7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinChina - o lume exotică

China – o lume exotică

Odată ce aţi hotărât să vă petreceţi vacanţa pe teritoriul celui mai populat stat din lume, va fi dificil să vă stabiliţi obiectivele pe care le aveţi de vizitat întrucât China oferă numeroase posibilităţi.
Odată ce aţi păşit pe meleagurile asiatice veţi fi plăcut impresionaţi de ospitalitatea chinezilor, de clădirile impunătoare, de zgârie-nori, dar şi de monumentele istorice sau de palatele imperiale.
Capitala Chinei este o adevărată metropolă, deşi se află printre primele oraşe antice ale statului asiatic. Beijing, gazda Jocurilor Olimpice din 2008, dincolo de elementele civilizaţiei moderne, oferă turiştilor dornici să afle istoria oraşului multiple obiective. Zona centrală îi întâmpină pe turişti cu celebrul Oraş Interzis, Gu Gong, la nord de Piaţa Tiananmen. Complexul, întins pe 74 de hectare, este, de fapt, un fost palat imperial şi este format din 9.999 de clădiri, înconjurate de un zid înalt de zece metri. Palatul Imperial a fost construit de Împăratul Yongle şi a fost locuit de 24 de împăraţi din Dinastiile Ming şi Qing. Trebuie menţionat că tot acest complex a fost foarte bine păstrat de-a lungul anilor, accesul în prezent făcându-se pe două porţi aflate pe părţi opuse. De aici puteţi merge spre Colina Cărbunelui, superba grădină imperială, care aduce anual milioane de turişti de pe întreaga planetă, alături de Palatul de Vară, numit şi „Grădina Undelor Clare“, un simbol al arhitecturii grădinilor chinezeşti. China a impresionat de fiecare dată zeci de milioane de turişti nu numai cu cei 3.000 de ani de istorie, cultură sau tradiţie, ci şi prin stilul de viaţă al locuitorilor şi calitatea dezvoltării economice şi sociale.

Marele Zid Chinezesc

Porţiunea cea mai bine conservată a Marelui Zid se află la doar 100 de kilometri de Beijing. La Simatai, zidurile s-au conservat foarte bine, zona nefiind invadată de turişti.
Dacă totuşi doriţi să călătoriţi în zone mai populate din jurul zidului, în Beijing găsiţi agenţii care organizează tururi de o zi sau chiar mai mult. Excursiile organizate pot cuprinde cele mai diverse servicii. Numeroase porţiuni au fost renovate de-a lungul timpului, astfel că zidul arată pe alocuri ca şi nou. Pot fi achiziţionate diverse suveniruri, existând şi posibilitatea de a cumpăra mâncare cu specific chinezesc sau băuturi răcoritoare, dar numai în locuri special amenajate pentru turişti. O călătorie de-a lungul zidului presupune o condiţie fizică medie, haine lejere, adaptate zonei de munte şi încălţăminte confortabilă.

Croaziere pe Yangtze

Croazierele pe celebrul râu Yangtze reprezintă o veritabilă incursiune în istoria şi cultura chineză. Râul se întinde pe mai bine de 6.000 de kilometri, din Munţii Tanggula până în Qinghai, de la vest la est. Cele mai multe croaziere pornesc din Chongquing, iar ţinuturile străbătute şi localităţile vizitate reprezintă o experienţă uluitoare pentru orice turist.

Armata Războinicilor din Lut, pe lista patrimoniului cultural universal

Nu trebuie omisă nici misterioasa colecţie-monument numită Armata Războinicilor din Lut, din satul Xuan, cu o vechime de 2.000 de ani, ascunsă la 12 metri sub pământ. Figurinele au fost descoperite în anul 1974 şi au fost catalogate în funcţie de vechimea lor. Armata este formată din 530 de statui ce reprezintă soldaţi cu echipament complet de luptă şi cai, toate, în mărime naturală. Descoperirea, la care arheologii încă lucrează, a fost nominalizată de UNESCO pe lista patrimoniului cultural universal.
Lista obiectivelor ce nu ar trebui ratate de cei care ajung în China este însă mult mai mare şi cuprinde, de exemplu, grotele de la Longmen şi Pinyang cu cele 10.000 de statui ale lui Buddha, grota Chusien-Si, unde se află statuia lui Buddha, înaltă de 17 m. În Baoxin se află templul lui Yin Si, păzit şi astăzi de călugării budişti, în interiorul căruia se găseşte statuia lui Sakyamuni, o construcţie de aproape 20 de metri, poleită cu aur, datând din secolul al IV-lea d.Cr.

Shanghai, desemnat să organizeze Expoziţia Universală 2010

Shanghai este cel mai mare oraş din China şi un important centru comercial în Asia. Aşa că, dacă doriţi să vă faceţi cumpărăturile în vacanţă, Shanghai este paradisul hainelor de ultimă modă, al accesoriilor şi gadgeturilor. Oraşul este motorul economic al Chinei. În traducere, Shanghai înseamnă „la mare“.
Datorită localizării sale la vărsarea fluviului Yangzi Jiang, în centrul Chinei, Shanghai a devenit rapid un important oraş comercial.
Acesta a fost considerat un simbol al capitalismului şi a intrat într-o perioadă de „hibernare“, fiind aproape uitat de toată lumea, în timpul puterii Partidului Comunist Chinez. În urma reformelor lui Deng Xiaoping, oraşul a fost pus din nou în valoare.
Pe 3 decembrie 2002, Shanghai a fost desemnat să organizeze Expoziţia Universală 2010.
O machetă gigant a oraşului este vizibilă într-o clădire specială din Piaţa Poporului. Oraşul se mândreşte deja cu peste 640 de zgârie-nori, în timp ce alţi 300 sunt în construcţie, majoritatea în noul cartier Pudong.
Într-o pauză vă puteţi relaxa la unul dintre restaurantele din Beijing cu specific chinezesc savurând gustosul preparat tradiţional, raţa pekineză. Pentru savoarea preparatelor tradiţionale recomandăm celebrul restaurant  „Peking Roast Duck“, un local căutat de politicieni şi actori celebri din întreaga lume, locul în care trebuie să vă rezervaţi o masă cu câteva săptămâni înainte. După cum spune şi numele restaurantului, aici veţi găsi cele mai gustoase preparate din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS