12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Crescione prăjit

Ingrediente:
Pentru 9 bucăţi: 500 g făină, 3 linguri untură solidă (apoi topită), 3-4 linguri ulei de măsline, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu (sau 1/2 praf de copt pentru pizza), 200-250 ml apă călduţă, sare.
Umplutură: sos de roşii, 1 mozzarella, 1 farfurie cu spanac fiert, 1 lingură ulei, 30 g slănină sau costiţă tăiată mărunt, 1/2 ceapă mică, 1 căţel usturoi, 50 g parmezan (sau urdă, mozzarella, caşcaval), ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui pentru prăjit.
Mod de preparare:
Pe planşetă punem toată făina şi restul ingredientelor, încorporând bine. Apa (călduţă) se pune puţin câte puţin, aşa încât să rezulte un aluat nu prea tare şi uşor de întins. Cantitatea de apă variază în funcţie de tipul de făină folosit şi de gradul ei de umiditate. Untura, după ce am topit-o, o lăsăm să se răcească şi apoi o amestecăm cu făina, apa, uleiul, bicarbonatul, sarea.
Frământăm aproximativ cinci minute. Aluatul trebuie să devină compact şi elastic. Îl lăsăm să stea, la temperatura camerei, circa o oră. Apoi îl întindem în foaie subţire, în cercuri mari cu diametrul de 15-20 cm, şi umplem cu compoziţia dorită. Închidem acest „pliculeţ“, presăm cu degetele pe margine şi trecem cu rotiţa dinţată. Se pot umple cu spanac, costiţă, ceapă şi parmezan, mozzarella cu sos de roşii, dar şi cu pastă de brânză sau mere cu scorţişoară, dacă dorim să le facem ca desert şi nu ca aperitiv.
Umplutura se prepară astfel:
Punem în tigaie 1 lingură ulei şi costiţa tăiată mărunt, ceapa şi usturoiul. Se călesc puţin şi apoi se adaugă puţină apă, iar după trei-patru minute se pune spanacul la fiert, după ce în prealabil a fost tocat. Se amestecă bine şi se lasă câteva minute pe foc. La sfârşit se pun parmezanul ras şi sare după gust. Cu această compoziţie se umplu o parte din crescione, restul se vor umple cu mozzarella cubuleţe şi sos de roşii sau cu ce umpluturi dorim. Se prăjesc în ulei, se scot şi se pun pe hârtie absorbantă. Se servesc calde.
Menţiuni: Se pot coace direct pe foc, pe o tablă mai groasă sau într-o tigaie din teflon fără ulei.
Timp de preparare: o oră şi jumătate.
Dificultate: redusă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS