot. Din câte se pare, „contactul“ cu bancnotele are şi un fel de efect tranchilizant.
Într-un experiment paralel, oamenii de ştiinţă au cerut participanţilor să îşi scufunde degetele în apă foarte fierbinte timp de 30 de secunde, după ce au numărat bani sau hârtii fără nici o valoare. În mod surprinzător, persoanele care număraseră bani au reacţionat cu mai puţină intensitate la contactul cu apa fierbinte şi stimulul dureros, spre deosebire de ceilalţi participanţi. Primii au mărturisit cercetătorilor că se simt mult mai „puternici“ de când au avut bani în mână.
Puterea banilor are însă şi un efect contrar. Într-un al treilea experiment, oamenii de ştiinţă au cerut unui grup de voluntari să înregistreze toate cheltuielile făcute în ultima lună, în timp ce exponenţii altui grup trebuia să indice condiţiile meteo din aceeaşi perioadă. Ulterior, ei şi-au întrecut forţele în acelaşi joc video destul de stresant, membrii primului grup având un randament mult mai scăzut decât ceilalţi. Acelaşi fenomen s-a constatat şi la proba cu apă fiartă, durerea şi şocul primului grup fiind cu mult mai mari. Altfel spus, în timp ce numărarea banilor contribuie la creşterea moralului, cheltuirea lor are exact efectul opus. În plus, şi puterea tranchilizantă a banilor dispare atunci când ne gândim la cât am cheltuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS