22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Papanaşi cu prune

Ingrediente:
750 g brânză dulce de vacă, 3 ouă, 225 g făină, coaja de la o lămâie, un praf de sare, prune întregi proaspete sau din compot (se pot folosi şi jumătăţi de prune), zahăr amestecat cu scorţişoară, unt şi frişcă.
Mod de preparare:
Punem brânza într-un vas, apoi batem ouăle şi le încorporăm în brânză. Adăugăm coaja de lămâie, sarea şi făina şi amestecăm totul până se omogenizează.
Tăiem prunele pe jumătate, scoatem sâmburii şi mijlocul lor îl umplem cu zahăr amestecat cu scorţişoară. Din compoziţia de mai sus luăm câte o lingură, o aşezăm în palma umedă, punem peste aluat pruna umplută şi apoi îl închidem, rotunjindu-l. Repetăm operaţia până terminăm aluatul.
Într-un vas punem apă cu sare la fiert şi, când aceasta dă în clocot, punem pe rând papanaşii umpluţi şi îi lăsăm să fiarbă 15 minute.
Între timp, într-o tigaie, prăjim pesmet în puţin ulei, adăugând şi un praf de sare. Când pesmetul e prăjit, îl dăm deoparte. După 15 minute de fierbere scoatem papanaşii din apă, îi lăsăm câteva secunde să se răcorească, apoi îi tăvălim prin pesmetul prăjit. Papanaşii se pot da şi prin nucă măcinată şi prăjită.
Se servesc calzi, cu un pic de frişcă lichidă şi smântână, şi se presară totul cu zahăr şi scorţişoară. Cui nu îi plac dulci poate să îi servească doar cu smântână. Papanaşii se mai pot umple cu vişine, căpşune sau piersici.
Menţiuni: Papanaşii se mai pot servi şi altfel: se stropesc cu unt topit, fierbinte, apoi se presară cu zahăr şi scorţişoară. În cazul în care alegem varianta aceasta, nu mai tăvălim papanaşii prin pesmet.
Timp de preparare: 30 de minute
Dificultate: redusă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS