12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Doagă, finalistă la 800 şi 1.500 metri

Atleta Ioana Doagă, legitimată la CS Universitatea Craiova – CSM Piteşti, participă în aceste zile la Campionatul Mondial de atletism rezervat juniorilor II, competiţia fiind găzduită de oraşul Bressanone, situat în Tirolul de Sud, la graniţa cu Austria. Sportiva pregătită de Dan Betini a reuşit să se califice în finală în ambele probe în care a luat startul, la 800 şi 1.500 m. În proba de 1.500 de metri, desfăşurată miercuri seară, Ioana Doagă a ocupat locul trei în seria a doua, cu timpul 4:22.06, fiind devansată de etiopianca Gete Dima (4:14.71) şi americanca Chelsey Sveinsson (4:20.08). Finala acestei probe, în care s-au calificat 12 competitoare, este programată mâine.
Ieri-dimineaţă, sportiva originară din Piteşti a concurat la 800 m, calificându-se şi aici, în finală, după ce s-a clasat pe locul secund în seria a 6-a, cu performanţa 2:09.30. În altă serie, Aura Vătafu, de la Şcoala Generală „Tudor Vladimirescu“ din Drăgăşani, a ocupat locul patru, cu 2:11.32, ratând accederea în finală. Ioana, care a făcut deplasarea în Italia cu autocarul, va lupta pentru o medalie la 800 m duminică. România este reprezentată la Campionatul Mondial de 30 de sportivi.

Daniela MITROI

Preluarea handbaliştilor, în impas

În ziarul de ieri am anunţat că SCM Craiova va prelua şi echipa de handbal masculin de la CS Universitatea, conform conducătorilor celor două cluburi, Nicu Stoian, respectiv Pavel Badea. Se pare că ideea ca echipa să evolueze în sezonul viitor sub denumirea de SCM-Universitatea Craiova nu i-a plăcut                   primarului Craiovei, Antonie Solomon.
Edilul-şef a declarat ieri pentru GdS că ar agrea ideea ca SCM să preia echipa de handbal masculin de la CS Universitatea, dar nu acceptă asocierea cu clubul condus de Pavel Badea. „În vremea asta de criză, multe echipe se desfiinţează, iar noi ne extindem. Totuşi, dacă ar fi să băgăm bani în această echipă, vrem să fie numai a municipalităţii, nu în colaborare cu altcineva. Probabil cei de la Universitatea primesc ceva bani de la minister că au echipe“, a spus Solomon.
În replică, directorul CS Universitatea Craiova, Pavel Badea, a spus: „Noi avem un contract de asociere încheiat acum doi ani pentru volei feminin, volei masculin şi baschet masculin. Puteau să preia şi handbaliştii la fel. Probabil nu se doreşte asocierea din lipsa banilor, deoarece bugetul lor a fost deja împărţit pe echipe. Eu nu am nici un avantaj financiar de la minister cu aceste echipe, din contră, metodologia de calcul a punctajelor nu avantajează deloc sporturile de sală, care, dacă nu ocupă locul 1-6, indiferent în ce divizie joacă, nu îmi aduc nici un punct“. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în următoarea perioadă, dar lucrurile trebuie să se lămurească într-o lună, deoarece echipa trebuie înscrisă la Federaţie sub o denumire sau alta.

Daniela MITROI

Româncele se descurcă la Biarritz

Două dintre cele trei românce prezente la ITF-ul de 100.000 de dolari de la Biarritz au trecut de runda inaugurală. Cotată cu a patra şansă la câştigarea turneului, Alexandra Dulgheru (20 de ani, 85 WTA) a învins-o fără probleme, scor 6-3, 6-1, pe Sofia Shapatava, din Georgia. Câştigătoarea din acest an a WTA-ului de la Varşovia, Alexandra Dulgheru, o va întâlni în turul secund pe rusoaica Anastasia Rodionova (127 WTA). Celălalt succes a fost înregistrat de Mihaela Buzărnescu (383 WTA). Ajunsă pe tabloul principal din postura de lucky loser, sportiva noastră de 21 de ani a dispus în trei seturi, scor 6-3, 3-6, 6-4, de bosniaca Mervana Jugic-Salkic şi se va duela în optimi cu Jessica Moore (Australia, 150 WTA). Spre deosebire de Alexandra Dulgheru şi Mihaela Buzărnescu, Liana Ungur (24 de ani, 278 WTA) a fost învinsă de taiwaneza Yung-Jan Chan, a opta favorită, cu 5-7, 2-6.
La Budapesta, tenismana română Edina Gallovits va disputa al treilea sfert de finală din acest sezon în cadrul unei competiţii WTA, după ce a învins-o pe austriaca Sybille Bammer (30 WTA) cu 4-6, 7-5, 6-2, în optimile de finală. Gallovits, aflată în această săptămână abia pe locul 114 WTA, se va bate pentru un loc în semifinalele turneului de 220.00 de dolari cu Petra Martic (18 ani, 135 WTA), care a urcat pe tabloul principal în urma a două partide de calificare.

Alexandru VÎRTOSU

Voina se gândeşte la Liga Campionilor

Deşi nu au trecut decât câteva zile de la reunirea lotului echipei de handbal feminin Oltchim, tehnicianul Radu Voina se gândeşte la meciurile din Grupa C a Ligii Campionilor. „Suntem în cea mai echilibrată grupă dintre cele patru, este cert. Fiecare formaţie are şansa ei la calificare. De Gyor nu am scăpat nici de data aceasta, Itxako vine din Spania, surpriza de la Campionatul European. Din grupa preliminară va veni, probabil, Zvezda, formaţie aflată în reconstrucţie, care rămâne o reprezentantă a handbalului rusesc. Trebuie să ne pregătim foarte bine pentru a ne califica“, a declarat Voina. Antrenorul principal al oltencelor este mulţumit de faptul că la echipă va lucra şi preperatorul fizic, francezul Frank Kuhn: „Este un pas înainte. Este un profesionist care ne poate ajuta mult în această pauză competiţională. Toate cluburile cu pretenţii au un preparator fizic“.
Oltchim a reuşit să vândă trei sferturi dintre abonamentele puse la vânzare pentru sezonul competiţional viitor. Costul acestora a rămas acelaşi ca în sezonul trecut, respectiv: 1.000 de lei pentru sectoarele O1 şi O2, 500 de lei pentru sectoarele D şi E, respectiv 300 de lei pentru sectoarele A, B şi C. Pensionarii îşi pot rezerva abonamente la preţul de 150 de lei.

Andi NICULESCU

Noi recorduri mondiale în nataţie

Înotătoarea canadiană Amanda Reason (15 ani) a stabilit un record mondial în proba de 50 de metri bras în cadrul competiţiei de selecţii din Canada pentru Campionatele Mondiale de nataţie. Amanda Reason a terminat cei 50 de metri în 30 de secunde şi 23 de sutimi, cu opt sutimi mai repede decât precedentul record care îi aparţinea australiencei Jade Edmistone, din 30 ianuarie 2006. „Este incredibil, nu am cuvinte. Antrenorul meu, Kevin Thorburn, a spus că trebuie să intru cât mai rapid în cursă şi a mers totul bine de la început, am tras mult până la final şi am reuşit. Totul este încrederea pe care o ai în tine“, a spus Reason, care a ocupat locul trei la CM de juniori din 2008, iar în ianuarie 2009 a cucerit argintul la Campionatul Pan Pacific de juniori.
Americanul Aaron Peirsol a devenit primul înotător din istorie cronometrat în mai puţin de 52 de secunde la 100 de metri spate, reuşind să se impună în această probă cu timpul de 51s 94/100, la Indianapolis, cu ocazia Campionatelor de nataţie ale Statelor Unite. Graţie acestui succes, care îi asigură prezenţa la CM de la Roma (26 iulie – 2 august), campionul olimpic de la Beijing şi-a recuperat recordul mondial de la spaniolul Aschwin Wildeboer, înregistrat cu timpul de 52s 38/100 pe 1 iulie, la Pescara (Italia), în cadrul Jocurilor Mediteraneene.

Alexandru VÎRTOSU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS