3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSomaleza, o pisică jucăuşă

Somaleza, o pisică jucăuşă

Rasa somaleză este asemănătoare cu cea abisiniană, doar că are părul mai lung şi altă culoare, conform site-ului www.seefido.com. Această rasă poate fi încrucişarea reuşită dintre pisica domestică engleză şi cea abisiniană.

Somaleza este o pisică de mărime medie spre mare, bine proporţionată, uşor de întreţinut şi cu un comportament echilibrat, lăsând impresia de dinamism, vigoare şi sănătate. Capul este rotund, cu pomeţii conturaţi delicat. Se observă o linie ascendentă din dreptul nasului până la nivelul frunţii. La această rasă, botul nu trebuie să fie ascuţit, iar bărbia trebuie să fie rontunjită. Urechile sunt mari, uşor ascuţite, late. Ochii mari şi expresivi sunt puşi în evidenţă de pleoapele de culoare mai închisă, înconjurate de o porţiune mai deschisă ca nuanţă.
Conformaţia corpului nu este nici zveltă, nici îndesată, având o lungime medie, cu musculatura bine dezvoltată. Spatele este uşor arcuit, iar toracele rotunjit. Coada are o lungime proporţională cu corpul, este foarte stufoasă, mai lată la bază şi uşor ascuţită spre vârf. Corpul este acoperit cu o blană deosebit de deasă, dar foarte fină. Firul de păr are o lungime medie, exceptând zona umerilor, unde este mai scurt. Cu cât blana este mai deasă, cu atât exemplarul este considerat mai deosebit.
Membrele au o lungime proporţională cu cea a corpului, terminându-se cu labe compacte şi ovale, ce prezintă cinci degete la membrele anterioare şi patru la cele posterioare.

Caracter şi comportament
    
Pisica somaleză este agreabilă, deoarece este foarte vioaie şi afectuoasă, mai puţin rezervată şi geloasă comparativ cu abisiniana. Este o rasă foarte jucăuşă, cu un miorlăit dulce, chiar şi în perioada de împerechere. Îi place să aibă mult spaţiu pentru mişcare.
Foarte curioasă din fire, este circumspectă cu persoanele străine şi „cântăreşte“ mult înainte de a se apropia de cineva. Este însă fidelă stăpânului, pe care-l slujeşte cu credinţă. Vânător excelent, este plin de răbdare şi viclenie, ratând foarte rar prada. Este sensibilă la curenţii puternici de aer şi la temperaturile foarte scăzute, motiv pentru care se cere să-i asigurăm o temperatură constantă şi adecvată. Dacă o ţinem în apartament, este bine să-i oferim posibilitatea să circule prin toate camerele şi chiar pe terasă, unde se simte foarte bine.

Varietăţi
Cele trei varietăţi de bază recunoscute de majoritatea asociaţiilor feline sunt: iepure (numită rudy în Statele Unite), sorel (numită impropriu red în Statele Unite şi roşcata în Franţa) şi varietatea albastră. Recent, în Europa, Governing Council Of The Cat Fancy şi Federaţia Internaţională a Felinelor au recunoscut noi varietăţi: ciocolatiu, lila, caramel, roşiatic, crem, sorrel tortie, castaniu-deschis, plus toate culorile de bază cu genă argintie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS