17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Alcoolul ni se urcă la cap în doar şase minute

Un nou studiu realizat de cercetătorii germani de la Spitalul Universitar Heidelberg a încercat să demonstreze schimbările care au loc în creierul nostru atunci când consumăm băuturi alcoolice şi să identifice timpul de reacţie al celulelor noastre. Alcoolul ni se urcă la cap în doar şase minute.
Testele precedente privind consecinţele negative ale alcoolului asupra creierului nu au fost realizate decât pe animale. Pentru prima dată, cercetătorii au dovedit schimbările rapide pe care alcoolul le poate cauza asupra celulelor creierului la om.
Opt bărbaţi şi şapte femei au participat la un experiment în cadrul acestui studiu. Ei au băut o anumită cantitate de alcool cu un pai lung de 90 cm, fiind culcaţi pe spate sub un scanner pentru un examen IRM al creierului. Obiectivul a fost acela de a atinge un nivel de alcoolemie de 0,05 până la 0,06%, nivel care ne împiedică să conducem, dar nu provoacă o intoxicaţie severă.
Schimbările din celulele creierului au apărut după doar şase minute de la consumul unei cantităţi de alcool echivalentă cu trei pahare de bere sau două de vin. Potrivit neurologului Armin Biller, cantitatea de substanţe chimice care protejează în mod normal celulele creierului scade atunci când concentraţia de alcool creşte. Surprinzător, creierul bărbaţilor reacţionează diferit de cel al femeilor. Echipa de cercetători a descoperit că efectele periculoase ale alcoolului asupra creierului pot dura foarte puţin, însă, cu timpul, celulele se regenerează mai greu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS