6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGrădina, oglinda sufletului

Grădina, oglinda sufletului

Fiecare culoare are un efect deosebit asupra psihicului uman. Natura ne oferă o întreagă paletă de nuanţe, care pot contribui la crearea unei atmosfere deosebite în locul unde trăim.

Faptul că toate culorile au efect deosebit asupra psihicului uman este binecunoscut de toată lumea. De exemplu, verdele este relaxant. Tocmai din acest motiv, toată lumea îşi doreşte un loc de verdeaţă în faţa casei sau cel puţin câteva plante pe balcon, pe terasă sau în interiorul apartamentului. În afară de verde însă, natura ne oferă o întreagă gamă de culori, fiecare dintre acestea putând să ne dezvăluie caracterul sau să contribuie la crearea unei atmosfere deosebite în locul unde trăim. Alegerea culorilor pentru plantele de grădină este rodul mai multor factori. Deşi pare un lucru facil, această misiune nu este deloc uşoară. Bineînţeles, trebuie să avem în vedere anumite elemente teoretice despre calitatea culorilor şi despre diferitele posibilităţi de combinare. Este recomandat însă să ţinem cont şi de emotivitatea şi de instinctul nostru atunci când luăm aceste decizii. Doar în acest fel, la final, vom putea fi cu adevărat convinşi de faptul că grădina amenajată ne va reprezenta cu adevărat.  

O culoare pentru fiecare

Aşa cum deja am spus, verdele este culoarea ideală pentru o grădină relaxantă. Şi asta pentru că, în natură, această nuanţă indică prezenţa din abundenţă a apei, o substanţă indispensabilă vieţii, creând astfel un cadru care oferă siguranţă fiinţelor vii.
Roşul este culoarea focului, deosebit de vizibil, excitant şi vital şi, din acest motiv, trebuie să fim atenţi să nu exagerăm cu aceste nuanţe. El este foarte potrivit pentru a sublinia împărţirea grădinii, de exemplu, în jurul spaţiilor verzi, şi pentru a crea zone care să atragă imediat atenţia privitorului. Acelaşi lucru se poate spune şi despre purpuriu, care este o culoare solemnă, impunătoare, dar care în exces poate fi obositoare.
Galbenul este culoarea soarelui şi a primăverii, însă şi a ego-ului şi a autostimei. Prezenţa acestei culori în grădină trezeşte pofta de viaţă, însă nici cu aceasta nu trebuie să exagerăm, pentru a nu obţine exact efectul contrar. În plus, să nu uităm că trandafirii galbeni simbolizează gelozia.

Fiecare cu floarea lui

Albastrul este culoarea cerului şi a intelectului, calmează mintea şi spiritul, un efect similar având şi violetul. Albastrul este una dintre culorile preferate de grădinari, un motiv fiind faptul că în combinaţie cu verdele ierbii creează un efect dulce şi relaxant.
Rozul este culoarea feminităţii şi este deseori preferat de doamne. O grădină în care rozul este culoarea dominantă va fi întotdeauna primitoare.
Albul este o culoare prezentă în multe grădini, florile albe fiind simbol al purităţii, al paradisului şi al liniştii interioare.
Pe scurt, fiecare culoare este capabilă să trezească o multitudine de reacţii, care depind de caracteristicile noastre personale, putând să varieze de la un individ la altul. Aşadar, culorile pe care le alegem pentru plantele care ne vor împodobi grădina nu vor face decât să reprezinte vizual emoţiile pe care dorim să le transmitem, senzaţiile pe care ne place să le simţim în jurul nostru. În acest fel, grădina se poate transforma într-o oglindă a noastră, pentru a ne ajuta să ne înţelegem şi să fim mai bine înţeleşi de toţi cei cu care dorim să împărţim o bucăţică din lumea noastră intimă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS