17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria de weekend

Bucătăria de weekend

Antreu cu vinete

Ingrediente: 1 vânătă, 1 roşie mare, 1 căţel de usturoi, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel pentru decor, mozarella.
Pentu sos: 1 lingură ulei de măsline, 2 linguri de oţet balsamic, 4-5 linguri de apă, 1 linguriţă cu vârf de zahăr, 1 praf de sare, 2 foi de busuioc proaspăt sau uscat.

Mod de preparare:
Vânăta se taie rondele, se sărează şi se prăjeşte în uleiul de măsline (cam o lingură de ulei la 4 felii de vânătă). Când sunt aurii se aşază pe hârtie de menaj absorbantă. Roşia se curăţă de coajă şi se taie mărunt, usturoiul se curăţă, se scoate bulbul (mijlocul), se taie mărunt. Se pun în tigaia fierbinte în care s-au prăjit rondelele de vânătă, se sărează se piperează, se amestecă şi se lasă aproximativ cinci minute pe foc.
Apoi, mozarella se taie felii. Se aşază pe farfurie intercalând vânătă, mozarella, roşii, iar vânătă, mozarella, roşii, terminând cu o felie de vânătă. Se decorează cu pătrunjel verde şi se asezonează cu sosul de mai sus. Poate fi servită atât caldă, cât şi rece, ca aperitiv sau garnitură la friptura de pui.

Ciorbă de peşte

Ingrediente:  1 kg jumătate de peşte – crap şi şalău – şi jumătate kg peşti mici – cărăşei, babuşcă, roşioară, obleţi – 1 morcov mare, 1 pătrunjel rădăcină, 1 ţelină mică, 2 cepe mari, 2 ardei graşi, 1 gogoşar roşu, 3 roşii mari, 1 lingură cu bulion, 500 g cartofi, 1/2 cană de orez, 3 ouă, 250 g smântână, 1/2 litru borş, 2 linguri oţet, 1 legătură leuştean, 1 legătură pătrunjel, 1 legătură lobodă, un vârf de linguriţă de busuioc, untdelemn, sare, piper, ardei iute.

Mod de preparare:
Crapul şi şalăul, fără cap şi aripioare, se curăţă şi se porţionează în câteva bucăţi, de lăţime potrivită. Peştele mic se curăţă şi se lasă neporţionat, dar fără cap. Se zvântă pe un ştergar şi se sărează. Toate legumele, mai puţin cartofii şi roşiile, se toacă mărunt, şi se călesc în ulei, într-o cratiţă, 5 minute.
Apoi, legumele împreună cu uleiul în care au fost călite se toarnă într-un ceaun mare, în 10 l de apă, încălzită în prealabil. Când începe să fiarbă, se adaugă şi cartofii tăiaţi cubuleţe. După ce dă în clocot, se adaugă borşul, roşiile tăiate, bulionul şi orezul, se fierb 10 minute. Abia apoi se adaugă peştele şi lasă încă 10-15 minute. Ouăle se bat bine cu smântână, un vârf de sare şi o linguriţă cu oţet, se subţiază câte puţin, cu ciorbă, şi încet, se toarnă în oală. Când este gata, se ia de pe foc, se adaugă verdeaţă tocată, busuiocul, se pune un capac şi se mai lăsă acoperită pentru aromatizare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS